Primii ochelari inovatori pentru mobilitatea nevăzătorilor, creați de un startup românesc

Într-o lume în care singurele soluții disponibile pentru mobilitatea nevăzătorilor sunt câinele ghid și clasicul baston, progresele tehnologice fac echipă cu designul de obiect și creează la Cluj-Napoca un sistem de tehnologie asistivă care abordează mobilitatea persoanelor nevăzătoare. Știm, sună complicat, dar, așa cum o să vezi mai jos, noii ochelari reproduc principalele caracteristici ale unui câine ghid, folosind tehnologii avansate de inteligență artificială și robotică. Responsabili de acest succes sunt fondatorii startup-ului românesc .lumen (dotLument).

„Câinele ghid este văzut, în unanimitate, ca o soluţie utilă: el poate ghida un nevăzător în siguranţă, îl poate orienta, poate înţelege informaţia contextual – de exemplu este în măsură să îl conducă la un scaun liber. Însă costurile antrenamentului sunt substanţiale (până la 60.000$), iar dezavantajele legate de disponibilitate, scalabilitate şi întreţinere limitează accesul la o asemenea soluţie. Din acest motiv, în lume există 40.000.000 de nevăzători şi doar 20.000 de câini ghid. Am considerat fundamentală nevoia creării unor astfel de ochelari, care pot reproduce caracteristicile unui câine ghid, pentru cei 39.980.000 de oameni ce nu pot beneficia de un asemenea exemplar”, declară Cornel Amariei, CEO & Fondator .lumen.

Noii ochelari au o întreagă serie de utilități practice:

  1. Înțeleg contextual lumea, cum arată, ce reprezintă fiecare obiect și cum se mișcă, unde este sigur să se deplaseze o persoană nevăzătoare și unde nu, așa cum ar face un individ capabil să vadă;
  2. Procesează și stochează informațiile intern și calculează modul în care utilizatorul poate interacționa cu lumea din punct de vedere contextual;
  3. Transferă informațiile relevante, folosind indicații haptice (tactile) și auditive.

Vestea și mai bună este că varianta industrială a ochelarilor urmează să fie lansată în perioada imediat următoare: planul .lumen urmăreşte o integrare completă a componentelor sistemului la nivelul de pre-producție până la sfârșitul primului trimestru al anului 2021. Ulterior, producția și distribuția vor începe în a doua jumătate a anului 2021. .lumen testează continuu toate aspectele tehnologiei cu aproximativ 200 de persoane nevăzătoare din România și din străinătate – se estimează că peste 2000 de teste vor mai fi realizate până la sfârșitul primului trimestru al anului următor.

Ca să înțelegi contextul noului proiect, trebuie să-ți spunem că .lumen, apărut la sfârșitul anului 2018, are o echipă formată din 30 de specialiști cu înaltă calificare în domenii ca: inginerie, ştiinţa calculatoarelor, electronică, studiile persoanelor cu dizabilităţi, design industrial, testare şi altele. Startup-ul a fost fondat de inventatorul Cornel Amariei, dr. Gabriel Chindriş, cercetător universitar în domeniul ingineriei electronice, și Mihai Ivașcu, CEO și Fondator M3 Holdings. Principalul scop al .lumen este nevoia şi provocarea de a ajuta persoanele cu deficiențe de vedere.

Foto: prin .lumen

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed