Secțiunea de design, vedeta Anualei de Arhitectură București

Astăzi începe la sala Dalles cea de 11-a ediție a Anualei de Arhitectură, cel mai important eveniment de profil din capitală, organizat de Filiala Bucureşti a Ordinului Arhitecţilor din România (OAR Bucureşti).

Timp de zece zile, între 17 și 27 iunie, bucureștenii, arhitecții și profesioniștii din industria construcțiilor vor putea vedea cele mai reușite proiecte de arhitectură realizate în perioada iunie 2012 – iunie 2013. Tema ediției din acest an este „Local-Global”.

Pentru prima dată de la înființarea Anualei de Arhitectură – Bucureşti, proiectele nominalizate și premiate în cadrul evenimentului vor fi expuse în aer liber, pe strada Lipscani din Centrul Vechi al capitalei.

Afisul Anualei de Arhitectura 2013

Anul acesta secțiunea de design și în special de amenajări interioare se remarcă prin bogăția de lucrări realizate prin valorificarea caracteristicilor locale și evitarea efectului de uniformizare, generat de globalizare.

Arhitecții români,  permeabili la schimbul masiv de informație internaţională, tind prin încercările de dezvoltare a unui stil propriu către cristalizarea unei identităţi care își trage esența din rezervorul spiritual al culturii române. Majoritatea lucrărilor includ obiecte de design produse în România, fie la comandă, fie realizate de birouri de arhitectură sau designeri care au început să producă obiecte de mobiler sau accesorii în serii mici.

„Poate fi observată o întreagă industrie de design local, care nu mai este susținută doar de birouri de arhitectură, ci de o generație de tineri designeri de obiect care aleg să producă în România cu materiale cât mai diverse, pentru un public cosmopolit,” a declarat arh. Emil Ivănescu, Comisarul Anualei. „Curentul de revenire la estetica specifică moștenirii culturale din Romania este deosebit de puternic, bucurându-se de o inspirație etnografică adusă în contemporan,” a adăugat arhitectul.

Acest lucru l-am putut observa și în cadrul Made in RO – Târg de design românesc, ediția a II-a (25-26 mai), când designerii locali au creat la provocarea Designist colecții noi de obiecte cu tema motivelor tradiționale și a artei meșteșugărești reinterpretate în obiecte contemporane, actuale.

Schimbul de informații și dezvoltarea comunităților online au dus la o globalizare a designului care pe lângă efectele benefice a generat și un efect de uniformizare. În ultimul timp, atât românii, cât și creatorii de arhitectură și design din alte țări s-au îndreptat spre patrimoniul propriu spațiului în care lucrează și trăiesc, pentru a se diferenția și a-și găsi o identitate.

Evenimentul din acest an este structurat în trei secțiuni: competiția anuală de arhitectură la care participă arhitecți bucureșteni cu lucrări realizate și finalizate până în anul 2013.

Conferințele sub egida Local/Global ce au loc la Sala Dalles iar expozițiile în aer liber de pe Strada Lipscani, organizate în premieră la ediția a XI-a a Anualei de Arhitectură-Bucureşti, se vor organiza între 21 iunie și 1 iulie.

Anuala mai are în program și o seamă de conferințe și seminarii susținute de arhitecți importanți din Europa. Programul anualei și toate detaliile legate de eveniment pot fi găsite la adresa: www.anuala.ro

Intrarea va fi liberă pentru vizitatori pentru toate expozițiile și evenimentele cuprinse în Anuala de Arhitectură-Bucureşti.

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed