O casă inteligentă la nevoie se cunoaște

Apeși pe un buton și în cameră se face umbră. Apeși pe altul și fațada de sticlă a casei radiază căldură. Dar poate vrei intimitate în zona de relaxare din living… Sigur, nici o problemă, geamul devine translucid. Nu vorbim despre o casă a viitorului, ci despre soluții inteligente care există chiar la noi. O casă inteligentă se va mula cu discreție exact pe nevoile tale de confort prin soluții tehnologice sustenabile, care îți sunt oferite în România de Lucanik – Architectural Glass Systems.

E-glas poate avea diverse utilizări: fațade, acoperișuri, copertine, delimitări interioare, verande etc. Aici este montat ca fațadă într-o casă din Suedia. Foto: Lindman Photography 

1. E-GLAS: fațada care te încălzește

Când îți construiești o casă în mijlocul unui peisaj magnetic, primul lucru la care te gândești este să te bucuri cât mai mult de natură și să nu-i blochezi priveliștea cu pereți zidiți și geamuri mici ca la bloc, cum am mai văzut pe la noi. Chiar și o casă la munte, unde clima e mult mai rece, poate avea pereții complet vitrați fără să simți nevoia de a mai pune un lemn pe foc sau de a da centrala termică mai tare. De fapt, nici nu ai mai avea nevoie de foc sau de a trece prin hățișurile montării unei centrale termice, pentru că de acum încălzirea vine chiar din geamul însuși.

Coperhill Mountain Lodge, Suedia. Foto: Jonas Kullman

E-glas îți îmbracă casa într-o epidermă de sticlă, transformând energia electrică în căldură. Este un vitraj dublu sau triplu care emite căldură radiantă controlată electronic. Bun, s-a terminat cu eforturile de a masca caloriferele, de a curăța zăpada de pe casă sau de a găsi soluții anticondens. E-glas le face pe toate.

În funcție de compoziția vitrajului, emisia căldurii se poate face către interior sau catre exterior. Structura și puterea vitrajului se va hotărî în funcție de nevoia principală: încălzire, topirea zăpezii, rol anti-condens. Pentru că este un geam care rămâne uscat și prin urmare curat un timp îndelungat, efortul și costurile pentru întreținere se reduc semnificativ.

E-glas va topi zăpada, va împiedica gheața să se depună pe geamuri, precum și formarea condensului. Villa Overby, Suedia. Arhitectură: John Robert Nilsson Arkitektkontor.
Foto: Lindman Photography

Ne place foarte mult E-Glas și pentru că este o soluție arhitecturală estetică, în care casa respiră și pare că plutește, care poate forma un gust pentru arhitectură minimalistă. Structura necesară pentru montarea vitrajului este foarte ușoară și simplă, ceea ce are un impact economic semnificativ, deoarece costurile de exploatare sunt diminuate. Este și o soluție ecologică, pentru că sistemul de funcționare a fost astfel optimizat încât să aibă un consum redus de energie electrică, iar componentele sale sunt reciclabile.

Villa Overby, Suedia. Foto: Lindman Photography

Este o soluție de încălzire integrată și invizibilă, iar puterea cu care este radiată căldura e reglată cu ajutorul unui termostat. Căldura emisă este uniformă, plăcută, iar temperatura de la suprafața geamului nu depășește 40°C. Nu există curenți de aer, fiind astfel o sursă de căldură care nu implică nici un fel de riscuri de alergii.

2. SAGE GLASS: fațada care joacă soarele pe degete

Sau altfel spus un vitraj eficient pentru controlul dinamic al luminii solare prin tehnologia Sage Glass®. Ce face el? Își poate schimba culoarea (dar năravul ba, pentru că râmâne transparent) la o simplă apăsare pe buton, pentru a-ți oferi umbră, controlând în același timp și temperatura din încăpere. Dacă e umbră, spațiul interior se răcorește, iar studiile au demonstat că o dată cu folosirea acestui vitraj consumul de energie electrică, alocat în mod normal aparatelor de aer condiționat și luminii artificiale, scade cu 30%. În plus, nu mai ai nevoie de sisteme clasice de umbrire: draperii, jaluzele, storuri, iar dacă nu le ai, nu mai dai bani pe întreținerea lor.

Centru de wellness din Germania. ©Sage Electrochromics

Prin tehnologia Sage Glass, vitrajul se umbrește ca urmare a transferului ionilor și electronilor de litiu de pe un strat pe altul. În poziția umbrit, excesul de căldură produs de razele soarelui este absorbit și apoi eliminat, dar lumina naturală nu este blocată, deci nu ai nevoie de surse de lumină artificială. Când vitrajul este perfect transparent, lumina naturală este la nivel maxim.

3. PRIVA-LITE îți respectă intimitatea

Multe spații la noi sunt și așa mici. De ce să mai compartimentezi cu pereți zidiți, care ocupă loc și îți blochează lumina naturală? Ok, dacă separarea băii printr-un panou de sticlă ți se pare o idee cam îndrăzneață, s-ar putea să te răzgândești dacă îți propunem un panou care, la o simplă atingere, devine din transparent translucid.

Priva-Lite poate separa orice alt spațiu în care ai nevoie să te desfășori în intimitatea universului tău: biroul de living, livingul de zona scării sau poți închide cu acest vitraj veranda, de exemplu, ca să nu te deranjeze vecinii când vrei să petreci o seară în familie. Cum funcționează? Devine translucid atunci când nu mai este alimentat cu energie electrică, fără însă ca luminozitatea încăperii să fie alterată vizibil. Are un consum redus de electricitate, iar comutarea on/off se face silențios, de la un buton.

Baia hotelului Novotel din Paris este despărțită de cameră prin panoul Priva-Lite, care te va “proteja” atunci când intri la duș.

4. THERMOVIT Elegance revoluționează radiatoarele

Este, într-adevăr, cel mai elegant și discret radiator pe care l-am văzut vreodată. Este un panou electric care emite căldură și care poate fi în același timp oglindă, suport pentru prosop sau cuier. Poate sta pe perete și să treacă neobservat sau poate deveni el însuși un obiect de design în decor. Radiatorul din sticlă transparentă a câștigat încă din 2004, importante premii de deisgn: IF Design Award și Red Dot Design Award.

Oglindă radiantă și anticondens. Căldura pe care o emite este similară ca senzație cu cea a soarelui și este reglabilă printr-un termostat.

Radiator portprosop. Foto: Patrick Chédal

Poate fi din sticlă clară, din oglindă sau personalizat prin serigrafiere. Alimentat cu energie electrică, stratul metalic fin invizibil aflat la interiorul sticlei stratificate emite raze infraroșii termice prin ambele fețe ale vitrajului.

Varianta din sticlă transparentă este foarte subțire și nu obturează finisajul decorativ al peretelui. Făra alte accesorii, în afara prinderilor pe sol sau perete, e un sistem de încălzire aproape invizibil.
Design: SAAZS. Foto: Tomas Erel

Thermovit Elegance se camuflează și în forme foarte decorative. Poate trece dept o instalație de artă contemporană. Panoul radiant din spate, la nevoie, are și rol de cuier. Design: 5.5 Designers. Foto: Thomas Déron

Design: 5.5 Designers. Foto: Thomas Déron

5. PLANILUM – cea mai senzuală pereche de sticlă și lumină

Da, lumina creează emoție. Iar când ea vine dintr-un panou de sticlă subțire și diafan atunci casa ta nu mai are nevoie de prea multe elemente de design. Lumina pare că plutește, asta este senzația pe care o lasă Planilum, dezvoltat în colaborare cu studioul de design SAAZS. Panoul luminos devine un element grafic de arhitectură interioară, nu doar delimitează vizual zone diferite ale unui spațiu.

 Lumina este fluorescentă, fără vapori de mercur, iar consumul de energie electrică este mic, deci este o soluție de iluminat ecologic. Foto: Lindman Photography

Calitatea luminii emise, posibilitatea de a da formă luminii prin design și durata sa de viață (de peste 50.000 de ore) fac din Planilum un element arhitectural și o sursă grafică și subtilă de lumină care te ajută să structurezi spații sau care poate fi integrată în designul unei piese de mobilier sau accesoriu.

Planilum ca lampadar, într-o zonă de lectură. Foto: Thomas Déron

6. Ușile culisante FLO

Pentru a monta o ușă simplă sau dublă folosind sistemul de culisare compact FLO nu ai nevoie decât de o lățime de 50 mm. Perfect! Căutam de mult o soluție cât mai discretă pentru a separa într-o garsonieră mare zona dormitorului de living, fără să pierd din spațiul camerei sau din lumina naturală. Se montează ușor, se integrează în aproape orice stil de interior și îți lasă pardoseala liberă. Are un sistem inovator, care permite amortizarea vitezei de închidere a ușii, chiar dacă aceasta are greutatea maximă suportată de FLO, de 150 kg.

Foto: Sadev

Lucanik – Architectural Glass Systems este unic distribuitor în România al tuturor acestor produse. Pentru detalii și oferte de preț, contactează echipa Lucanik la
office@lucanik.ro / tel.: +4021 316 74 17.

Toate drepturile asupra fotografiilor reprezentând produsele E-Glas, Electrochrome, Priva-Lite, Thermovit Elegance și Planilum aparțin producătorului lor, Quantum Glass Saint-Gobain

6 Comments

  1. […] […]

  2. […] O casă inteligentă la nevoie se cunoaște […]

  3. […] Image Source: Designist  […]

  4. […] Image Source: Designist  […]

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed