Prima casă creată exclusiv din plută ne propune să regândim arhitectura

Dacă sustenabilitatea înseamnă, printre altele, curiozitate și curaj, atunci construcția-prototip Cork House, pe care am descoperit-o în lista de proiecte nominalizate la EU Mies van der Rohe Award 2022, este un supererou-pionier al arhitecturii contemporane. Arhitecții studioului britanic Matthew Barnett Howland au gândit-o ca pe o nouă formă de construcție, radical mai simplă decât cele convenționale: cu o performanță sustenabilă foarte ridicată, creată din materiale care provin din plante, ușor de asamblat, necostisitor de locuit și la fel de ușor de dezasamblat când clădirea nu va mai fi necesară. Pe scurt: sustenabilitate cu termen larg de valabilitate.

Clădirea, creată în parteneriat cu The Bartlett School of Architecture UCL, se află în Eton, Regatul Unit, în apropierea unei mori ridicate la începutul secolului al XIX-lea, și încearcă să se integreze lin în coordonatele mediului, fără să „contrazică” mediul înconjurător. 

În locul proceselor clasice complexe și multi-stratificate de construcție, arhitecții Cork House au creat soluția unei „truse de piese” prefabricate din plută expandată și asamblate la fața locului, fără mortar sau lipici. Ce le ține împreună este un profil de caneluri interconectate și forța gravitațională – așa cum au spus arhitecții, te-ar putea duce cu gândul la un joc de Lego uriaș. Structura este formată din 1.268 de blocuri de plută care pot fi recuperate și refolosite, ba chiar se pot întoarce în natură: doar sunt biodegradabile!
Din culisele construcției, merită să știi că pluta expandată este un bio-material produs din deșeuri ale industriei forestiere portugheze. Scoarța stejarului de plută este recoltată la fiecare 9 ani, o resursă agro-industrială care nu dăunează pădurii, ba chiar îi sprijină biodiversitatea. Apoi, scoarța este „gătită” în autoclave (vase închise ermetic, folosite la efectuarea reacțiilor chimice sub presiune și la temperaturi ridicate), fără ingrediente suplimentare.

Citește și: Cum faci lumină din betonul de cânepă

Ca urmare, construcția are o amprentă de carbon excepțională: potrivit evaluatorilor de la Sturgis Carbon Profiling, pentru o durată de viață de 60 de ani, Cork House va atinge 618 kg CO2/mp (suprafața totală este de 75 mp), cea mai mică valoare obținută de construcțiile evaluate de ei până acum!

Forma construcției a urmat același model al soluțiilor simple, noi și totuși familiare:

„Este vorba despre o reimaginare progresivă a principiilor simple de construcție a structurilor antice de piatră, cum ar fi casele celtice în stilul stupilor de albine: închise și protectoare. Pluta solidă expusă creează un sentiment evocator: zidurile sunt foarte tactile, plăcut de atins, ba chiar miros bine, iar cromatica este îmbogățită de țevile de cupru și suprafețele de alamă pe care le găsim la baie și bucătărie”, explică arhitecții. 

„Forma urmează ciclul de viață” este mantra proiectului Cork House. Astfel, casa este formată din 5 piramide conectate, cu roluri domestice diferite: living exterior/terasă, baie, bucătărie și dining, spațiu de relaxare în jurul șemineului, dormitor. Amenajarea inspirată din designul biofilic este simplă, mai degrabă funcțională decât estetică, iar blocurile de plută funcționează și pe post de izolator polivalent – și fonic, și termic. Pe timpul verii, casa este răcită pasiv datorită diferențelor de presiune exterior-interior, iar pe timpul iernii, zidurile solide din plută păstrează frigul în afara casei.

Dincolo de atributele sustenabile, proiectul Cork House își propune să ofere un cadru mai uman și mai senzorial decât cel al caselor obișnuite. Fructificarea naturii și preluarea elementelor ei la interior modelează întotdeauna experiențe mai relaxante – un tip&trick de reținut pentru orice reamenajare viitoare.

Fotografii: David Grandorge, Magnus Dennis, Alex de Rijke, Ricky Jones

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed