O poveste cu un producător local de mobilier și câțiva designeri români. Se poate!

Începutul oricărui an înseamnă și câteva motoare turate la capitolul design de produs: finalul lui ianuarie aduce târgul IMM Köln, urmează apoi Maison et Objet Paris, pentru ca primăvara să vină cu cea mai dinamică cursă a designului contemporan: iSaloni Milano, care își deschide porțile pe 4 aprilie.

Anul a avut un start pe măsură și pentru o echipă de designeri români și un producător local de mobilier, așa cum îți povesteam aici, într-o relatare direct de la “IMM Cologne – The international interiors show”. Bucin Mob Design Collection nu doar că ne-a bucurat toate simțurile estetice, dar ne-a arătat ceva ce acum câțiva ani părea imposibil în peisajul designului românesc de produs: că investiția de resurse a producătorului în prototipare poate nu aduce serii mari în producție și câștiguri imediate, dar sigur conduce către inovație și bătălii câștigate pe termen lung.

designeri româniMasa și banchetele Low Poly by Dizainăr  

Bucin Mob este unul dintre cei mai cunoscuți producători de mobilier de grădină, de uși și de ferestre din Europa, cu o experiență de peste 20 de ani. În 2014, după ce a început să lucreze și piese din lemn de foioase, compania a luat o decizie firească: să treacă la o serie de produse care să valorifice experiența echipei, dar mai ales cheresteaua de înaltă calitate obținută. Așa a apărut ideea Bucin Mob Design Collection – Solid Wood Furniture.

designeri români Masa Clear Surf by Izzi Design Box. În imagine mai vedeți și două scaune Lena de la Atelier Mustață.

“Ne-am hotărât să lansăm piesele în ianuarie, la IMM Cologne, iar Mihnea Ghilduș, de la Dizainăr, a curatoriat colecția selectând designerii și urmărind procesul de producție. Chiar dacă am început ceva mai greu, până am ales designerii și până ne-am pus pe treabă cu toții, am avut timp înainte de târg să facem prima serie de prototipuri, iar la Köln am mers cu aceste piese, după primele modificări”, ne-a povestit Mihnea Gheorghiu, Director Regional Bucin Mob.

designeri români Masa Simplified Cube

Cele 22 de piese finale ale colecției, care au început deja să fie produse în serie limitată, au fost semnate atât de echipa de design Bucin Mob, cât și de alți patru designeri de produs români: Mihnea Ghilduș, Raul Cadar și Magda Traciu (Dizainăr), Constantin Alupoaei (Izzi Design Box), Mihnea Gheorghiu (Woodyo) și Szabo Peter (Peter’s Design). Criteriile de selecție au fost clare: să fie cât mai prolifici, să poată lucra rapid și să fie specializați în lucrul cu lemnul.

designeri româniEquilibra by Izzi Design Box 

“Multă vreme, România a exportat mobilierul pe care îl crea, iar designerii de produs au întâmpinat mereu mari probleme în a găsi un producător care să le facă măcar prototipul. Așa că unul dintre scopurile colecției a fost și acesta: de a ajuta artiștii să-și facă treaba și de a-i sprijini, ca să arătăm împreună că designul românesc înflorește în fiecare an” – Mihnea Gheorghiu

Și pentru că lucrurile merg lin când există obiective comune, colaborarea designerilor cu Bucin Mob s-a mișcat fără probleme, așa cum povestește și designerul Constantin Alupoaei:

“Foarte mult din energia și dorința lor a fost motivația ideală pentru mine. Proiectul a fost accelerat și am reușit ca în aproximativ trei luni să realizăm ceea ce era de făcut în 12 luni. Și asta cu ajutorul echipei de la Reghin (n.r.: unde se află sediul central Bucin Mob), care a fost la dispoziția noastră și a lucrat cu mare perseverență, continuu”.

“Din păcate, importanța designului a fost ignorată în România în ultimii 27 de ani și asta se vede pe plan național printr-o sărăcire a inovației și a imaginii țării noastre ca generator de calitate. În tot acest timp producătorilor parcă le-a fost frică să colaboreze cu designerii, de parcă ar fi fost o lege nescrisă în manualele de management de fabrici românești “să nu colaborezi cu un designer”. Astăzi pot spune însă cu multă bucurie că lucrurile se schimbă într-o direcție care îmi place. Suntem încă la început, dar colaborarea dintre noi și Bucin Mob este un mare pas pe care l-a făcut producătorul din Reghin spre încorporarea designului în procesele de producție și, deci, spre crearea de valoare adăugată prin produsele promovate”, a povestit Mihnea Ghilduș.

designeri români

Masa Low Poly by Dizainăr

Cât despre designul pieselor de mobilier, planul Bucin Mob a fost să creeze o alternativă la colecțiile de serie. În plus, și producătorul, și designerii au vrut să le dea o clară identitate Made in Romania: “Ne-am dorit corpuri care să ajute la amenajări în spiritul românesc – mese lungi, banchete și altele – fără să optăm pentru deja mult prea folositele motive populare. Am vrut să folosim lemnul masiv cât mai natural, să-i dăm forme neconvenționale și să ne jucăm cu un număr mic de materiale suplimentare, care să nu-l pună în umbră – marmură, alamă, oțel”, ne-a explicat Mihnea Gheorghiu.

designeri româniSimplified Cube by Bucin Mob

La “IMM Cologne – The international interiors show”, colecția și-a primit validările: “Vizitatorii au spus că pune în sfârșit România pe harta designului internațional. Un vizitator care ajunsese la standul nostru întâmplător ne-a spus că e o surpriză că piesele nu au fost create și produse în Italia sau Franța, ceea ce ne-a bucurat, dar ne-a întristat în același timp”, spune Mihnea Gheorghiu.

Iar dacă povestea colecției ți-a atras atenția, află că ar fi bine să te grăbești: o parte dintre piese au fost deja cumpărate la Köln, iar vânzările au început și în România. Iată și lista de produse din colecție:

Low Poly by Dizainăr

Dizainăr a creat masa și bancheta Low Poly pentru un consumator matur, care ține și la materiale de calitate, și la o postură corectă a corpului în timpul mesei. Picioarele din oțel dau o tușă industrială pieselor.

designeri români

designeri români

Comoda Low Poly

Ribs Bank by Dizainăr

Felii de molid, una după alta, pentru mai mult confort și stabilitate. Poți să încerci și o pernă dacă preferi un spătar pufos.

designeri români

Clear Surf by Izzi Design Box

“Clear Surf este un exercițiu de transparență și percepție, care aduce în prim plan senzația de plutire. Adică motivul pentru care ne-am îndrăgostit de surf în primă instanță”, ne-a spus designerul mesei noastre preferate din această colecție. Fiecare piesă e unică, pentru că rășina epoxidică îmbracă diferit fiecare bucată lemn. Procesul de producție este simplu: placajul de lemn este finisat doar parțial, urmând ca marginea imperfectă să își păstreze forma. Peste ea se toarnă rășina, care pătrunde în fiecare crăpătură. După uscare, porțiunea de rășină este finisată și i se adaugă picioarele.

designeri români

”Masa cu rășină a fost o provocare. Claritatea și detaliile contează în acest produs. Datorită perseverenței oamenilor de la Reghin, ea a ieșit cum trebuie”, spune designerul Izzi Design Box.

Equilibra by Izzi Design Box 

Echilibru între lemn și marmură? Equilibra has it! Scheletul de lemn al mesei capătă un aer sculptural atunci când i se alătură o bucată de lemn perfect finisată pe dimensiunile lui. Cele două materiale se înșurubează unul în altul cu piese de alamă.

designeri români

Spyder Kitchen and Coffee table by Woodyo – mese din lemn masiv, ale cărei picioare se desenează sculptural.

designeri români

Spyder Kitchen Table

designeri români

Spyder Coffee Table

Simplified Cube by Bucin Mob

Simplificat, dar solid și echilibrat, grupul de masă + banchetă Simplified Cube este creat de designerii Bucin Mob pentru amenajări în care e nevoie și de ceva robustețe.

designeri români

Round Table by Peter’s Design

Simplitate & finețe – cam asta este Round Table, pe picioarele căreia se scurg valuri de metal. Designerii îți recomandă să o așezi lângă un perete gri deschis, pentru un contrast care să o scoată în evidență.

designeri români

Noi ne declarăm susținători ai colecției, care va participa și la Salone del Mobile Milano, ocazie cu care seria va fi completată cu noi piese, iar echipa cu noi designeri români.

Fotografii: prin Bucin Mob

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed