Tablouri din doze de aluminiu, tema Can Art&Design Festival

Nu demult, când am anunțat deschiderea perioadei de Call for Projects a viitorului Made in RO #15, ți-am spus că accentul acestei ediții stă în alegeri responsabile și durabile, cu mesaj puternic. Așa că am fost foarte încântați când ne-am dat seama că tema Can Art&Design Festival de anul acesta se aliniază acelorași principii, chiar dacă prin alte coordonate: concursul aflat la a șaptea ediție își propune să încurajeze publicul din România să folosească dozele de aluminiu pentru a da naștere unor obiecte de artă sau structuri de mari dimensiuni. Competiția 2020 se adresează cu precădere studenților la facultăți de design și tinerilor creativi, iar cele mai bune șase lucări vor fi premiate cu premii între 500 și 1000 euro.

Can Art&Design Festival este organizat de Asociaţia Alucro, cu scopul de a-i ajuta pe oameni să conştientizeze importanţa aluminiului, material reciclabil în proporţie de 100% şi care se poate întoarce înapoi în raft în doar 60 de zile dacă este valorificat. Folosite în scop artistic, dozele din aluminiu pot ajuta la crearea unor obiecte decorative sau obiecte cu funcţionalitate practică (lămpi, ceasuri etc).

Participanții la ediţia organizată în perioada februarie – mai 2020 au libertatea de a alege una dintre tehnicile de lucru deja cunoscute – mozaic, metaloplastie sau pot dezvolta propria metodă prin care dozele din aluminiu ne vor ajuta să vedem interpretări ale unor portrete celebre, peisaje, monumente sau orice obiect care oferă inspiraţie.

Participanţii pot alege limitele în care îşi vor încadra lucrarea, în funcţie de care vor fi acordate şi premiile. Cele mai bune trei lucrări încadrate în dimensiunile 50×70 cm 100×200 cm vor fi recompesnate cu câte un premiu de 1000 euro, iar cele mai bune trei lucrări cu dimensiuni de 30×50 cm – 50×70 cm vor primi câte 500 euro. În plus, lucrările câştigătoare vor fi folosite de Asociaţia Alucro pentru organizarea unei expoziţii itinerante care să contribuie la conştientizarea publicului larg cu privire la importanţa dozelor din aluminiu şi valorificării acestora după consum.

Termenul limită de realizare şi înscriere a tablourilor pe platforma CanArtDesignFestival.ro este 11 mai 2020. Înscrierea va fi făcută după realizarea lucrării, prin trimiterea a minimum patru fotografii care să suprindă tabloul în ansamblu, dar şi detalii din care să reiasă tehnica de lucru. Fotografiile vor fi însoţite de un titlu al tabloului şi o descriere a procesului de realizare. Regulamentul complet şi oficial al concursului este disponibil pe site-ul www.canartdesignfestival.ro şi pe conturile de socializare asociate.

„Câteodată, imaginaţia şi îndemânarea o iau înaintea realității şi ne oferă surprize inedite pe care le putem admira necontenit. Pentru această ediţie ne dorim ca dozele de aluminiu să prindă viață în tablourile care vor fi înscrise în concurs şi să transformăm ideile în realitate. Considerat în antichitate mai valoros decât aurul, aluminiul din care sunt fabricate dozele în zilele noastre a devenit un material valoros, care este folosit pe scară largă în multe industrii, dar cu precădere în cea a băuturilor, fiind totodată şi cel mai reciclat ambalaj”, a declarat Adina Magsi, Director General Asociaţia Alucro

Iniţiativa concursului aparţine Asociaţiei Alucro, organizaţie care activează în România de zece ani şi care deţine licenţa pentru derularea programului european Every Can Counts (www.everycancounts.ro), un program derulat în prezent în 19 ţări europene şi conceput pentru a încuraja oamenii să recicleze dozele din aluminiu pe care le folosesc atunci când sunt plecaţi de acasă – de exemplu la locul de muncă sau „on the go” (www.everycancounts.eu).

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed