Un apartament “tratat” cu mult lemn

Apartament Dogarilor - Designist (15)Poate deja mulți dintre voi pot identifica fotografia de mai sus: este dintr-un nou ansamblu rezidențial din București, Dogarilor, recent premiat la Anuala de Arhitectură București. Proiectul este semnat de biroul de arhitectură ADN, cu care te-ai mai întâlnit pe Designist cu ocazia transformării spectaculoase a unei case vechi din București.

Apartament Dogarilor - Designist (1)Nu despre complex vom vorbi în cele ce urmează, ci despre un apartament tip duplex, amenajat aici de arh. Ciprian Manda (Silva Artis). Într-un moment în care, mai ales în contextul premiului obținut, multă lumea vorbea despre ansamblu, coincidența a făcut să descoperim acest apartament, tratat cu mult lemn, într-un mix de materiale de impact, pe măsura arhitecturii blocului de locuințe.

Apartament Dogarilor - Designist (3)Masa și tabureții sunt un design Silva Artis. Canapeaua și fotoliile vin de la Moor.

Brief-ul pentru arh. Ciprian Manda a inclus proiectarea pieselor de mobilier pentru living și dining și regândirea compartimentării întregului apartament.

“Am încercat ca prin materialele cu care am intervenit în spaţiu să obţin un echilibru, o armonie între aspru şi neted, între brut şi finisat, o tensiune care să producă totuşi căldură şi senzaţia de acasă – un spaţiu cu identitate puternică.

De asemenea, am încercat ca arhitectura să nu fie cea care spune ultimul cuvânt, lasând suprafeţe libere pentru a fi acoperite de „layer-ul” personal al celui ce locuieşte acolo – de la suprafeţe tip tablă de scris, ce pot căpăta de la notiţe până la desene şi citate favorite, pâna la blaturi mari, ce pot găzdui colecţii de suveniruri şi alte efecte personale, sau nişe ce pot adăposti sculpturi sau plante interioare deosebite”, povestește arh. Ciprian Manda.

Apartament Dogarilor - Designist (4)Pardoselile au fost finisate cu duşumea de stejar, ce a fost aplicată local în bucătărie pe perete şi pe tavan, definind zona de lucru. Scaunele de bar sunt de la French Quarter.

Apartament Dogarilor - Designist (5)Corpurile de bucătărie, din metal, au fost realizate de firma Adora, din Brașov.

Conturarea amenajării a durat aproximativ un an, pentru că în toate încăperile vorbim de piese create pe comandă, adaptate perfect spațiului, a cărui suprafață este de 120 mp utili. Una dintre provocări a fost scara interioară, metalică, ce a fost îmbrăcată în trepte din lemn de stejar. Pereții ei sunt placați cu profile U din sticlă, tip Profilit.

Apartament Dogarilor - Designist (6) Apartament Dogarilor - Designist (7)Apartament Dogarilor - Designist (8)

La intrados, scara a fost îmbrăcată în placaj de mesteacăn, ce ia forma treptelor:

20 A3_5+6. dormitor copii 03

Lemnul contrabalansează mult din aspectul industrial, brut al interiorului, păstrând tonul super contemporan, minimal, în combinație cu sticla, metalul și betonul aparent. Iar mobilierul nostru preferat este cel din baie. Piesele de stejar, tratat cu rășină epoxidică, fac minuni într-un cadru mai auster, modern!

Apartament Dogarilor - Designist (10)

Apartament Dogarilor - Designist (11) Blat cu sertare, din stejarApartament Dogarilor - Designist (12) Apartament Dogarilor - Designist (13)

Ne-ar fi plăcut să vedem și tușa proprietarilor în decor, suntem siguri însă că restul pieselor și accesoriilor se proiectează scenografic pe fundalul din lemn și completează cool mixul fin al finisajelor.

Un alt apartament amenajat de arh. Ciprian Manda, într-un complex rezidențial, al cărui decor îmbină lemnul cu metalul, aici.

Fotografii: apartament (Silva Artis) / complex (Cosmin Dragomir)

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed