Structurile din lemn rezultate în urma workshop-ului Camposaz dau mai multă viață urbană Brașovului

În urma workshop-ului Camposaz, ce a avut loc la Brașov între 18 și 26 iulie, au rezultat două structuri din lemn – în Piața George Enescu și pe vârful Tâmpa, ce dau mai multă viață orașului.

Structura de pe Tâmpa te duce cu gândul, datorită deck-ului, la construcțiile de pe malul mării sau al unui lac. Conceptul ei a fost un “mirador” – locul de unde poți admira orașul, iar “căsuța de observație”, deschisă spre vale, are prevăzute o scară și băncuță, dar și, mai jos, platforme mulate pe stâncă și copaci.

8Camposaz - structuri Brasov - Designist

Piața Enescu era, înainte de apariția structurii din lemn, mai degrabă un spațiu de tranzit, cel mult de relaxare la terasă. Construcția din lemn funcționează acum ca scenă, loc de relaxare, loc de joacă pentru copii, umbrar. Iar sub o rampă au fost amplasate și leagăne. Structura și-a dovedit cu prisosință utilitatea în peisaj în cadrul festivalului Bohemian Square, ce a avut loc weekend-ul trecut la Brașov.

1Camposaz - Bohemian Square - Designist 2Camposaz - Bohemian Square - Designist

Echipa internațională de 12 tineri arhitecți și designeri implicați în proiect (din România, Spania, Olanda, Turcia și Italia) au fost coordonați de dulgherul Gabriel Lenghel în alegerea celor mai sustenabile și sigure soluții pentru structurile din lemn ce urma să-i implice mai activ & creativ pe locuitorii și turiștii din oraș.

Cea mai mare provocare, ne-au spus organizatorii din România (Iulia Mihai Și Bogdan Barbu), a fost să urce lemnul necesar până la vârful Tâmpa. Și, mai spun ei, a contat mult coordonarea invitaților la workshop: Giovanni Wegher (It), Mariella Gentile (It), Adina Costea (Ro) și Margherita Vitale (care face scenografie de la Paris). Dar și ajutorul local al lui Ionuț Tata.

Dacă structura din Piața George Enescu e o invitație la joacă și recreere activă, structura de pe Tâmpa este, zicem noi, cel mai frumos punct de belvedere al Brașovului. Iar ambele au fost concretizate în 9 zile.

1Camposaz - structuri Brasov - Designist 2Camposaz - structuri Brasov - Designist Structura din Piața George Enescu3Camposaz - structuri Brasov - Designist

IMG_0226

“În primele zile (de sâmbătă până luni), concurenţii au fost împărţiţi în două grupe mixte şi după multe schiţe şi machete, au fost alese, împreună cu invitatul nostru special, dulgherul Gabriel Lenghel, proiectele pentru cele două situri. Gabriel a găsit soluţii pentru orice fel de îmbinare de lemn sau prindere de stâncă! Proiectul de pe Tâmpa a fost foarte ambiţios pentru că a trebuit să găsim soluţii (sigure şi rezistente) de prindere, iar aici Gabriel a fost cel care a venit cu toată expertiza tehnică.”, ne-au spus organizatorii.

4Camposaz - structuri Brasov - Designist 5Camposaz - structuri Brasov - Designist 6Camposaz - structuri Brasov - Designist Structura de pe Tâmpa și cât de frumos ți se dezvăluie orașul (la poale se află cartierul Schei).9Camposaz - structuri Brasov - Designist

12Camposaz - structuri Brasov - Designist 14Camposaz - structuri Brasov - Designist

Dacă ajungeți curând la Brașov, e musai să zăboviți pe platforma de pe Tâmpa: este punctul până unde am căra cafeaua, ca să o bem aici dimineața. E vorba, firește, de cafeaua cu numărul doi a dimineții, prima va fi deja băută înainte de urcare. 🙂

15Camposaz - structuri Brasov - Designist 16Camposaz - structuri Brasov - Designist

Iar ziua va continua cu locurile fine de explorat în Brașov.

Fotografii: prin Camposaz workshop (Bogdan Barbu) și Bohemian Square Festival

2 Comments

 1. Salut,

  Foarte interesant proiectul, imi place foarte mult.

  Am doua intrebari

  Cine sunt cei 12 tineri arhitecti? Din cine a fost formata echipa care a lucrat si a contribuit la dezvoltarea acestui proiect?

  Cine a realizat fotografiile ce ilustreaza acest articol?

 2. Bună, Anamaria,

  Pentru a afla numele celor 12 tineri arhitecți din România și restul țărilor participante la workshop, îți recomandăm să iei legătura cu organizatorii. Contact: transylvania@camposaz.com. Tot ei îți vor da mai multe detalii și asupra autorului fotografiilor. În calitate de parteneri media ai acestui proiect, am folosit fotografiile trimise de organizatori, la care am adăugat două fotografii de la Bohemian Square Festival, un alt proiect pe care l-am susținut în comunicare în această perioadă (așa cum și apar menționate proiectele în finalul articolului).

  Mulțumim!

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed