Tocătoare made in RO, numai bune și pentru tăiat, și pentru servit

Toc-toc-toc-toc! Cu grijă, toc-toc, ușurel, toc, feliuțele se înghesuie și poc! Au și alunecat câteva și trebuie să le strângi și să cureți și să continui și tot așa. Ne-a apărut în minte chiar scena asta nesuferită zilele trecute, când am pus ochii pe noua colecție de tocătoare Chicineta, unele dintre cele mai smart pe care le-am văzut. Deci no more poc-poc and a lot of funky toc-toc-toc! 🙂

Anca Blaga, designerul produselor, Oana Titică – fondator Chicineta și proaspetele tocătoare.

Și asta pentru că tocătoarele despre care vorbim sunt făcute exact pentru bucătarii ceva mai neîndemânatici (cum sunt și unele dintre noi 😀 ): fiecare are și un spațiu pentru tocat, și un spațiu în care poți să muți bucățelele ca să nu se rostogolească pe te miri unde. Ba mai mult, pentru o masă rustico-relaxată, poți să le folosești și ca platouri pentru servit.

Dar să nu uităm de ce ne interesează cel mai mult: designul pieselor este semnat de Anca Blaga, nou intrată în breasla creatorilor de produs. Tocătoarele sunt din lemn de paltin tratat cu ulei de tung și ceară naturală de albine și sunt lucrate individual, deci pot să apară diferențe de nuanță și textură a lemnului, care le fac yours only. Pe noi ne-au convins! 🙂

A, și înainte să le lăsăm pe Anca și Oana să ne povestească mai multe, trebuie să-ți spunem și că piesele poartă numele personajelor preferate ale Oanei, din mitologia greacă, “fără un motiv logic, ci pentru că pur și simplu mi-au plăcut Legendele Olimpului exagerat de mult și întotdeauna am vrut să am ceva căruia să îi dau nume din cărți”, ne spune Oana 🙂 .

Tocătorul Medusa

Cum ți-a venit ideea asta cu tocătoarele? Tocmai ce ne obișnuiserăm cu farfuriile, platourile și cănile Chicineta.

OANA: Voiam să fac de mult timp tocătoare, pentru simplul motiv că sunt leşinată după orice înseamnă obiecte de bucătărie. Iar tocătoarele reprezintă întotdeauna mai mult decât le spune numele: dacă ai un tocător, nu-ţi mai trebuie platou de servit şi, uneori, nici măcar farfurie (eu mănânc direct de pe tocător foarte des, dar mi se întâmplă să mănânc şi de pe faţa de masă, deci poate nu sunt cel mai bun exemplu :)))).

Tocătorul Ares

Cum s-a derulat colaborarea cu designerul Anca Blaga? Ce a fost simplu, ce a fost dificil pentru fiecare dintre voi, pe unde ați avut “obstacole” în relația asta?

OANA: Pe Anca am cunoscut-o atunci când a cumpărat o farfurie de la noi din shop, apoi am început să o urmăresc pe Facebook. Am văzut că tocmai începea să lucreze obiecte de lemn care nu semănau cu ce mai văzusem până atunci, aşa că mi-am zis “EH ce-ar fi dacă i-aş propune să facă nişte tocătoare mişto, cu totul şi cu totul pentru Chicineta?”. Ea a venit cu toată ideea de design şi funcţionalitate, singura mea contribuţie a fost că am vrut ca tocătoarele să fie din lemn foarte bun şi tratate cu produse naturale (iar Anca a venit cu uleiul de tung, care oferă un luciu foarte mişto, şi ceara de albine). Eu am zis “CE DRĂGUȚE SUNT” si ne-am apucat de treabă. Deci eu n-am avut obstacole, dar o s-o las şi pe Anca să vorbească, poate a avut ea :))

ANCA: Colaborarea cu Oana a decurs natural și firesc și cred că are mare legătură cu flexibilitatea arătată de ambele părți. Cred că, dincolo de orice, a fost o sincronizare perfectă. Oana își dorea să introducă în shop-ul Chicineta un produs nou, cu un design prietenos, eu voiam să testez câteva idei la care lucram de ceva vreme. Ne-am aliniat firesc în ceea ce privește designul, iar prototiparea nu a făcut decât să confirme că suntem pe drumul cel bun.
A fost o intenție clară, de la început, ca designul să urmeze o emoție: starea de bine, pe care o poți avea, printre altele, mâncând bine și mâncând împreună. Am ales paltin pentru că mi-au plăcut fibra și nuanțele în care se pigmentează pe măsură ce îl finisezi. Nu m-am ferit de noduri sau de micile imperfecțiuni pentru că vorbesc despre naturalețea lemnului pe care am vrut să o scot în evidență.

                                                                  Tocătorul Calliope 

Există planuri să îți extinzi Chicineta și cu alte feluri de piese și vase de bucătărie?

OANA: O să avem cât de curând (sper) nişte obiecte cu marmură & lemn şi o colecţie nouă de farfurii, boluri, platouri, în primăvară. Și, sper, în câțiva ani, canapele animal print și nu glumesc :D. Ce îmi doresc e să găsesc oameni mișto cu care să colaborez în continuare pe partea de design. Mi-ar plăcea la maximum să pot să desenez eu lucruri, însă talentul meu la capitolul ăsta se oprește la a desena cerculețe în Paint.

Fotografii: prin Chicineta

2 Comments

  1. Andrei

    Arata bine 🙂 de unde se pot cumpara?

  2. Designist

    De pe site-ul inițiatoarei proiectului – chicineta.ro.

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed