Submarinul galben de pe un bloc din București

Submarinul-de-pe-un-bloc-din-Bucuresti_01

M-am tot gândit, oare cum să încep să vă povestesc despre această locuință? Ce introducere și prezentări aș putea face la intrare, ce cuvinte ar trebui să v-o deschidă? După ce am chibzuit, voi încălca normele îndelung acceptate și voi desena un album de impresii și de surprize, așa cum a făcut-o și autorul amenajării  – designerul Hamid Nicola Katrib -, și voi crăpa nu una, ci mai multe uși către acest spațiu.
Iar în spatele fiecărei uși stă o idee pentru voi.

Submarinul-de-pe-un-bloc-din-Bucuresti_02Pare prea mult? Doar la prima vedere. Echilibrul ”cu tupeu” există și face tare bine.

Am simțit, din prima clipă, că mă aflu în fața unei limonade tare bune și aromate și nu mă pot hotărî ce ingredient îmi place mai mult. Chiar și așa, voi începe cu baza, mai precis, cu lămâia. Așadar, avem aici mult soare, mult galben luminos și cald ca mierea de salcâm, unde galbenul este ”firul roșu” al casei. Desigur, nu e nimic nou. Dar de ce trebuie musai să fie?!  Ce îmi place este că submarinul galben (dozele de galben dau play melodiei celor de la Beatles, iar câteva piese de mobilier cu iz de anii ’60 îmi sar în ajutor la fredonarea refrenului) e galben doar atât cât și unde trebuie să fie.

Ce e interesant este că submarinul nostru este de fapt o suprastructură – adică o supraînălțare pe structură metalică, cu două niveluri, pe un bloc comunist.

Submarinul-de-pe-un-bloc-din-Bucuresti_03Structura asimetrică din lemn înglobează discret două uși: una duce spre dormitorul de oaspeți, cealaltă spre bucătărie. O rezolvare foarte inteligentă, gândită de Hamid, care a găsit această soluție pentru ca ușile să nu mai fie în prim-plan. În plus, dă volum camerei și rupe liniile orizontale ale plafonului și ale pardoselii.

Submarinul-de-pe-un-bloc-din-Bucuresti_04În timp ce dintre rafturi te sprijină o siluetă umană, un tigru adormit stă la picioarele tale.

Dar să revenim la povestea din perspectivă cromatică…

Nuanțe de ghimbir avem și la primul nivel, și la al doilea: gri, evident, dar și bej cald, ca să creeze o senzație de înalțime acolo unde e nevoie. Albul e pauza dintre senzațiile tari. Un alb geometric, spațial, necesar în această locuință. Albă e masa din camera de zi, albe sunt plafoanele, câteva decorațiuni, țesătura balustradei, câte un abajur de lampă.

Submarinul-de-pe-un-bloc-din-Bucuresti_13

Submarinul-de-pe-un-bloc-din-Bucuresti_05

Îndrăzneala iute a mentei este adusă de instalațiile labirint de pe pereții camerei de zi de la primul nivel, albastrul grecesc (sau poate din Orientul Mijlociu) al pereților din dormitorul de la etaj, grafica cu tacâmuri de pe dulapurile din bucătărie și, da, în acest caz, chiar de negrul presărat cu desene în cretă albă. Să mai amestec în pahar…

Submarinul-de-pe-un-bloc-din-Bucuresti_06

Desene pe pereți sau, altfel spus: flori, fete sau băieți, melodii sau cântăreți 🙂
Submarinul-de-pe-un-bloc-din-Bucuresti_07

Dacă mi-aș continua povestea cu faimoasele ”bullet points” din Power Point ați mai afla următoarele:

 • Canapeaua din camera de zi de la primul nivel este făcută la comandă la Meranti Studio;
 • Cele două măsuțe care flanchează canapeaua sunt creația designerului Hamid Nicola Katrib și reprezintă prototipuri ale colecției de mobilier la care Hamid lucrează în prezent;
 • Covorul galben cu romburi galbene, albe și portocalii, cu un aer de anii ’60, a venit de la magazinul West Elm din Dubai, în bagajul aceluiași Hamid;
 • Jaluzelele sunt de la Decora Design;
 • Covorul cu față și trup de tigru este achiziționat de la Atelier Anda Roman (brandul e Moustache).

Submarinul-de-pe-un-bloc-din-Bucuresti_08

Și, renunțând la ”bullet points”, mai avem la sfârșit câteva ”points of power” pentru tine:

 • Îndrăznește să combini, să colorezi, să te simți bine, întocmai ca omul care locuiește această casă;
 • Nu ezita să improvizezi, creează contraste și chiar dezechilbre sau geometrii alambicate, dacă te fac să te simți acasă;
 • Pune cerc pe cerc, linie peste linie, contur peste orice spațiu. Da, merge!
 • Și da, o spun acum mai clar: The devil is in the details, așa că, dacă fiecare obiect are aportul său de frumos, nu prea are cum să nu-ți iasă o compoziție frumoasă per ansamblu.

Submarinul-de-pe-un-bloc-din-Bucuresti_09Tacâmurile sunt și în sertar, dar și pe mobilier – de data asta sub formă de sticker. 

Submarinul-de-pe-un-bloc-din-Bucuresti_10

Țesătura și geometria balustradei sunt vedetele în această zonă. Scaunele sunt de la Noblesse Interiors.

Submarinul-de-pe-un-bloc-din-Bucuresti_11

Livingul de la etaj. Mocheta deschide întregul spațiu (înainte era parchet maro închis).

Submarinul-de-pe-un-bloc-din-Bucuresti_12O doză consistentă de galben și în dormitorul unui proprietar curajos, care nu se teme de culoare 🙂

Fotografii: prin HNK

12 Comments

 1. elena

  buna ziua…masa ,si scaunele colorate…de unde sunt?mulumesc

 2. Anca Iftime

  Buna!
  Felicitari, designul apartamentului este senzational. Imi puteti spune unde s-a realizat balustrada?

  Multumesc!
  Anca

 3. Clauditza

  De unde sunt scaunele? sunt superbe!

 4. Stefania

  🙂 de unde sunt scaunele?

 5. lulu

  “..o suprastructură – adică o supraînălțare pe structură metalică, cu două niveluri, pe un bloc comunist.” – adică autorizată sau cum?!
  doar asa de curiozitate. în rest, e vesel..drăguț

 6. Scaunele sunt de la Noblesse Interiors.

 7. Stickerele de pe mobilier sunt aplicate ulterior sau asa a fost fabricat?

 8. Stefan

  Sofa bej din living de unde este achizitionata?

 9. Maria R

  Buna ziua, Imi puteti spune de unde este parchetul?
  Multumesc

 10. Designist

  Vă sfătuim să luați legătura cu autorii amenajării pentru numele furnizorilor.

 11. Alex

  si eu sunt curios cum se poate face legal fiindca stau la etajul 10 si tare mi-ar place o suprastructura cu o terasa acolo :))))

 12. Bogdan Fusea

  Superb! Nu stiu de ce nu-mi mai apareau pe fb postarile voastre.

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed