O reşedinţă super designish din India

Când spui India, cu siguranţă primul lucru care îţi vine în minte nu e designul, ci mai degrabă contrastele colorate, ţipătoare, Gangele cu malurile înţesate de mulţimi, sari-uri frumoase şi pestriţe. Bineînţeles că designul pe care-l ştim noi şi-a găsit oazele sale şi prin metropolele indiene. De curând yoo (joint venture-ul dintre designerul Philippe Starck şi antreprenorul imobiliar John Hitchcox) împreună cu Panchshil, dezvoltator din Pune, India, au constuit şi amenajat un complex rezidenţial (yoopune), unde trendurile europene fac casă bună cu detaliile exotic orientale.

O casă în noaptea indiană, înconjurată de verdeaţă pe toate laturile

Pe terasa cu iz tropical: fotoliu şi taburet Louis XIV, de la Casamidy; taburet din fire împletite de plastic, prin Asia Tides.

Decorul nu e unul încărcat de piese masive, pline de detalii decorative, iar culorile sunt mai degrabă accente pe fundaluri neutre. Aerul asiatic se face simţit din melanjuri cu elemente specifice: fie câteva turbane colorate expuse pe un perete alb; fie printr-un sticker decorativ cu o pereche de şlapi pe tavan, de care se prinde candelabrul; fie prin vegetaţia luxuriantă, tropicală ce străjuieşte terasele. Şi ar mai fi acele culori de pământuri sau nuanţe de bambus şi pattern-uri orientale prezente în câteva încăperi.

Pe hol, băncuţă cu pălărie, iar în replică o expoziţie flamboiantă, super grafică de turbane indiene

Colţ de relaxare, în dormitor: fotoliului Dezza de la Poltrona Frau (brand de care v-am mai vorbit aici) îi ţin companie lampadarul etno Muletas, de la BD Barcelona, şi taburetul ceramic verde de la Asia Tides. Iată cum melanjul de culturi naşte reverii paşnice.

Accentele orientale sunt mai pregnante în acest dining, dar şi uşor temperate de masa din marmură, făcută la comandă, lămpile diafane (de la Marset) şi clopotele de sticlă ale lumânărilor.

Vorbim, fireşte, de o reşedinţă somptuoasă, de lifestyle-ul elitei cosmoplite din India. E interesant însă cum detalii decorative exotice, o alură classy (marmură, candelabre preţioase etc.) şi design european fresh (scaunele Eames, pernuţele ultra simpatice ale Donnei Wilson) cad la pace şi armonie.

Un alt dining, mostră a melanjului între culturi: de la scaunul cu spătar pictat ca un capitel (Fornasetti), la scaunele Louis tapiţate cu blană (Alma Home), un candelabru opulent din sticlă de Murano (Andromeda) şi un sticker la limita kitsch-ului, cu doi şlapi pe tavan (imprimat de Muzeo Collection).  Un mix îndrăzneţ, imposibil să nu te pună pe gânduri.

Livingul este atât de aerisit şi diafan, încât sigurul detaliu ce ar putea aminti de India este culoarea cerului, ca de şofran, din fototapetul cu “înger căzut”, care te poate duce cu gândul la scenariul marquezian al unei veri indiene.

Canapeaua este Ghost, prin Gervasoni, taburetele sunt de la Asia Tides. Lampa de podea este Fortuny, de la Pallucco (o veţi regăsi în atâtea replici, nu la fel de reuşite), iar balansoarul tot Gervasoni (un brand italian cu piese foarte stylish şi prietenoase).

Am spune că biroul e piesa de rezistenţă: o creaţie foarte specială a brandului Zanotta – Reale Desk. Unde mai punem că are în faţă taburetul iconic Mezzadro, inspirat de scaunul unui tractor, creat în 1957 de fraţii Castiglioni pentru Zanotta (ţi-am mai vorbit despre el aici). Scaunul metalic foarte decorativ, Miss Lacy, este un design Philippe Starck pentru Driade, iar lampadarul Rosy Angels, tot un Philippe Starck pentru Flos. Măsuţele din lemn sunt Spider’s Nest, create de Tucker Robbins, iar cea mică, din marmură, este Bong – Cappellini.

Şi să mai ieşim puţin pe terasă, unde simplitatea se pierde în minijungla domesticită:

Fotoliul este o creaţie specială a lui Starck pentru XO Design.

Dacă restul casei rămâne învăluit în aura opulenţei şi a unul claisc preţios şi pretenţios, chiar dacă aerisit, relaxat, dormitoarele, mai ales cel al copiilor, vorbesc într-o limbă mult mai apropiată posibilităţilor şi aspiraţiilor noastre.

Atât de vesel şi fresh, că ne vedem instalându-ne în el şi înlocuind cele două paturi mici cu unul mare şi lat 🙂 Tapetul haios este de la Graham and Brown, scaunul gri este mult iubitul Eames, varianta balansoar, prin Vitra, taburetul mov La Boheme este un Philippe Starck prin Kartell, iar fotoliul galben (cu care te-ai întâlnit de curând şi într-o casă din Bucureşti) este Ardea, de la Zanotta. Toate pernuţele amuzante sunt Donna Wilson, prin SCP.

Din nou scaunul Eames şi pernuţele Donna Wilson. Trunchiul jucăuş este Philippe Starck, prin Kartell.

Dormitorul matrimonial este un răsfăţ în alb – sugestie la care subscriem. Pat mare cu baldachin… deschis, texturi diafane, flori albe şi un tapet care, de cum l-am descoperit acum câţiva ani buni, continuă să ne surprindă prin scenariile pe care le îmbracă grafic.

Patul este dintr-o colecţie Yoo, lămpile sunt Caravaggio, prin Lightyears (companie germană), iar cu taburetul ceramic verde de la Asia Tides ne-am întâlnit deja.

Masa pentru toaletă, înaintea zonei de dormit, pe latura patului. O găselniţă cu dichis, dar şi practică. Tapetul Mediterranea, noi i-am atribui panorama Istanbulului, este de la Cole and Son (la noi prin La Maison). Iar scaunul este Fornasetti (prin Atelier Anda Roman).

Colţul de relaxare, citit, visat, care ar ferici orice dormitor. Şezlongul este tot o creaţie Yoo, iar taburetul este Vitra.

În speranţa că turul casei din India v-a inspirat ziua sau v-a deschis pofta pentru călătoria demult plănuită în Est, abia aşteptăm impresii de la voi despre India descoperită… la faţa locului 🙂

Fotografii: prin yoopune.

3 Comments

  1. Delia

    Daca din India am vazut numai poze colorate, unde saracia se lafaia interesant, casa asta confirma contrastele mari de care se vorbeste in societatea lor. Altfel, e f misto, nu la indemana noastra, dar misto.

  2. De acord cu Delia! 🙂
    Tapetul ala de pe tavan, in centrul caruia se fixeaza candelabrul, cel cu papucii…nu e la limita kitschului?

  3. Andreia

    E o casa destul de austera pentru India. Tapetul de pe tavan e o pata de culoare intersanta, mie nu mi se pare kitch, e in India totusi ei au un simt al culorilor si al combinatiilor de culori tari si modele complicate care imi place. Nu e stilul meu dar il pot admira la altii.

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed