Scurtă poveste despre o vizită la Brașov cu design fain inclus și despre noul Atelier Irina Neacșu

Săptămânile trecute, într-o dimineață de sâmbătă când arșița anunța că va face întregul oraș să ofteze, am ales să o înfruntăm curajoși, dar de la depărtare 🙂 : de pe străduțele pietruite ale Brașovului. Și, ca oricărei călătorii în orașul de sub Tâmpa, nu i-au lipsit datele principale: relaxare, răcoare și simț estetic, tradus prin design fain. Da, am primit cu bucurie invitația de a vizita noul atelier al arhitectei-designer-artist Irina Neacșu, care și-a transportat creativitatea de la câmpie la munte și a hotărât, acum vreun an, să se mute de la București la Brașov.
Irina
Dacă e rost de răcoare și călătorii, atunci reușim să fim chiar și matinali 🙂 . Așa că am pornit la drum devreme și ne-am așternut la zigzagurile serpentinelor și la cele câteva ambuteiaje care ne-au lăsat să intrăm treptat în povestea orășelelor de pe Valea Prahovei. Și apoi, parcă înainte să apucăm să spunem “Biserica Neagră”, ne-am oprit în fața unei curți tradiționale săsești de pe strada Poarta Schei, care ne-a fermecat cu grădinița pitorească, boltele înalte și buchetele răsfirate și pictate prin fiecare colț. 

Irina Prima sală a Atelierului Irinei Neacșu, camera ei de lucru, este inundată de lumină și ferestrele dau chiar spre stradă, cât să nu piardă contactul cu lumea exterioară :).

Irina Irina Cea de-a doua cameră a atelierului, care a primit numele de Florența Brașovului 🙂 , este sala în care au loc și cursurile de pictură organizate de Irina.Irina Irina Neacșu și oaspeții săi.

Irina Neacșu ne-a întâmpinat chiar de la intrare și ne-a introdus direct în povestea medievală a casei.

“Casa este monument istoric și datează din secolul al XVI-lea, construită fiind pe situl istoric al vechii parohii catolice. În secolul al XVIII-lea, spațiul a trecut prin câteva modificări: s-au unit mai multe case într-una singură și s-a ridicat etajul, acesta find momentul în care gangul de intrare a devenit camera cu frescă, care acum este spațiul dedicat cursurilor de pictură. În urma a ceea ce trebuia să fie un proces de renovare, s-au descoperit elemente originale, cum ar fi fresca și pardoseala originală din cărămidă, tot din această cameră cu boltă, așadar renovarea s-a transformat într-un îndelungat și riguros proces de restaurare. Astăzi, toate elementele din atelier au o poveste: ușile sunt originale și ele, restaurate, pardoseala este din lemn recuperat din poduri de case în demolare, tencuiala specială și câte și mai câte”.

Irina În Atelier, am găsit și o mulțime de piese dn colecțiile mai vechi ale Irinei Neacșu, toate inspirate din lumea botanică. Irina

Iar dacă povestea Atelierului Irina Neacșu nu te-a convins încă să îl vizitezi, atunci poate o să te bucuri să afli mai multe despre faptul că spațiul ajută Brașovul (și nu numai) să se exprime creativ 🙂 .Mai precis, este și atelier personal, și galerie de pictură cu vânzare, și cadru pentru desfășurarea atelierelor și cursurilor de artă. Iar tematica botanică la care ți-am atras atenția mai sus nu este o întâmplare: activitatea atelierului o să se modeleze încet-încet în jurul florilor și a artei botanice.

Irina Neacsu

Vizita noastră s-a încheiat repede, dar povestea Atelierului din Brașov abia a început. Și un pont: dacă plănuiești o vizită aici, organizează-ți programul astfel încât să prinzi și un concert de jazz în camera cu boltă. Acustica este fabuloasă! Apoi, înainte să te întorci la București, nu uita să te pierzi de-a lungul străzii Poarta Schei și a străduțelor pe care le întretaie – fii atent la uși, la cadrele ferestrelor și redescoperă Brașovul din interior 🙂 . Călătorie plăcută!

Fotografii: prin Irina Neacșu

One Comment

  1. Nu stiu cum este atelierul din Brasov si as vrea sa ajung si acolo, dar si cel din Bucuresti este o minunatie de loc. Ma intorc mereu acolo cu placer, indiferent ce atelier creativ organizeaza.

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed