Cum s-a văzut parcarea Ciclop într-o seară de miercuri, invadată de artă urbană

Miercurea trecută ne-am plimbat prin parcarea Ciclop! Cum era pentru prima oară când intram în parcarea construită din 1923, premiera s-a lăsat cu multe surprize faine.

Parcarea Ciclop - Designist (9)Când am ajuns, lucrărie erau… în progres

În primul rând, la aflarea veștii că aici are loc, pe 12 iunie, vernisajul unui episod de Artă urbană, nici nu știam sigur dacă în restul zilelor parcarea mai este funcțională sau nu. Despre clădirea deloc atractivă prin fața căreia treceam de cel puțin 2 ori pe săptămână nu știam decât că adăpostește atelierele Pegas.

Parcarea Ciclop - Designist (7)Fotografie de Viorica Buică (Igloo Media)

Parcarea Ciclop - Designist (19)

Iar în al doilea rând, odată ce am aflat și am văzut cu ochii noștri că vorbim de o parcare încă funcțională pentru multele mașini ale orașului, am descoperit și cum poate fi redată, măcar temporar, locuitorilor care vor să se plimbe printr-un loc alternativ, luat în posesie de instalații, performance-uri, fotografii, desene și picturi urbane.

Parcarea Ciclop - Designist (6)În timpul pregătirilor. Fotografie de Viorica Buică

Parcarea Ciclop - Designist (1)Cum a arătat la final, montată, lucrarea lui Allan Dalla – Adam și Eva.
Foto: Adrian Cînciu pentru WeArt Romania.

Pe scurt, a fost foarte fain miercuri seara: ne-am întâlnit cu oameni frumoși și ne-am bucurat să vedem atâția alții care recucereau colțurile unei clădiri care poate până atunci nu le spunea mai nimic. Am văzut oameni stând în parcare ca la picnic și ne-am delectat cu perspectivele pe care le rezerva parcarea, până de curând în afara listei amatorilor de plimbări cu camera foto în rucsac.

Parcarea Ciclop - Designist (10)

Parcarea Ciclop - Designist (8)Vedere din parcarea Ciclop înspre strada Pitar Moș

Parcarea Ciclop a fost prima parcarea supraetajată din București (construită în 1923). Criza de identitate din ultimii ani a atras atenția comunității artistice, iar ceea ce am văzut noi miercuri seara, pe 12 iunie, a fost doar un episod din întreaga intervenție care a început pe 1 iunie.

Parcarea Ciclop - Designist (16) Parcarea Ciclop - Designist (17)

Cei peste 35 de artiști implicați în proiectul Work in Progress au lucrat aici începând cu 1 iunie. Până pe 11 iunie, publicul putea veni în parcare între 14.00 și 20.00 pentru a interacționa cu artiștii și a vedea live cum evoluează intervențiile lor. Iar pe 12 iunie, parcarea s-a deschis complet colorată explorării, cu live acts marca Karpov not Kasparov, Future Nuggets, Poetrip, Fanfara Extraterestră, That Couch Funk Collective.

Parcarea Ciclop - Designist (21) Parcarea Ciclop - Designist (22)Cameră cu fotoliu, fată, pisică și multe rame foto… în parcare

Artiști care au transformat parcarea sunt: Pisica Patrata, Allan Dalla, Kitra, Adrian Preda, Zoita, Cristian Prandea, Anda Bolohan, Radu Burduj, Mihai Chitu, Ramona Slug, Cuzina, Frank Neze, Alexandra Maftei, Pren, RO Qic, Dubios21, Serebe, Jeanne Tricottet (FR), Daniel Tufis, Alia Bakutayan, Romeo Dragnea, Gina Ster, Catalina Nistor, Karl Benton, Anca Irinciuc, Ramon Sadic, Virginia Toma, Gelu Serseniuc, David Leonid Olteanu, Cosmin Marinescu, Cristian Pass, Dima Radu, ITI, Cristina Curelea, Horia George Ioniţă, Roks Rose, Irlo, Homeboy LDJ, Sinboy, Ada Musat, Ortaku, Kadna.

Parcarea Ciclop - Designist (24)Unul dintre colțurile noastre preferate, marele ochi.

Parcarea Ciclop - Designist (23)

Responsabili de cum s-a văzut parcarea Ciclop miercuri seara sunt Work in Progress, în parteneriat cu Pegas şi Ciclop. Episodul 3 este un eveniment provoked by Grolsch şi susţinut de Street Heroes fueld by Burn Energy, cel mai mare festival de sporturi extreme şi cultură urbană din ţară, Mobexpert Office, renumitele markere Posca şi magazinul online de artă şi hobby Pictorshop.

Expoziţia a fost îngrijită de Alina Bucur, Iustin Moldovan, Andreea Cazan şi Mihai Chiţu.

Parcarea Ciclop - Designist (3)Camera lui Serebe era una dintre cele mai aglomerate zone de la etajul 4 al parcării. De curând v-am povestit și de o expoziție semnată de Serebe, aici.
Fotografii de Adrian Cînciu pentru WeArt Romania.

Parcarea Ciclop - Designist (14)

Parcarea Ciclop - Designist (2)

Cel mai mult am stat la etajul 4, trecând de la o instalație la alta:

Parcarea Ciclop - Designist (12) Parcarea Ciclop - Designist (13) Parcarea Ciclop - Designist (15)

Parcarea Ciclop - Designist (29)Foto: Adrian Cînciu

Ne- a plăcut și mini expoziția foto semnată de Anda Bolohan: am luat 2 fotografii printate ce mai așteaptă doar o ramă pentru a ajunge pe perete.

Parcarea Ciclop - Designist (18)Ne-am întâlnit și cu artista Cuzina, care a creat o instalație cu fire colorate la care se opreau mai toții vizitatorii parcării. În plus, pe rampa de urcare la etajul 4 a “desenat” un motiv tradițional din bureți colorați – un exercițiu de “pictură cu bureți de vase”, cum îl numește ea.

Parcarea Ciclop - Designist (25) Parcarea Ciclop - Designist (27) Parcarea Ciclop - Designist (28)

Expoziția rămâne deschisă zilnic până pe 23 iunie, iar noi vă recomandăm să faceți o plimbare alternativă prin parcarea Ciclop. Un singur lucru ne-ar fi plăcut: ca lângă instalațiile sau desenele artiștilor să fi apărut și numele lor, ca într-o expoziție colectivă care te ajută să identifici cine ce a făcut. Ne-ar fi plăcut să știm cine este autorul marelui ochi, de exemplu, sau al “camerei cu fotoliu”, surprinsă mai sus.

Parcarea Ciclop - Designist (11) Parcarea Ciclop - Designist (20) Parcarea Ciclop - Designist (26)

După vernisaj, am intrat la concertul Bălănescu Quartet, de la Arcub, pentru o seară cu mix cultural complet 🙂 În alte condiții de program, expoziția de la Ciclop este suficientă pentru a te pune pe coordonate artistice ce adie contemporan, dinspre Vest.

Parcarea Ciclop - Designist (32)Foto: Adrian Cînciu

Parcarea Ciclop - Designist (4)

Celelalte fotografii din articol: Alex Boghian

7 Comments

 1. fun

  Cristian Pass este autorul marelui ochi :). O zi faina
  https://www.facebook.com/cristian.pass.3

 2. Mulțumim! 🙂

 3. Dee

  una dintre cele mai reusite si complexe lucrari din expozitie. Felicitari!

 4. […] Spiță. I-am “cunoscut” cu ocazia evenimentului urban de la Parcarea Ciclop, iar pe site-ul lor poți vedea ce biciclete redesigned mai sunt disponibile. Nouă ne-au […]

 5. claudiu florin

  aveti idee cum pot intra sa fac cateva poze?

 6. Designist

  Din câte știm, Ciclop este închis deja de câțiva ani pentru că este nesigur pentru vizitatori, deci nu avem idee cum ai putea intra și nici nu îți recomandăm 🙂

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed