La birou, în mansarda unei vile bucureștene din anii 1940 (și nu doar în mansardă)

Dacă și tu ești în a xyz-a săptămână de lucru de acasă, povestea de azi s-ar putea să te surprindă: adevărul e că trăim într-o lume contradictorie, în care, pentru mulți dintre noi, Office@Home a devenit o obișnuință, în timp ce, pentru alții, birourile și-au găsit locul în case restaurate și remodelate, care se adaptează ingenios la contemporan.

Așa li s-a întâmplat angajaților unei companii de IT care s-au mutat astă-vară într-un nou spațiu de birouri creat și amenajat de echipa Arcady Studio (arh. de interior Iulia Tănase și business developer Savian Boroancă) într-o vilă bucureșteană construită în anii 1940. Iulia ne-a dat mai jos toate detaliile despre parcursul proiectului – teaser: nu este vorba despre un simplu spațiu de birouri, ci despre un proces viu și dinamic, în permanentă adaptare la nevoile companiei și la măsurile de siguranță impuse de situația actuală.

Ca să îți faci o idee despre context, trebuie să începem cu câteva informații despre casa-gazdă: este o construcție reabilitată cu atenție, în care elementele neoromânești îmbrățișează detaliile Art Nouveau, ca fierul forjat de la feroneria ferestrelor, lemnul masiv și decorațiunile minimale, iar scara spiralează între niveluri ca într-o Școală Hogwarts reinventată – și arhitectură, și magie. Recunoaștem, această ultimă comparație ne-a fost inspirată chiar de povestea Iuliei:

„Încă de la prima vizită, casa mi-a amintit de Harry Potter prin mulțimea de camere și cămăruțe care se conectează într-un tot cu mult sens 😊. A fost, probabil, o construcție gândită pentru două familii, așa cum poți observa din dispunerea zonelor de zi și de noapte. Apoi, casa a fost reabilitată prin anii 2000 și a primit o serie de intervenții contemporane: de exemplu, convectoare electrice și corpuri de iluminat noi. Iar obiectivul nostru a fost să integrăm aici o amenajare veselă, destinată unei echipe tinere, dar respectând în continuare elementele construcției originale”.

Citește și: O discuție cu Arcady Studio despre amenajări cu sens

Proiectul Arcady Studio constă, de fapt, într-o descoperire continuă a casei: de la un spațiu de birouri în mansardă, așa cum părea inițial, la un al doilea spațiu în oglindă, tot în mansardă, și apoi la zone de discuții și spații de expunere și proiecție, coborând la etajul 1 și la parter, pe măsură ce numărul de angajați și necesitățile companiei creșteau. Totul, cu intervenții minimale și scopuri care se adaptează trăsăturilor casei, într-un stil scandinav fluid și aerisit.

Biroul #1

Prima etapă a proiectului a luat startul în luna iunie, când echipa Arcady a intrat în mansarda casei. Elementele de structură răspândite prin întregul spațiu (grinzi masive din lemn, stâlpi, diferențe de nivel), care ar fi putut să pară impedimente, au devenit în acest caz „combustibili pentru creativitate” într-un proiect dinamic 😊.

„Ne-au ajutat să gândim soluții pentru amenajare, ne-am dat seama mai ușor care zonă poate fi dedicată cărui scop: de exemplu, o suprafață restrânsă, cu puțină lumină naturală, a devenit un loc de discuții sau o zonă de relaxare. Pe scurt, am stabilit funcțiunile coordonându-ne cu ofertele spațiului și păstrând în minte mereu că ne dorim un loc fresh, oarecum neutru, care să permită micile contribuții ale celor care îl folosesc – plante, fotografii, accesorii de birou etc – , dar să își păstreze utilitatea și estetica simplă”, ne-a povestit Iulia. 

Primul spațiu de birouri (52 mp) a primit, astfel, materiale naturale și o cromatică deschisă, ușor adaptabilă. Pentru că una dintre prioritățile proiectului era crearea unor zone pentru desen și scheme grafice generoase, doi dintre pereții disponibili au fost vopsiți și transformați în această direcție: unul dintre ei este acoperit cu vopsea specială cu efect de tablă de scris cu creta și a devenit blackboard, celălalt a devenit tablă pentru marker, whiteboard. Iar împreună sunt o soluție care a economisit spațiul amplificând efectul designului.

Tot elementele de structură au creat și cadrul potrivit pentru o mică zonă verde interioară, așa de necesară pentru oamenii care își petrec mare parte din orele de lucru în fața ecranelor. Am putea spune că este un perete verde cu rol dublu: pe de-o parte, ghivecele agățate de grinda de lemn ajută spațiul să respire și îl împrospătează, pe de altă parte, delimitează vizual birourile.

Dincolo de zona de lucru, care include acum 10 birouri distanțate, planurile inițiale pentru această primă parte a proiectului Arcady Studio au cuprins și două silent room-uri distincte/zone retrase în care angajații să poată lucra separat sau să aibă suficientă liniște pentru un video call. Dar, pentru că vorbim despre un proiect în continuă mișcare, cerințele s-au nuanțat pe parcursul punerii lui în practică, iar una dintre aceste încăperi retrase a devenit chicinetă – un spațiu minimal și compact, strict pentru luat masa. Silent room-ul rămas pe poziții a fost decorat cu pereți acoperiți de mușchi, o continuare a vegetației din zona centrală.

Tot la capitolul decorațiuni, tablourile și ilustrațiile care înveselesc și mai mult biroul și îi sporesc doza de creativitate, au fost soluția.

„Poate unul dintre elementele noastre preferate din acest proiect sunt chiar oamenii care folosesc spațiul: sunt nu doar foarte tineri și creativi, ci și foarte interesați de amănuntele tehnice. Ne-au ajutat să menținem un schimb continuu de informații: ei ne-au pus întrebări despre structura birourilor și ergonomia scaunelor, de exemplu, iar noi am profitat de ocazie și am cerut feedback mereu, așa că am putut să facem toate reglajele necesare și să decidem în ce direcție trebuie să îndreptăm proiectul 😉”, ne-a explicat Iulia. 

Biroul #2

Cel de-al doilea open space din mansardă a fost o continuare firească: mărirea numărului de angajați a dus la deschiderea ușii alăturate, în oglindă, așa cum ne-a spus Iulia. Amenajarea de aici a urmat o mare parte a rețetei despre care ți-am povestit mai sus (10 birouri și vegetație, whiteboards, tablouri și ilustrații), însă lor li s-a adăugat o zonă de relaxare/accent de culoare: o canapea cu pufuri (beanbags) menită să dea utilitate zonei foarte joase create de dispunerea mansardei.

Silent room-ul pus pe hold în primul spațiu de birouri și-a găsit locul aici, iar chicineta deja existentă a primit un refresh. Amenajarea zonelor de la mansardă s-a finalizat la sfârșitul verii, în august, și a inclus toate măsurile de distanțare pentru un cadru de lucru corect. Un officenot@home, dar (aproape) la fel de sigur 😊.

Un spațiu care crește

Treptat, însă, spațiile de lucru „oficiale” din mansardă nu au mai fost suficiente pentru creativitatea echipei de IT, așa că activitatea a coborât pe scara elicoidală la celelalte niveluri ale vilei și odată cu ea la fel a făcut și amenajarea semnată de Arcady Studio.

Astfel, etajul 1 și parterul s-au îmbogățit cu o zonă de proiecție, una de discuții, dar mai ales cu o cameră de lucru pentru 4-5 persoane, care a inclus soluția de reținut pentru momentul când vom reveni la birouri: un perete compus din panouri de sticlă magnetică pe care poți fie să scrii, fie să prinzi desene și schițe cu ajutorul magneților, ca înlocuitor ingenios al board-urilor de plută 😊.

„A fost o rezolvare la care am ajuns după ce am învățat că trebuie să fim atenți la fiecare semn pe parcursul realizării unui proiect: de exemplu, am descoperit la un moment dat o mică schiță făcută pe un colț de fereastră, iar asta ne-a arătat că, dincolo de discuțiile oficiale, un proiect reușit are nevoie și de un simț al observației bine calibrat la modul de lucru al clienților și la nevoile lor punctuale: în acest caz, la numărul de zone de desen și expunere 😊”, spune Iulia. 

Proiectul localizat în vila bucureșteană din anii 1940 este încă în extindere, dar terasa din afara vilei a trecut deja printr-o transformare semnată tot de Arcady Studio. Și dacă stilul scandinav al spațiilor interioare și-a permis să fie „condimentat” și întinerit prin accente cromatice și accesorii, terasa exterioară, ca parte integrantă a fațadei casei, a preluat elemente formale din compoziția ei: piesele de mobilier regândesc unduirea feroneriei ferestrelor, lemnul de tec încălzește travertinul din pardoseală, iar ghivecele de ciment îl subliniază. Pe scurt, o mică poveste care respectă construcția în sine.

De fapt, dincolo de firul roșu al tranziției permanente între funcționalitățile spațiilor amenajate, „feliile” acestui proiect Arcady Studio poartă în comun tocmai respectul pentru ce a fost, strecurat în adaptarea spațiului la ce este acum. O mantra pe care ne bucurăm întotdeauna să o descoperim în poveștile construcțiilor cu istorie.

„Este un proiect care ne place tocmai pentru că ne dă bătăi de cap 😊: spații care cresc, modularitate și ușurință în transformare, în funcție de dorințele și nevoile clientului. Un proces care poate fi văzut din unghiuri diametral opuse: oh, iar trebuie să schimbăm spațiul! sau wow, iar trebuie să schimbăm spațiul! . Noi am ales a doua versiune, i se potrivește perfect unei case care trăiește în continuare fără să își uite povestea”, ne-a povestit Iulia. 

Fotografii: prin Arcady Studio

3 Comments

  1. Cristian Ionescu

    Absolut superb! Impecabil! Unul dintre cele mai frumoase proiecte pe care le-am văzut în ultima vreme! Oare or face angajări? Nici mai contează că nu sunt IT-ist :-).

  2. Designist

    🙂 Cristian, ne bucurăm tare că ți-a plăcut! Promitem să întrebăm, dar trebuie să ne promiți și tu că revii cu și mai multe poze dacă ajungi pe-acolo 🙂

  3. Adriana

    Superba vila, este exceptionala!

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed