5 amenajări care aduc grădinile în casă și le fac parte din designul viu

Sunt deja 14 luni de când lumile ni s-au redus izbitor și totul a trebuit să încapă în propriile noastre case și apartamente (sau foarte aproape de ele). Ca urmare, mai ales în lockdown, dar și după aceea, grădinăritul și creșterea plantelor au intrat brusc pe lista de activități ale multora dintre noi*. Așa au apărut grădinile de acasă, mai mici sau mai mari, care cu plante locale, care de inspirație exotică și toate gândite să ne liniștească dorul de natură.

Îți povestim mai jos despre 5 dintre amenajările cu natură inclusă pe care le-am descoperit în proiecte de design interior din România (înainte și după apariția pandemiei) și încheiem cu o listă de shopping pentru grădina ta interioară de acasă – nu uita să ne trimiți fotografii dacă o ai deja în desfășurare sau în plan! 🌼 *apropo, designul biofilic ne spune că este o idee tare bună: într-un mediu în care te simți conectat naturii exterioare, starea ta de bine se îmbunătățește cu 15 procente, productivitatea cu 6, iar creativitatea tot cu 15 procente

Într-un penthouse industrial cu minigrădină

Începem cu o amenajare aspirațională de la ultimul nivel al unui bloc din zona Pieței Unirii din București: plantele tropicale cresc în mijlocul zonei de zi spectaculoase a unui penthouse în stil industrial semnat de arhitecții Dofinteriors (arh. Ralu Dofin și arh. Radu Dofin). Mai exact, profită de un avantaj funcțional inaccesibil în mod obișnuit: curtea se deschide sub un luminator care aduce lumină naturală și culoare într-un spațiu care altfel ar fi fost întunecat și anost.

Proiectul nu a fost lipsit de dificultăți, însă: arhitecții au proiectat montarea „curții interioare” la același nivel cu pardoseala, iar această decizie a devenit posibilă și în practică doar pentru că lucrările de construcție și proiectul de arhitectură al penthouse-ului au fost concomitente ▶ o dovadă în plus că planurile trebuie făcute din timp!

Citește și: Paradisul în stil industrial: un penthouse cu minigrădină, în București

Măslinul de pe terasă

apartament H_anuala de arhitectura_terasa

Suntem tot la ultimul nivel al unui bloc bucureștean, dar cu un pas în exterior, pe una dintre terasele unei case a soarelui: ar fi fost o mare pierdere ca aceste coordonate să nu fie fructificate, nu? Proiectul semnat de echipa formată din arh. Vladimir Ivaneț și arh. int. Beatrice Marta (de la Somethingwedesign) a inclus un măslin natural și naturalizat care a devenit parte din amenajarea acestui apartament inclus în selecția Anualei de Arhitectură 2018 .

apartament H_anuala de arhitectura_intrare

Întregul apartament dispune de foarte multă lumină naturală: multiplii pereți vitrați și luminatoarele care funcționează ca niște reflectoare sunt căile de acces, deci natura se strecoară fără probleme în scenariul amenajării interioare .

Citește și: Un cocon bucureștean scăldat în soare, cu măslin pe terasă și cadă în dormitor

Fă loc plantelor chiar și într-un studio

…mai exact, în balconul-terasă al unui studio împărțit eficient, ca într-un puzzle cu mai multe rezolvări. Este un proiect semnat de echipa CRAFTR (arh. Andrei Butușină, arh Cătălin Sandu), care a hotărât să folosească sistemul de rafturi de pe fundal ca filtru între terasă și zona de dormit. Plantele de pe rafturi au devenit astfel o „draperie naturală”. Este, poate, cea mai la îndemână soluție în apartamentele obișnuite de bloc, mai ales cele (semi)deschise.

Apropo, balconul-terasă are un sistem de închidere-armonică, pe care îl completează cu o bancă la care am fi putut visa în fiecare zi din lockdown-ul de primăvara trecută.

Citește și: Mic, dar împărțit eficient: puzzle-ul unui studio bucureștean de 32 mp

La Brașov, într-un penthouse cu multe plante verzi 

Am ajuns din nou la Brașov, într-un penthouse cu o priveliște panoramică asupra munților și o terasă de 35 de metri pătrați. Totuși, nu terasa este cadrul grădinii interioare, ci întreaga amenajare în stil nordic contemporan, semnată de George Orzan, de la Go Arhiteca, în colaborare cu Ovidiu Grama, de la Moog. Adevărul este că multitudinea de ghivece răspândite în fiecare zonă completează de minunte atmosfera comfy&cosy, cu multă lumină naturală și piese de mobiler din lemn.

Suportul de ghivece din spate este custom made de designerii proiectului, însă am inclus o versiune foarte ingenioasă în lista de shopping de mai jos 😏. Iar dacă ți-e dor de Brașov, îți reamintim că organizăm curând un nou curs de design interior intensiv acolo, te poți înscrie aici.

Citește și: Un penthouse din Brașov are un fir galben de poveste în fiecare încăpere

Portocalul din mansardă

apartament

Ne încheiem periplul prin grădinile interioare într-o mansardă bucureșteană de 65 mp amenajată de echipa Archivity (arh. int. Andrada Gruia și arh. int. Raluca Dumitrașcu), care au folosit înălțimea de 3,2 m a apartamentului ca să ajute proprietarii să-și transforme locuința într-o „urban jungle”. Rezolvările principale sunt rafturile metalice  laterale (încă nu avem fotografii cu rezultatul final) și scărița-suport pentru portocal, care adaugă culoare peretelui de cărămidă aparentă.

Citește și: 65 de metri pătrați, o mansardă și multă tinerețe

Lista de shopping

Sky Planter by Boskke

Chiar dacă pare, nu este neapărat o aluzie la faptul că toate sunt cu susul în jos în această perioadă, ci este o propunere de eficientizare a spațiului: sistemul de ghivece  suspendate Sky Planter by Boskke, din material ceramic, are un sistem de irigație inteligent și nu îți sacrifică fluiditatea spațiului.

🌼 De unde: Intro

🌼 Preț: 120 lei

2.  Kokedama creată de Sâmbure de Natură

Înălțimea se menține: aranjamentul Kokedama creat de Sâmbure de Natură include o sferă de mușchi și pământ (diametru cuprins între 13 cm și 15 cm), o plantă păianjen (una dintre cele mai rezistente plante dintr-o casă, cu proprietăți de purificare a aerului) și propriul sistem de prindere.

🌼 De unde: sâmbure.ro

🌼 Preț: 110 lei

Organizatorul care se irigă singur, creat de Tools

Oferă-le plantelor tale aromatice șansa de a crește într-un sistem câștigător al Red Dot Award 2019, ceramic și autosuficient: vasul organizator conține un mecanism de auto-irigare și un rezervor de 500 ml care umezește covorul interior și asigură umiditatea propice pentru maximum 3 ghivece separate.

🌼 De unde: TheEdit.ro

🌼 Preț: 299 lei

Dove Vase, creat de Cosmin Florea

Poate mai degrabă o operă de artă conceptuală decât un vas pentru flori, Dove Vase al lui Cosmin Florea este creat manual din gresie glazurată doar pe interior și reproduce fluiditatea siluetei unui porumbel în zbor.

🌼 De unde: epretext.ro

🌼 Cât: 2.880 lei

Fotografii (în ordinea apariției): unsplash.ro / prin Dofinteriors / prin Somethingwedesign / Mihai Theodor Sava / Benedek Bela / prin Archivity / prin brandurile menționate

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed