Lidia’s Sweets, un Wonderland al gusturilor fine

Prima noastră întâlnire cu dulciurile Lidia’s Sweets s-a întâmplat anul trecut, cu ocazia nunții Danei Rogoz, despre care ți-am povestit aici. Nu am putut uita fluturii delicați de pe tort și nici popcakes-urile ca niște bijuterii. Prin urmare, la prima ediția Made in RO, târg de design românesc, vizitatorii noștri au fost îndulciți încă de la intrate cu shortbreads Lidia’s Sweets, înfrumusețate cu decorațiuni de Crăciun și fulgi de nea. Au fost delicioase și mai că înmuiau frigul de afară 🙂

Lidia Sweets - Designist (1) Lidia Sweets - Designist (2)Dulciuri  Lidia’s Sweets pentru nunta Danei Rogoz

Lidia Sweets - Designist (84)

Lidia Sweets - Designist (43)Shortbreads pentru Made in RO, târg de design românesc, prima ediție

Lidia’s Sweets înseamnă pasiunea pentru cele mai frumoase și sănătoase dulciuri create de Lidia Iancu și sora ei, Mariana Neagu. Și, așa cum ne-a explicat Lidia, Lidia’€™s Sweets nu face doar torturi și prăƒjituri, ci oameni fericiți.

Lidia Sweets - Lidia Iancu - DesignistLidia Iancu, creatoarea Lidia’s Sweets

Dacă nu v-ați hotărât încă ce dulciuri să savurați și care să vă decoreze masa de Paște sau puneți la cale vreun eveniment, faceți o vizită pe site-ul Lidia’s Sweets și pe pagina de facebook. Dar mai întâi citiți toată povestea de mai jos pentru a înțelege ce se ascunde în spatele acestor decoruri fascinant de delicioase.

Lidia Sweets - Designist (48)Tort Lidia’€™s Sweets și cupcakes care exprimă cel mai bine ideea de Wonderland al gusturilor fine!

Lidia Sweets - Designist (50)

Ce a declanșat trecerea de la mâncarea asiatică la decorarea dulciurilor?

Am fost întotdeauna fascinată de bucătăria asiatică. Am deschis restaurantul „MOODS” ca fiind un restaurant fusion. După aproximativ un an, am simțit nevoia de a face o alegere, în sensul de a ne concentra pe o singură bucătărie, iar cea thailandeză era prima pe listă. Ca urmare, am plecat în Thailanda ca să mă pregătesc serios. Cred că abia acolo am înțeles ce înseamnă cu adevărat un fruct exotic, ce înseamnă aromă și gustul unui asemenea fruct, copt altfel decât „în frigider”. Mai mult, oriunde mergeam, vedeam oameni care, cu un zâmbet larg pe față, fără ca măcar să-și privească mâinile, sculptau în fructe, legume, ceară, săpun etc., pe stradă sau ghemuiți la marginea drumului.

Mi-aduc aminte că mi-am spus: „oare n-aș putea încerca și eu să fac același lucru, dar din zahăr?”. Și așa a început… Am făcut rebranding, devenind astfel „Thai Moods”. Am făcut importuri directe de fructe și legume proaspete din Thailanda, folosind fructele descoperite acolo pentru a crea dulciuri noi și savuroase. Și-acum, când închid ochii, văd munți de mango auriu, pomelo, rose apple, rambutan, lychee, jack fruit. Iar asta ne-a dat gustul pentru mai mult, în fiecare zi.

Lidia Sweets - Designist (81)Căreia dintre noi nu i s-ar tăia respirația dacă ar primi un astfel de tort? Și și-ar recăpăta-o după prima înghițitură 🙂

Lidia Sweets - Designist (63)Încă un strop de Wonderland

Încă mai gătești mâncare asiatică (măcar ca hobby) sau ești mult prea ocupată cu conceperea formelor atât de speciale pentru brioșe, torturi, popcakes, biscuiți?

Ah, mâncare asiatică, în special Thai, voi găti întotdeauna. Chiar dacă în urmă cu exact 2 ani am decis să închidem restaurantul, nu ne-am putut despărți de ideea de Thai. De aceea, am lansat conceptul de „Thai Moods (food)€“ la tine acasă”. Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă că pentru un eveniment privat noi ne deplasăm și gătim în facilitățile clientului, de față cu acesta și invitații. Este un plus oferit de gazde invitaților săi, este interactiv, este foarte fun. Lumea devine curioasă, pune întrebări, compară, este o chestie vie.

Lidia Sweets - Designist (68)Inspirație astiatică, cu floare de cireș

Lidia Sweets - Designist (66)Shortbreads… cu fluturi în stomac

Ce au în comun aceste două pasiuni ale tale (mâncarea asiatică și dulciurile): grija pentru detalii, ingrediente, răbdarea pentru aspectul desăvârșit?

Da, cu siguranță această grijă. În plus, eu m-am născut la țară, am crescut cu grija bunicii și cu toată munca ei pentru a ne pune pe masă lucruri „bune”. Bun înseamnă simplu, cât mai aproape de natură, dar cu multă muncă. O legumă crescută în grădină, un fruct copt în copac, o brânză făcută în casă și o pâine sau plăcintă coaptă în cuptorul de lut, din grâul ei, dus la moară cu căruța. Mi-e tare dor de ea!

Am crescut cu respectul pentru cei din jur, și tot așa ne-am tratat și clienții, indiferent că a fost vorba despre restaurant sau altceva. În opinia noastră, aceasta este atitudinea corectă, și mă bucur când un client ne recunoaște acest merit. Te motivează și te face să treci peste faptul că muncești mai mult, pentru un profit mai mic, comparativ. Ne plac provocările și avem ținte foarte înalte, asta îți pot spune.

Lidia Sweets - Designist (45)Torturi care te scapă de clișee 🙂

Lidia Sweets - Designist (46)

De unde vine inspirația pentru crearea și decorarea dulciurilor tale? Cu ce rimează, pentru tine, Lidia’s Sweets? Pentru noi rimează cu un Wonderland al dulciurilor 🙂

Inspirația? Uită-te în jur, tot ceea ce ne înconjoară este sursă de inspirație! Natura este cea mai bună sursă. După aceea, o altă latură pe care ne place să o folosim ca inspirație sunt visele clienților noștri. Unii dintre ei au o viziune clară asupra a ceea ce-și doresc, unii visează la ceva anume, alții caută un gust particular, un model. Ne place să spunem că „dacă obiectul viselor tale există, noi îl putem replica din zahăr; dacă nu există, atunci îl putem visa împreună și transpune în realitate”. De cele mai multe ori, reușim 🙂 . Pentru mine, Lidia’€™s Sweets nu rimează cu „a mânca un desert”, ci cu „a savura”, căci Lidia’€™s Sweets nu face torturi, nici prăƒjituri, ci oameni fericiți.

Lidia Sweets - Designist (52) Lidia Sweets - Designist (54)Cele mai frumoase shortbreads!

Lidia Sweets - Designist (56)

Cum reușești să creezi forme atât de variate, cu detalii uluitoare de finețe și culoare? Ce ingrediente folosești? E vorba numai de pastă de zahăr sau sunt mult mai multe ingrediente implicate?

Din start am luat hotărârea de a nu face două lucruri similare ca aspect. Din acest motiv, noi nu lucrăm cu „un catalog”. Provocarea la care ne-am supus singure (Lidia’s Sweets = eu și sora mea, Mariana Neagu) este și ceea ce ne motivează să evităm repetitivitatea. Când abia începi, repetiția este cel mai bun mijloc de a-ți formă o bază de lucru. Abia apoi urmează restul.

Ingredientele sunt foarte importante într-o ecuație, în orice ecuație. Noi am ales să stăm lângă cei mai buni. Unele lucruri nu le poți obține dacă un ingredient nu te ajută. Uite, de exemplu, ciocolata. Dacă ai sta lângă noi când o temperăm și ne-ai auzi, cu siguranță te-ai întreba dacă nu cumva am luat-o razna. Vorbim cu ea, o lăsăm să se manifeste, dar „controlat”, deși, credeți-mă, nu poți controla chiar totul. Eu cred că orice lucru este viu și-l tratez ca atare. Lista lucrurilor care te ajută este lungă. Înveți încet, încet să alegi.

Eu ador să aleg, să compar, să testez, să le reinventez. Un colorant de bună calitate te ajută să obții nuanța căutată. O pensulă bună să dai tușele potrivite. Fondantul îl alegem în funcție de aplicații, ciocolata la fel. Pentru structuri, de asemenea, ai nevoie să cunoști și puțină matematică și fizică. Dacă ai curaj și încerci, puțină îndemânare, puțină imaginație ca să vezi lucrurile și dincolo de ceea ce observă ochiul, se poate, crede-mă.

Fără falsă modestie, un dram de talent este un liant excelent. 🙂 În tinerețe am făcut câteva lucruri care mi-au fost de mare folos: Școala populară de artă -€“ pictură; speologie -€“ atingerea pământului, cum zic eu; tehnică cinematografică; engleză -€“ acces la informație.

Lidia Sweets - Designist (53) Lidia Sweets - Designist (60) Lidia Sweets - Designist (83)

Cât ți-a luat ție de la primele forme create până la talentul de a reprezenta aproape orice pe blatul unui tort sau ca decorațiune pentru o brioșă sau un biscuite?

Sincer, habar n-am. Dintotdeauna am făcut câte ceva cu mâinile și dintotdeauna mai multe lucruri în același timp. Este o trăsătură de caracter, nu pot sta locului. Întrebarea ta m-a obligat la introspecție. Realizez că mi-a plăcut întotdeauna să observ detalii. De obicei încep prin a studia un obiect. Mental, încerc să-mi trasez harta de la materia primă la obiectul finit. De cele mai multe ori îmi iese, alteori iese un lucru absolut negândit care, dacă nu este ce-mi trebuie în acel moment, dar îmi place, creez un proiect pentru el. Chiar și acum, pot lucra zile în șir pentru un singur proiect deco. Nu știu, eu consider că mai am multe de învățat și, probabil, nu voi înceta să o fac niciodată.

Lidia Sweets - Designist (71) Lidia Sweets - Designist (72) Pentru noi, acest tort este o capodoperă!

Lidia Sweets - Designist (73) Lidia Sweets - Designist (74)

Ce preferi: să creezi forme în ciocolată sau din pastă de zahăr, pe care apoi să intervii cu detalii de culoare, decorațiuni etc.?

Este drept că pasta de zahăr este mult mai generoasă în opțiuni. Îți permite să te joci în nenumărate feluri cu ea, să-i dai culoare, volum, mișcare. Ciocolata, pe de altă parte, este cea mai sofisticată „doamnă”. Impune respect, voință și cunoaștere. Îmi place pentru prețiozitatea ei, pentru ținuta ei. Dacă aș avea de ales…, ei bine, n-aș alege.

Lidia Sweets - Designist (1)Popcakes

Cum creezi culorile și decorațiunile specifice când vine vorba de reprezentarea unei bijuterii, a unui obiect sau a unui personaj pe dulciurile pe care le pregătești?

Fiecare culoare se poate prezenta într-un noian de nuanțe, la fel și omul. În general, studiem persoana care le comandă, purtăm o discuție, încercăm să ne cunoaștem. Încercam să aflăm ce-i place și ce nu, ce i-ar plăcea, la ce visează. Cel mai dificil se lucrează cu un client care nu visează, care a uitat să-și dorească.

Ne legăm de o temă, de o culoare, de o structură, de o textură, alteori de un simplu gând. Trebuie să existe ceva în noi înșine care să „ne miște”, cât de puțin. Și construim începând de-acolo. Deși nu-mi place să port bijuterii, îmi place la nebunie să le creez. Când am descoperit noianul de tipuri de auriu, am rămas cu gura căscata. Iar în ceea ce privește pietrele prețioase, cred că aș dormi cu ele sub pernă. Nu pentru valoarea lor, ci în semn de respect pentru măreția naturii de a fi creat așa ceva. Este fascinant.

Lidia Sweets - Designist (55) Bijuterii de cupcakes!

Lidia Sweets - Designist (57)

Ce ai răspunde unei întrebări de genul: sunt doar foarte frumoase sau sunt și sănătoase?

Aș răspunde simplu: pe lângă faptul că sunt frumoase și gustoase, sunt și sănătoase. Dulciurile noastre sunt făcute, în primul rând, pentru noi înșine. Nu în sensul că ne-am considera un etalon, ci în sensul de respect față de ceea ce mâncăm. În acest sens, facem tot posibilul să evităm folosirea zahărului în exces, nu folosim amelioratori de gust, înlocuitori sau arome artificiale. În egală măsură, am dezvoltat și o serie de produse pentru persoanele cu intoleranță la gluten.

Lidia Sweets - Designist (69) Lidia Sweets - Designist (70)

Lidia Sweets - Designist (65)Sculptură în zahăr

Există colecții pe care le lansezi în fiecare an, cum este colecția Precious, pe care am descoperit-o de curând, una dintre preferatele noastre? Sau lucrurile se întâmplă spontan, în funcție de evenimentele pentru care te pregătești?

Mi-ar plăcea să spun că planific lucrurile foarte bine. Aș minți, căci, artist fiind, lucrez mult la inspirație. Evident, există evenimente de care ne legăm și încercăm să propunem ceva nou de fiecare dată. Alteori, lucrurile cer să se întâmple. Ai o stare interioară care-ți cere să faci „altceva”, „altfel”.

Lidia Sweets - Designist (49)Shortbreads Precious!

Lidia Sweets - Designist (59) Lidia Sweets - Designist (62)

Care ar fi comanda care te-a provocat cel mai tare?

Până acum ceea ce ne-a provocat cel mai tare a fost o comandă care ne-a dat de furcă din cauza termenului limită extrem de scurt: un tort de 50kg, în mai puțin de 24 ore, pentru un trust de presă. Eu am regretat că nu am avut măcar 6 ore în plus la dispoziție. Fiind iarnă și dorindu-ne să inducem ideea de gheață de zăpadă, ne-am jucat puțin cu isomalt-ul și fondantul, în contrast cu ciocolata. Structura ne-a ocupat jumătate din timp, ce să zic. A fost o noapte albă, dar faină ca și provocare.

Lidia Sweets - Designist (78)Și floarea se mănâncă 🙂

Și care a fost comanda cea mai dragă ție? 🙂

Sincer, aici nu sunt în stare să-ți dau un răspuns ferm. Ne încearcă emoțiile la fiecare decorațiune sau rețetă nouă pe care o creăm. Pot să-ți spun că am simțit acest fior când am lansat colecția „Preciuos”, când am lucrat la o rețetă de ciocolată neagră cu petale de trandafir sau când am făcut prima sculptură din ciocolată. Întotdeauna „prima oară” ești cel mai mișcat. Apoi lucrezi povestea aceea, o întorci pe toate părțile, o rafinezi. Îmi amintesc când am folosit pentru prima oară praful de aur, apoi foiță de aur comestibilă. Îmi urlam în gând : nu respira!

Lidia Sweets - Designist (67)Un decor mirific!

Există și forme pe care ai vrea să le încerci, dar nu ai avut ocazia sau simți că nu a venit încă momentul lor?

 Oh, da! Chiar de curând eram pe punctul de a realiza „ceva” drag nouă, în mărime naturală, pentru un eveniment. Ne trebuia un sponsor pentru structură, restul am fi făcut-o pe cheltuiala noastră, însă nu s-a putut realiza în timp util. Nu renunțăm la idee, anul acesta sigur o vom face și vă vom da de veste. Există multe alte lucruri pe care ne-am dori să le realizăm. Din nefericire, însă, nu cred că este momentul. Piața noastră nu este suficient de dezvoltată pentru asemenea produse, nici pregătită să suporte prețurile aferente. Manopera pentru decorațiunile dulci nu este plătită suficient, și cred că asta se aplică tuturor artizanilor.

Lidia Sweets - Designist (58)

De fapt, cum se nasc toate decorațiunile tale dulci: ai o discuție cu “clientul”, iar odată clare guidelines-urile, imaginația ta se pune pe treabă?

Da, așa cum spuneam mai devreme, încercăm să deschidem o linie de legătură între noi și clienți. Deoarece ne dorim să particularizăm fiecare dintre creațiile noastre, trebuie să existe o comunicare între noi. Pentru lucruri puțin mai sofisticate, facem degustări, nu numai de produse finite, ci și de materie primă, astfel încât să putem construi ceva, bazându-ne pe preferințele clienților. Este o investiție de timp și efort, însă aceasta este calea cea mai directă de a elimina preconcepții legate de anumite produse, de genul: ciocolata este prea grea, crema este prea grasă, asta este prea dulce etc.

Lidia Sweets - Designist (75)Visul tău ajunge pe tort în atelierul Lidia’s Sweets

Care e rețeta ta preferată și sub ce formă îți place să o savurezi în liniște, la tine acasă, cu un ceai sau cafea în preajmă?

Contrar așteptărilor, nu sunt un mâncător de dulciuri. Mi-a plăcut întotdeauna ideea de a le avea în preajmă, just in case 🙂 . Îmi place, de exemplu, cafeaua cu ciocolată neagră. Îmi place un shortbread cu nuci pecan la un ceai, îmi place, de asemenea, o brioșă cu toffee. Îmi place un ganache din ciocolată neagră cu un jeleu de zmeură (din fructe 100%, evident) sau jeleu de fructul pasiunii. Îmi plac lucrurile care, oricât de sofisticate ar fi, îți permit să identifici ceea ce mănânci.

Lidia Sweets - Designist (61)

Dulciurile Lidia’s Sweets sunt de găsit și în locuri dichisite din oraș? Iar dacă (încă) nu, în ce locuri ți-ar plăcea ție să completeze atmosfera fină?

Lidia’€™s Sweets lucrează, pentru moment, doar la comandă. Evident, susținem un vis foarte drag, cu locul în care am vedea dulciurile noastre. Cred că ar trebui să construim și strada respectivă! 🙂

În ce locuri am vedea dulciurile noastre? Într-un loc prietenos, înconjurat de obiecte realizate de artizani pricepuți, un loc tailored, în care intri și nu mai vrei să pleci niciodată. Unde să poți savura un ceai de calitate, o ciocolată de calitate, într-un fotoliu confortabil. Unde să poți purta o conversație despre cum faci, cu ce faci, dar ați gustat…, dar cum vi s-a părut… sau ce-ați spune despre…

Lidia Sweets - Designist (44)O structură impresionantă, inspirată de natură!

Lidia Sweets - Designist (77)Flori de zahăr

Dacă nu ai decora atât de frumos dulciurile, ce ți-ar plăcea să faci, ce altă pasiune ar prelua locul 1 în listă?

Dacă aș da la o parte bucătăria Thai, dulciurile și tot ce ține de asta, și ar fi să aleg din ceea ce mai pot, încă, face, cred că mi-ar plăcea să mă întorc la limba engleză, să traduc, să scormonesc în vintrele limbii. Poate, cu aceeași ocazie, aș învăța și ceva mai multă limbă română. 🙂

Lidia Sweets - Designist (76)Shortbreads de primăvară!

Am văzut că foarte recent ai inițiat workshop-uri de modelare pentru decorațiuni comenstibile și nu numai? Primul workshop a avut loc în aprilie, vor urma și altele?

Workshopul inițiat de noi se referă la realizarea propriilor matrițe din silicon alimentar și aplicații, food și non-food, ale acestora (ciocolată, fondant, isomalt, rășină, ceară etc). Noi suntem distribuitorii unui tip de silicon, aprobat pentru uz alimentar, și încercăm să dăm o altă perspectivă decorațiunilor dulci. Cheltuind foarte mulți bani pe materiale cumpărate în Occident, am căutat soluții pentru a reduce costurile. Aceasta este una dintre ele. Dacă am avea, să zicem, un buget de 100 euro pentru achiziționarea de matrițe, producându-ni-le singuri, am eficientiza acest aspect cu 200%. În plus, am căpăta acel aer unic, dat de ceea ce dorim să ne reprezinte. Și da, cu siguranță vor mai urma și altele. Acesta este un domeniu în care înveți tot timpul, absolut tot timpul.

Lidia Sweets - Designist (47)Bijuterii pentru papilele gustative sau cupcakes de pus în piept 🙂

Ce planuri ai pentru anul acesta, la ce evenimente vom savura dulciurile Lidia’s Sweets?

Anul acesta este unul în care încercăm să ne asociem imaginea cu evenimente de fashion, de design înainte de toate. Produsele noastre implică multă muncă de creație și ne-ar plăcea să ni se ofere posibilitatea de a dovedi că o dantelă poate fi și comestibilă, că o piatră prețioasă poate străluci, în același timp cu a fi dulce. Încercăm, de asemenea, să participăm la un târg internațional de profil. Să vedem.

Lidia Sweets - Designist (80)Ciocolată fină turnată în zodiac 

Ce ne pregătești pentru Paște?

Dincolo de ouăle cu decorațiuni florale aurite sau pictate manual, am pregătit și o serie de brioșe, iar morcovul este una dintre vedete. 🙂 Apoi urmează brioșele cu ciocolată și fructul pasiunii. După aceea, avem pop-cakes în forme diverse, iar ceea ce se află sub cuvertura fină de ciocolată belgiană doar cel care a gustat poate povesti. Pentru cei ce țin anumite diete, de exemplu Dukan, realizăm dulciuri ca rulade, cornulețe, pască.

Lidia Sweets - Designist (42)Paște fericit, ceea ce vă dorim și noi!

Dacă ai pleca într-o călătorie, într-un tărâm sărat, unde nu se fac dulciuri 🙂 Ce fel de tort/brioșă/biscuite ți-ar plăcea să ai mereu cu tine?

Sărat este un gust care mie îmi place, dar cu siguranță mi-aș lua ciocolată neagră. Cu ce mai găsesc eu prin vreun copac, încropesc un ceva dulce, orice-ar fi!

Lidia Sweets - ou - DesignistOu de ciocolată 🙂

Fotografii: Lidia’s Sweets

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed