Magdas Hotel: o afacere socială și o poveste frumoasă, posibilă, care-i integrează pe refugiați. În Viena.

V-am spus deja că experiența Vienna Biennale ne-a deschis ochii asupra unui aspect oarecum neglijat: ceea ce poate trece drept “concept artistic” (ca să nu zicem chiar “utopic”) are potențial ca, implementat smart, să contribuie la o viață mai bună (în sensul de sustenabilă, sănătoasă, inteligentă) pentru comunitate. Într-una din zilele petrecute la Viena am luat-o la pas prin oraș și, după vizita la o bancă socială perfect funcțională și într-un spațiu unde mai multe ateliere ale designerilor îți dădeau o idee despre cum va arăta “fabrica viitorului”, am ajuns la Magdas Hotel.

Mag Das Hotel Wien, Caritas Hotel, Februar 2015Ghid ne-a fost Johanna Aufner, arhitecta care a coordonat întregul proiect de restaurare a Magdas Hotel. Din capul locului, Johanna ne-a spus unde urma să intrăm: fost azil de bătrâni ce ajunsese în ruină, transformat în hotel, ai cărui angajați sunt emigranți și refugiați – pe scurt, persoane ce până acum nu au fost integrate în câmpul muncii.

18Magdas Hotel - Viena - Designist

Magdas este o afacere socială și, mai mult decât atât, un model în acest domeniu. Deschis în februarie 2015, are deja mulți vizitatori, iar povestea lui a făcut cel puțin înconjurul Europei. La puțin timp după lansare, cei doi manageri primeau e-mailuri de la antreprenori din țările vecine care îi întrebau dacă pot importa conceptul, cereau detalii etc.

Modelul acestei afaceri sociale a avut, pe lângă schema riguroasă a bugetului și implementării, norocul de a-și fi găsit oamenii care, vibrând la ideea de bine social, își propun să mute munții în loc. Iar Johanna (arhitect al biroului AllesWirdGut) are acest tipar – te magnetizează instant și te aduce pe frecvența energiei ei. În mod normal, Johanna trebuia să fie “doar” arhitectul care se ocupa de proiect. Însă, așa cum dă bine în țările civilizate,  a fost mult mai mult de atât. A căutat sponsori, voluntari, soluții, ca fosta casă de bătrâni aproape în ruină să devină azi hotelul care îi integrează într-o viață mai bună pe refugiații și emigranții din Viena.

17Magdas Hotel - Viena - DesignistBarul

15Magdas Hotel - Viena - DesignistLivingul hotelului, de la parter, deschis spre grădina superbă. Magdas se află lângă parcul Prater (Prater Recreation Parc), din Viena, pe care îl vei vedea din camere.

14Magdas Hotel - Viena - Designist

De la fost azil la hotelul – afacere socială

În 2014, aici încă era un azil pe care fundația Caritas, din Austria, dorea să îl dărâme. Casa ajunsese într-un asemenea stadiu al degradării, încât costurile de renovare arătau că e mai bine să construiască un nou sediu, dar nu chiar în centrul orașului. Aici au intervenit arhitecții și echipa de tineri manageri care conduce acum hotelul, care au propus fundației următorul “târg”: îi ajută să caute terenul pentru construcția azilului de bătrâni, iar în schimb le cer casa în ruină, pe care oricum voiau să o dărâme, pentru o perioadă de 5 ani, timp în care vor vedea cât de sustenabil va fi proiectul hotelului social.

16Magdas Hotel - Viena - Designist Recepția, cu vedere spre restaurant19Magdas Hotel - Viena - DesignistMobilier reciclcat, în living

Bugetul de 1,5 milioane de euro a fost extrem de strâns pentru a transforma aproximativ 6.500 de metri pătrați de ruină în hotelul la standarde designish. Au reușit cu ajutorul sponsorilor și partenerilor care au ales să investească în acest proiect social cu totul nou. Iar Fundația Caritas a contribuit consistent printr-o campanie de strângere de fonduri, în care puteau fi donați atât bani, cât și materiale de construcții sau piese de mobilier ieșite din uz.

 Pe lângă faptul că toate piesele din fostul azil au fost reciclate și transformate în obiecte cu noi funcțiuni, la acestea s-a adăugat mobilierul donat, și el transformat pentru a fi integrat economic și ingenios amenajării hotelului. Acesta este motivul pentru care vei recunoaște multe piese de anii ’60 în decorul de la Magdas.

4Magdas Hotel - Viena - Designist Decorul unei camere, la care se adaugă un mic balcon cu vedere la parc și împrejurimi.5Magdas Hotel - Viena - Designist 13Magdas Hotel - Viena - Designist

78 de camere ale hotelului sunt destinate turiștilor, iar 21 refugiațior. Pe lângă angajații recrutați din rândul emigranților și refugiaților care nu au fost integrați până acum pieței muncii  (așteptarea permisului de muncă pentru unii dintre ei a durat până la 10 ani), hotelul are un corp secundar, unde sunt cazați copii de până la 15 ani, care au ajuns în Austria fără părinți. Aceștia sunt supravegheați de mentori și asistenți în procesul lor de integrare și, în același timp, interacționează cu cei care au reușit să se integreze datorită job-ului la Magdas.

Am fost foarte curioși cum poți conduce un hotel, când ceea ce contează în angajarea personalului nu e nici pe departe experiența într-un job similar, ci numărul de ani în care cineva a așteptat să poată avea un job. Am aflat că, pe lângă prioritizarea cazurilor care aveau cea mai mare nevoie de un loc de muncă, angajații au fost integrați noii scheme de lucru în funcție de atuurile lor specifice: talentul în bucătărie, la limbile străine (și atunci job-ul de recepționer era perfect), la organizare și detalii etc. Iar cu toții sunt coordonați de câteva persoane cu experiență serioasă în industria hotelieră.

6Magdas Hotel - Viena - Designist Fiecare cameră cu pictura ei. Pereții au fost personalizați de studenții la Arte, care au dorit să se implice benevol în proiect. Mai ales că facultatea se află într-una dintre frumoasele clădiri clasice de vizavi.7Magdas Hotel - Viena - Designist 9Magdas Hotel - Viena - Designist

Camerele sunt foarte simple, luminoase, grafice, aerisite. Și vin cu tot atâtea soluții ingenioase în ce privește reintegrarea mobilierului vechi, folosirii pattern-urilor și a pieselor cât mai puțin costisitoare, dar practice, cu efect revigorant în decor. Am descoperit scaune vechi secționate pe din două și transformate în noptiere, canapele fain retapițate, etajere și tăblii neconvenționale. Însă totul arată impecabil, nicio improvizație la confort și calitatea materialelor.

2Magdas Hotel - Viena - Designist 3Magdas Hotel - Viena - Designist 10Magdas Hotel - Viena - DesignistÎntre timp, abajururile metalice ale lustrelor și lampadarelor au deja super hăinuțe croșetate de doamnele din cartier care se reuneau în fiecare săptămână la Clubul de croșetat. Reprezentanții hotelului au aflat de clubul lor și s-au oferit să le găzduiască întâlnirile. În schimb, ele au personalizat toate lămpile din hotel, pentru că li s-au părut prea reci, convenind asupra culorilor și pattern-ului cu Johanna.

Un exemplu foarte frumos de implicare a comunității.

8Magdas Hotel - Viena - Designist

Prețul unei camere duble la Magdas Hotel, pentru o noapte, începe de la 72 de euro. De-a lungul timpului v-am prezentat mai multe hoteluri designish la care am sta în Viena, printre care și faiomsul 25hours Hotel. Bineînțeles că ne-ar plăcea să putem sta și o noapte la 25hours, și una la Magdas. Însă dacă alegerea ar fi mult mai strictă, am merge pe “binili învinge”, cu satisfacția că banii de cazare ar ajuta alți străini să fie mai bine primiți de noua lor țară.

20Magdas Hotel - Viena - Designist Mag Das Hotel Wien, Caritas Hotel, Februar 2015 Mag Das Hotel Wien, Caritas Hotel, Februar 2015 Mag Das Hotel Wien, Caritas Hotel, Februar 2015

 Hadeți să construim cât mai multe povești în care “Binili învinge”!

Biroul de arhitectură care a contribuit din plin la conturarea acestui proiect social este AllesWirdGut.

Fotografii: AllesWirdGut Architektur/ Guilherme Silva Da Rosa

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed