Unde mai ieșim la masă: cele mai bune amenajări horeca ale anului.

Este vorba, de fapt, despre un cocktail format din două dintre plăcerile noastre cele mai mari: să descoperim locuri noi în oraș (cu design inclus, normal!) și să ne înfruptăm din meniuri. De data asta, însă, nu a fost nevoie să luăm orașul la pas: secțiunea arhitectura spațiului interior / amenajări horecaAnualei de Arhitectură București 2019 ne-a servit ca inspirație. Ba mai mult, ne-a plimbat nu doar prin București, ci și prin Budapesta, unde am găsit un proiect semnat tot de un arhitect român. Iată selecția noastră mai jos.

Citește celelalte articole ale rubricii Anuala de Arhitectură 2019 aici.

Raionul Floreasca – piața de pește (Lama Arhitectura) – premiul secțiunii

Dacă nu ai ajuns până acum la Raionul Floreasca, probabil că îți e greu să crezi că o piață (fie ea de pește sau nu) poate să pescuiască (nu aveam cum să evităm gluma asta) un premiu la Anuala de Arhitectură. Totuși, proiectul Lama Arhitectura a făcut-o și asta pentru că amenajarea a preluat conceptul de piață de pește, dar l-a diversificat și l-a transformat într-un spectacol vizual. De la plafonul de plasă, care își propune să redeseneze siluetele valurilor, la volumele de peste bar, care sugerează acoperișurile specifice ale tarabelor din piață. Plus, firește, spațiul deschis, care permite clientului să tragă cu ochiul la ce i se pregătește.

Spațiul a fost tratat unitar: de la tarabe, la bar și la mese, elementele acvatice se perpetuează. Mobilierul custom dă noi utilizări temei acvatice, păstrâng materialele obișnuite în piețe și bucătării.

Papila (Oblicstudio) – nominalizare

Nu știm ce părere ar avea Pavlov, dar de ceva vreme, când auzim Papila mai că simțim de-a dreptul aroma de sandviș Gulaș sau de supă cremă de dovleac copt cu mango. Sunt două dintre specialitățile localului care mizează pe nostalgia ritualului domestic de servire a mesei în familie – o sufragerie a gusturilor care arată exact așa, ca și cum te-ar fi invitat cineva la masă acasă 🙂 .

Spațiul nu e foarte generos (doar 58 mp), dar totul pare că se află deja exact acolo unde trebuie (bine, mai puțin tu dacă nu ai reușit să prinzi un loc înăuntru): mobilierul minimalist e animat de “conceptul de culoare și materialitate semnat de Chroma Trends” (așa cum ne-au spus arhitecții). Împletiturile de ratan, corpurile de iluminat și oglinda antichizată întregesc senzația de acasă clasică.

Citește și: În seara asta luăm masa în sufragerie. În sufrageria gusturilor, adică: Papila.

Gastrolab (skaarchitects) – nominalizare

Din apropiere de Târgul Secuiesc până în Piața Victoriei, de la marginea pădurii până în mijlocul orașului: Gastrolab a pornit de la ideea dezvoltată de echipa skaarchitects, în colaborare cu proprietarii Balvanyos Resort și artistul și designerul vestimentar Gyarfas Olah, și s-a adaptat la București. Practic, și-a adus principiile – ingrediente sănătoase, atmosferă caldă – și le-a așezat într-un context urban și o bucătărie modernă. Amenajarea neo-industrială este cadrul: materiale naturale, lemn de stejar, obiecte din răchită, piele și sticlă într-o multitudine de forme.

“Tavanul din elemente de lemn conduce vizual clientul către zonele principale: barul, zona de mese, vitrina de vinuri și bucătăria deschisă. Iluminatul interior fixează zone, sculptând insule de intimitate”, au povestit arhitecții.  

Citește și: Mai puțin design, mai multă micro-arhitectură

Hilton Garden Inn Budapesta (Enterprise A&D) – nominalizare

  • străduțe înguste – avem!
  • peisaj urban arid – avem!
  • grădini ascunse -…mai puțin

Ca urmare, facem o pauză virtuală de București și ajungem scurt la Budapesta, unde toate punctele de mai sus sunt bifate, iar asta a dus la conturarea coordonatelor hotelului Hilton Garden Inn – “Am găsit inspirația plimbându-mă pe străzile Budapestei, unde am descoperit mici grădini, curți interioare și scuaruri ascunse în peisajul urban arid. Prin design am vrut să transmit această surpriză a descoperirii unor grădini ascunse, un spațiu transparent și deschis către stradă, care să atragă și să invite”, așa cum a povestit arh. Carmen Tănase, care a semnat proiectul.

Grădina ascunsă nu este singurul colț de natură al hotelului. Grădina Geometrică i se alătură: este desenată în spiritul grădinilor japoneze, cu materiale minerale și câteva elemente florale, totul în jurul unei frunze stilizate sub forma unui romb care a devenit laitmotivul întregului proiect.

Terasa Ginger Sushi (Andreea Marinescu Arhitectura) – nominalizare

Baloane de săpun întrețesute sau valuri de dantelă sau un plafon fluid din pânză translucidă – oricum ai vrea să-i spui, compoziția de deasupra Terasei Ginger Sushi arată ca materializarea cuvântului “ușor”. Inspirația stă în cultura japoneză, dar minimalismul amenajării are și un strop scandinav, spunem noi.

Hotel Filitti (cz cad) – premiul partenerului Delta Studio

Restaurantul Hotelului Filitti este un dans al finisajelor și al luminii – se îmbină, se sprijină și își lasă loc să respire și să strălucească la fel ca o pereche care plutește pe ring. Piatră naturală, agată naturală, catifea, structuri metalice vopsite în câmp electrostatic și corpuri de iluminat care le conturează, într-o atmosferă de început de secol trecut sau cuprins de film Wes Anderson-ian 🙂 .

Soto cafe-bar (441 Design Studio)

Wes Anderson din nou, de data asta în inspirația Soto cafe-bar. Este pigmentat de un albastru puternic “care întruchipează atitudinea îndrăzneață și pozitivă față de artă”, așa cum au spus arhitecții care au semnat amenajarea cu o notă industrială și alta minimalisto-austeră. Proiectul este, mai degrabă, un café-bar-galerie care găzduiește expoziții periodice, ceea ce a dus la dorința de adaptare a spațiului – “acest lucru a condus la “obloanele” albastre, care pot fi închise sau deschise, creând un joc de culoare diferit pe perete, precum și un sistem de expunere”.

Melt (METROPOLIS)

Valurile revin, dar cu o consistență nouă de această dată, rigidă, exactă, aproape amenințătoare 🙂 . Plafonul segmentat al restaurantului Melt pare să străpungă interiorul.

“Pentru a accentua efectul căutat, pereții din cărămida, material tectonic, iau o formă curbă si se deschid lăsând prin asizele sale să pătrundă lumina, oferind transparență si integrându-l în compoziție. Împreună, piesele individuale formează o imagine continuă, un spațiu care se mișcă odată cu cel ce îl parcurge”, au explicat arhitecții.

Anuala de Arhitectură București este un festival organizat de Ordinul Arhitecților din România – Filiala București (OAR-B), care premiază și promovează fie proiecte arhitecturale din București, fie proiecte realizate de arhitecți și birouri de arhitectură localizate în Capitală și în diaspora. În 2019, Anuala de Arhitectură a inițiat programul “FORUM BUCUREȘTI”, care continuă și în 2020, cu scopul de a analiza oportunitățile de dezvoltare arhitectural-urbanistică a Capitalei din perspectiva europeană.

Poți vedea și alte proiecte înscrise în categoria “Amenajări Horeca” din cadrul Anualei de Arhitectură București 2019 aici. Stai cu ochii și cursorul pe Designist.ro pentru următoarele povești.

Fotografii: Raionul Floreasca, piața de pește; Gastrolab – Arthur Țințu | Hilton Garden Inn – Ana Cîmpeanu | Terasa Ginger Sushi – Radu Malașincu | celelalte proiecte – prin Anuala de Arhitectură București  

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed