Un apartament banal, de 42 mp, se transformă într-un spațiu al liniștii depline

Firește, nu ai nevoie de un spațiu mare ca să-ți găsești liniștea. Totuși, poate fi riscant să o cauți într-unul nu foarte generos dacă soluțiile de amenajare nu sunt în avantajul tău. “În spațiile foarte mici fiecare gest, fiecare obiect și fiecare linie contează”, spune arh. Frances Rifé (Frances Rifé Studio), iar apartamentul de mai jos, al cărui design îi poartă semnătura, este o dovadă clară: are 42 mp, dar este epurat până la limita austerului, iar asta îl ajută să “mimeze” cu succes senzația de spațialitate și deschidere, de liniște.

Scaunele Bo-62 au fost create de arh. danez Finn Juhl pentru brandul Bovirke în 1953. 

De altfel, aceasta a fost cerința proprietarului acestui apartament din cartierul El Putxet al Barcelonei: preschimbarea spațiului dintr-unul mai degrabă meschin, strâmt, oarecare, în cadru pentru liniște și introspecție. Ca urmare, arhitectul a tradus asta în multă lumină naturală, nuanțe calme de gri și alb, pardoseala din rășină epoxidică și pereții goi, fără decorațiuni sau accente.

Apropo, dacă ți se pare că imaginile aduc neobișnuit de mult cu randările 3D, este tot meritul designului auster despre care vorbeam. Nu este compus decât din ce este necesar pentru confortul de zi cu zi, nimic în plus, nimic în minus, totul mascat și ușor de întreținut.

Citește și: Despre spiritul mediteraneean epurat, într-un duplex din Ibiza

Lampa Max. Kugler, creată de designerul Ingo Maurer din aluminiu și oțel. 

Apartamentul este organizat în două volume principale. În primul, bucătăria deschisă, flancată de masa care pare că și-a propus să crească din perete, și de o mică nișă, izolată, dar perfect integrată, ca o piesă de puzzle.

Magia, însă, vine dinspre bibliotecă: rafturi care parcă plutesc îmbracă de sus până jos un întreg perete. Ne plac mult casele în care volumele de cărți sunt decorul. 🙂

Citește și: Despre o bibliotecă de poveste, într-un apartament din Barcelona

Biblioteca Noa, creată de arh. spaniolă Carme Pinós pentru Santa&Cole. Lângă fereastră, Occasional Table LTR, creată de Charles & Ray Eames pentru Vitra. 

Ferestrele uriașe sunt acoperite cu panouri de inspirație japoneză care filtrează lumina naturală și diluează întreaga cromatică a camerei.

Măsuțele de cafea Foster 620 au fost create de arhitectul și designerul Norman Foster pentru Walter Knoll, iar canapeaua Rod System, de Piero Lissoni pentru Living Divani. 

De fapt, întregul spațiu este un dans al nișelor, intrărilor și culoarelor care se ascund și lasă piesele de mobilier să se afirme fără nicio altă barieră vizuală.

Culoarul care se prelungește din nișa chiuvetei camuflează spațiile de depozitare prin uși Filomuro și duce spre volumul de noapte al casei. Aparatul de aer condiționat este mascat strategic, tot pe culoar, așa încât să își facă simțit efectul și în living, și în dormitor.

Citește și: Cum se traduce minimalismul în spaniolă?

La capătul holului, dormitorul, la fel de neutru vizual, apare fără nicio separare, păstrând pardoseala continuă…

…iar vizavi de el, se află baia parțial finisată cu marmură Dolomit.

Încheiem povestea minimalisto-austeră din exterior, cu o vedere a fațadei. Este un alt fel de frumusețe care vine din interior – și vouă vi s-a făcut dor de Barcelona? 😊

Fotografii: Javier Márquez

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed