Poate o invenţie românească să revoluționeze toaleta publică?

Salonul Internațional de Inventică de la Geneva, un eveniment de talie mondială, aflat la cea de-a 45-a ediţie, şi-a deschis porţile anul acesta între 29 martie şi 2 aprilie pentru a primi inventatori din toată lumea şi creaţii care mai de care mai originale. Printre invențiile remarcate de numerosul juriu internațional al Salonului, pentru originalitate, design, necesitatea și utilitatea implementării în spațiile publice, se numără un… scaun de toaletă.

inventie romaneasca

Autorul scaunului WC Igienic (HYTOI Ergo Balance) este designerul prof. univ. dr. Alexandru Ghilduș. Creația designerului român a obținut Diploma și Medalia de Aur, această recunoaştere reprezentând o foarte importantă încurajare în demersul pentru punerea în practică a proiectului aflat în faza de prototip. Invenţia a atras şi aprecierea publicului, propunând o soluţie ingenioasă, acompaniată de un design ultramodern, pentru rezolvarea igienizării spațiilor publice și crearea unui mediu prietenos de utilizare.

Intenția mea este de a produce sistemul Scaun WC Igienic HYTOI ERGO BALANCE în România, iar primele produse să fie amplasate în principala poartă de comunicare internațională, Aeroportul Henri Coanda, Otopeni, apoi în spitale, școli și alte spații publice. Igiena este un factor esențial în sănătatea publică, iar invenția premiată reprezintă o componentă dintr-un sistem complex, un pas spre dezvoltarea produsului, spune designerul Alexandru Ghilduș.

inventie romaneasca

Destinat deopotrivă spațiilor publice și casnice, HYTOI ERGO BALANCE oferă un grad ridicat de igienă în manipulare și utilizare. Acționarea automată rezolvă o problemă esențială și anume interacțiunea minimă cu scaunul WC, în sensul în care ridicarea și coborârea au o mișcare lentă și fără atingere.

Pentru spatiile publice (spitale, școli, aeroporturi, hoteluri, birouri etc.), inventatorul a amplasat în spatele scaunului WC, dispozitivul HYTOI QUICK DISPENSER, sistem care oferă utilizatorului protecție de unică folosință din hârtie igienizată, biodegradabilă. După utilizare, apa preia hârtia de unică folosință, antrenându-l în canalizare. Pentru sterilizare microbiană, autorul a prevăzut o lampă UV pe interiorul capacului WC.

Mai multe detalii despre produsul premiat se găsesc pe site-ul designerului român – www.ghildush.ro

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed