Mai ai 4 zile în care te poți înscrie în competiția de afaceri sociale Fabricat în Țara lui Andrei!

 

Tara lui Andrei 01

Inscrie-te pana pe 6 iulie, ora 15.00, la cea de-a doua editie a competitiei de afaceri sociale Fabricat în Tara lui Andrei! Poti castiga finantare si consultanta pentru ca ideea ta sa se transforme intr-o afacere sociala sustenabila si valoroasa pentru comunitate. OMV Petrom ofera finantari in valoare totala de 350.000 de euro precum si aproximativ 2 ani de consultanta de specialitate.

Chiar daca nu ai experienta de business, dar ai o idee buna (iti amintesti poate de intreprinderea sociala Atelierul de panza sau de CUIB, locul din Iasi care promoveaza consumul sustenabil), aplica pana pe 6 iulie si ai sansa sa castigi pana la 32.000 de euro finantare nerambursabila pentru viitoarea ta afacere! Un impuls motivant sa devii antreprenor, zicem noi. 🙂

Dar ce este o afacere sociala?
Afacerile sociale reprezinta afaceri viabile economic care, prin insasi activitatea lor, contribuie la rezolvarea unei probleme sociale. Ele creeaza locuri de munca si pot fi o solutie pentru dezvoltarea pe termen lung a comunitatilor.

Fabricat in Tara lui Andrei” ia in considerare o serie de criterii ce disting afacerile sociale de alte tipuri de activitati cu scop comercial sau social:

  • Afacerile sociale raspund in mod direct unei nevoi sociale critice a unei comunitati – fie prin propriile produse sau servicii, fie angajand un anumit numar de persoane dezavantajate din comunitatea respectiva.
  • Activitatile lor comerciale sunt principala sursa de venit stabila pe termen lung.
  • Bunastarea comunitatii este scopul lor fundamental. Astfel, afacerile sociale vor reinvesti profitul obtinut in activitati ce au ca obiectiv rezolvarea respectivei nevoi a comunitatii.
  • Afacerile sociale promoveaza activitati prietenoase cu mediul inconjurator. In viziunea “Fabricat in Tara lui Andrei“, afacerile sociale creeaza locuri de munca acolo unde este mai mare nevoie de ele, iar rezolvarea problemei sociale este pe termen lung.

Ce este impactul social si care sunt categoriile defavorizate pe care le poate ajuta ideea de business?
Impactul social al unei afaceri este reprezentat de numarul de locuri de munca create pentru persoane apartinand grupurilor defavorizate: someri de lunga durata, intretinatori de familii numeroase, mame singure, persoane cu dizabilitati sau altele.

Alte aspecte care tin de evaluarea obiectivelor de impact social pot fi: crearea sau dezvoltarea de servicii sociale ori produse necesare comunitatii; sprijinirea micilor producatori din comunitate (de exemplu: fermieri, producatori agricoli, apicultori etc.) in vederea asigurarii unei piete de desfacere pentru produsele acestora si, implicit, asigurarii unor venituri suplimentare pentru localnici; crearea de programe de insertie profesionala pentru persoanele din grupuri defavorizate; crearea unor programe de formare profesionala pentru persoanele din comunitate etc.

Cum se desfășoară competiția?
In luna august, juriul “Fabricat in Tara lui Andrei” va selecta 35 de finalisti. Acestia vor parcurge o etapa de pregatire, in care vor primi consultanta axata pe nevoile individuale ale fiecarui finalist si sprijin financiar pentru a testa fezabilitatea ideilor (realizarea unui studiu de piata, fabricarea unui prototip al produsului, etc.).

Castigatorii vor fi anuntati in luna aprilie 2016 si vor primi finantare nerambursabila de pana la 32.000 de euro fiecare, pentru a demara afacerile sociale.

Atentie, competitia este deschisa tuturor celor care doresc sa initieze o afacere sociala intr-una dintre cele 29 de comunitati vizate de proiect:
Judetul Arges: Micesti
Judetul Bacau: Zemes; Moinesti; Slanic Moldova
Judetul Bihor: Suplacu de Barcau; Marghita
Judetul Buzau: Scortoasa; Tisau; Berca
Judetul Constanta: Corbu
Judetul Dambovita: Moreni; Aninoasa; Gura Ocnitei
Judetul Giurgiu: Clejani; Marsa
Judetul Gorj: Bustuchin, Turburea, Ticleni
Judetul Olt: Movileni, Poboru
Judetul Prahova: Poiana Campina; Podenii Noi; Scorteni
Judetul Salaj: Marca
Judetul Teleorman: Videle; Cosmesti; Silistea; Scurtu Mare
Judetul Valcea: Madulari

Orice persoana fizica/organizatie de pe teritoriul Romaniei este eligibila pentru a participa la “Fabricat in Tara lui Andrei“; conditia este ca activitatea afacerii sociale inscrise in competitie sa se desfasoare intr-una dintre cele 29 de comunitati mentionate.

Tara lui Andrei 3

Care sunt criteriile de evaluare pe baza carora se vor alege cei 35 de finalisti?
Criteriile de selectie a celor 35 de finalisti care vor intra in etapa de planificare a ideilor de afaceri sociale sunt, in ordinea relevantei:

  • Motivatia participantilor si dorinta de implicare in procesul competitiv de planificare a afacerii.
  • Implicarea in prezent in activitati legale, cu impact financiar si/sau social inteles si masurat de participanti.
  • Existenta unui istoric organizational sau personal legal, transparent si etic. Pentru a cunoaste istoricul persoanelor sau organizatiilor care se vor inscrie, formularele includ intrebari legate de activitati desfasurate, rezultate financiare, impact social, proiecte personale, forme prin care este condusa organizatia, diplome obtinute etc.
  • Existenta unei idei de afacere sociala. In etapa de inscriere in competitie nu este nevoie sa aveti scris un plan de afaceri. Organizatiile sau persoanele care sunt intr-un stadiu mai avansat de implementare sau dezvoltare a ideii lor de afacere sociala vor intra in proces in etapa corespunzatoare stadiului de dezvoltare a ideii existente.

Dintre toate inscrierile, 50 vor fi preselectate pe baza evaluarii documentelor inscrise. Lista proiectelor preselectate va fi afisata pe site-ul competitiei pana cel tarziu 24 iulie. Reprezentantii celor 50 de proiecte preselectate vor fi contactati prin e-mail de organizator si vor fi invitati sa participe in cadrul unor discutii desfasurate prin Skype.

In urma acestora, se vor selecta 35 de proiecte care vor participa in urmatoarele etape ale programului. Aceste etape ulterioare sunt caracterizate printr-o serie de criterii de evaluare cu potential de eliminare pentru echipele care nu corespund acestora: implicarea activa a echipelor de lucru in cadrul discutiilor individuale si in cadrul atelierelor de grup, incadrarea in termenele de activitate prestabilite, dezvoltarea unor idei de afaceri sociale fezabile, calitatea documentelor elaborate, buna colaborare cu echipa de organizare.

Mai multe informatii pe site-ul competitiei: http://www.taraluiandrei.ro/fabricat-in-tla

Mult succes!!

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed