Scurtă poveste despre o casă din Bucureștii Noi și mini-curtea ei suplimentară

Urmărim, de fapt, o lecție a potențialului ușor de trecut cu vederea, dar salvat printr-o interpretare curajoasă. Casa a propus o rezolvare neobișnuită după ce o simplă anexă, un spațiu gol în jurul căruia se înfășoară întreaga construcție, a primit valențe și responsabilități superioare celor propuse de tema inițială de proiectare. Amănuntele de mai jos vin direct de la autorii proiectului, echipa Republic of Architects (arh. Emil Burbea-Milescu, arh. Oana Gabriela Iacob, arh. Radu Ponta, Alexandra Zăgan, arh. Alexandru – Claudiu – Mihnea Mateescu, arh. Răzvan Florian Delcea).

„Spaţiul <<atipic>> din tema de proiectare se referea la un fel de fumoar / spaţiu acoperit parțial, în relație cu casa, poate o seră. Ne-a interesat transformarea acestui spațiu anexă în miezul inconturnabil al casei – îl întâlnești alături de acces, ferestrele casei se deschid către el cu fiecare prilej și devine un tampon între diverse zone interioare ale casei”, ne-au explicat arhitecții.   

Citește și: Case care și-au „inventat” soluții simple pentru probleme complicate

Proiectul a fructificat la maximum o parcelă cu suprafață restrictivă, specifică acestei zone a orașului și tipică pentru locuințe unifamiliale cuplate, iar noul spațiu intermediar a venit ca o completare pentru curțile din față, laterală și spate, cele impuse de regulamentul de urbanism. Curtea de lumină și ventilație se află în mijlocul parcelei și al casei, așa că și-a căpătat simplu rolul de „spațiu de detentă pentru accesul principal, un loc de luat masa sau chiar un salon în aer liber”, așa cum ne-au spus arhitecții. Nu are o utilitate statică și lasă libertate de interpretare.

Citește și: 5 amenajări care aduc grădinile în casă și le fac parte din designul viu

„Casa se înfășoară în jurul acestui gol cu care poate comunica la toate nivelurile prin deschideri controlate ale spațiilor interioare. Curtea interioară devine dispozitivul prin care se introduce o profunzime ludică în modul de folosire al celorlalte spații ale casei. La nivelul solului, spațiul curții este utilizat în totalitate și chiar amplificat prin împingerea închiderii virtuale a lui până la limita parcelei. Secțiunea longitudinală a casei este inegală, cu o cornișă mai înaltă către stradă (nord) și una mai joasă către fațada posterioară (sud), permițând astfel soarelui să pătrundă mai ușor în adâncimea curții”.

Dincolo de destinațiile funcționale, curtea interioară suplimentară are și o dimensiune psihologică: pentru că perspectiva din ea spre proprietățile vecine (proprietăți în șantier sau în devenire continuă) este mai degrabă volatilă, peisajul curții aduce un estetic ușor controlabil și confortabil. În plus, le dă proprietarilor posibilitatea activităților simple în aer liber fără să le sacrifice intimitatea.

Și un bonus utilitar neprezentat în fotografii: poziționarea curții interioare a reorganizat rolurile celorlalte spații și le-a degrevat de presiunile utilizării curente, așa că zona neconstruită din spatele casei, una dintre curțile tradiționale ale parcelei, a putut să rămână o grădină integral plantată, pentru îngrijit și privit, care sigur a devenit chiar mai apreciată pe parcursul ultimului an petrecut (mai ales) acasă.

Balconul interior este singurul care caută să profite cât mai mult de spaţiile neconstruite de pe parcelă.

Interiorul casei cu etaj și o suprafață desfășurată de 287 mp nu stă sub reflectorul poveștii noastre, însă nu ne-am putut abține să-ți arătăm câteva imagini cu design inclus. Conceptul de bază a fost deschiderea spațiilor interioare și accentuarea relației lor cu exteriorul, iar amenajarea, realizată chiar de proprietarii casei, l-a urmat cu atenție: este fluidă, luminoasă, de inspirație scandinavă, profită de vitrajele mari și le pune în avantajul interiorului, făcând limitele difuze.

Proiectul a evoluat fără dificultăți și a însumat aproximativ 3 ani (proiectarea a durat 1 an, iar execuția alți 2).

Citește și: Ni se pare nouă sau niște animale sălbatice s-ar potrivi perfect în livingul tău?

Fotografii: Dafina Jeaca

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed