Un dormitor matrimonial ia locul bucătăriei unui apartament vechi, de două camere

În zona de nord a Bucureștiului, într-un bloc vechi, un apartament obișnuit de două camere s-a transformat într-unul de trei. Nimic spectaculos până aici, veți spune – doar v-am mai spus astfel de povești.

Numai că, ce ne-a atras atenția la această transformare au fost soluțiile ingenioase care fac din micul dormitor matrimonial – amenajat pe locul fostei bucătării – un spațiu ce a reușit să includă o bibliotecă generoasă, un dressing, un birou rabatabil și multe spații de depozitare pe orizontală, sub patul supraînălțat.

abdk_dormitor_designist6Dar, mai întâi, te introducem în povestea apartamentului. Să facem prezentările: o familie tânără cu un bebeluș pe drum urma să se mute aici acum un an. Știau că vor locui în apartamentul vechi, de două camere, pentru 5-7 ani, așa că și-au dorit foarte mult o separare a spațiilor: un dormitor matrimonial, o cameră a copilului, precum și o depozitare generoasă. Bugetul inițial alocat proiectului nu a fost deloc mare, de 8.000 de euro. Tocmai de aceea, trăgând linie la final doar finisajele și mobilierul aproape că s-au încadrat. Pe parcurs proprietarii s-au convins că transformarea a două camere în trei, realizată de arhitecta Alexandra Barbu și designerul Dana Kallo, a însemnat un efort mai consistent, iar dormitorul matrimonial, cu depozitarea pe orizontală a fost o idee salvatoare.

abdk_dormitor_designist2

“Inițial, proprietarii doreau să folosească livingul drept dormitor, cu nelipsitul pat rabatabil, iar restul camerelor să ramână “pe poziție”. Cu experiența unui copil mic în casă, explicându-le că vor fi zile în care nu vor ridica acel pat pe perete și, mai mult decât atât, că aspectul apartamentului ar fi devenit “de garsonieră”, i-am convins să ne lase să căutăm altă soluție,” ne povestește Alexandra.

abdk_dormitor_designist1

abdk_dormitor_designist

Practic, Alexandra și Dana au regândit compartimentarea întregului apartament, au transformat fostul living în zonă de zi (cu bucătărie deschisă și dining), iar vechiul spațiu al bucătăriei a devenit noul dormitor matrimonial, cu un dressing generos în zona balconului integrat acum spațiului. Cum un dulap și un pat suficient de mare nu ar fi încăput, au apelat la supraînălțarea pardoselii și crearea unor așa-zise “buzunare” pentru depozitare.

abdk_dormitor_designist4

abdk_dormitor_designist12

“Am poziționat “capace” pe toată suprafața platformei supraînălțate pe care stă salteaua, inclusiv sub saltea, pentru lucrurile de care nu ai nevoie foarte des (haine în afara sezonului, pilote, cărți deja citite)”, aflăm de la Alexandra.

abdk_dormitor_designist16

abdk_dormitor_designist15Colecția impresionantă de cărți a familiei și-a găsit în sfârșit un loc al ei, fiind expusă pe verticală cu ajutorul unui sistem de polițe, mascat de draperii albe pentru a nu încărca vizual dormitorul.

abdk_dormitor_designist7

abdk_dormitor_designist9Când sunt trase draperiile albe mate, stând în vârful patului, îți poți imagina o fereastră ascunsă. 🙂 
abdk_dormitor_designist8

Cel mai mult ne-a atras ideea birouașului rabatabil care, la nevoie, devine măsuță de toaletă sau suport pentru laptop. 

Before

abdk_dormitorbefore_designist

Afterabdk_dormitor_designist17

“Pentru că orice dormitor are nevoie de un dressing, am deschis accesul din actualul dormitor către vechiul balcon, eliminând parapetul de sub fereastră. Pentru a beneficia de cât mai multă lumină naturală (apartamentul e orientat spre est), am ales un sistem de depozitare deschis, de la IKEA, alb, poziționat simetric, pentru ea și pentru el,” povestește Alexandra.

abdk_dormitor_designist14

abdk_dormitor_designist18

Dormitorul este spațiul în care te retragi după o zi lungă sau în care te trezești cu entuziasm într-o sâmbătă dimineață – vrei să fie cald, primitor și aerisit, ca o zi de primăvară. Vopseaua albă pe toți pereții și pe tavan, drapajele albe, diafane, oglinda orizontală făcută pe comandă, ce amplifică spațiul, și țevile, luate ca un dat, dar vopsite în culorile tapetului sunt trucurile folosite de Alexandra și Dana pentru a crea atmosfera aerisită, relaxată & jovială.

Poți vedea întreaga amenajare aici.

Iar pentru soluții ingenioase aplicate de Alexandra și Dana într-un birou de designist, citește și povestea biroului B.sorted.

abdk_dormitor_designist10

Iată și planul apartamentului, înainte și după amenajare:

Model

Fotografii: Bogdan Dincă

7 Comments

 1. Andrada

  Buna ziua,

  Puteti sa imi spuneti va rog de unde s-a achizitionat tapetul din dormitor de pe peretele din spatele patului?

 2. Designist

  Andrada, nu avem această informație. Cel mai bine este sa contactezi arhitecții care s-au ocupat de amenajare.

 3. Andreea

  De ce nu a fost folosit dormitorul copilului pentru parinti si bucataria transformata in camera pentru copil? Pare ca acum copilul are o camera mai mare decat parintii 🙂

 4. raluca

  Cum putem contacta arhitectii?

 5. Din pacate, domnisoarele arhitecte care s-au ocupat de aceasta amenajare au emigrat… stim asta chiar de la proprietari… Avem in minte o amenajare asemanatoare, insa avem nevoie intai de avizul pentru demolare/reconfigurare. Stim ca s-au schimbat conditiile de curand. Oare ati putea scrie un articol despre asta? In acest moment nici nu stim daca pentru noi o schimbare ca cea de mai sus ar fi posibila macar, din punct de vedere legal…. 🙁

 6. Florin
 7. Alexandra Barbu

  Buna, Andreea,

  decizia in privinta pozitiei dormitoarelor a urmat niste etape :
  1. am decis, impreuna cu beneficiarii, ca e mai bine sa fie parintii mai aproape de zona de zi si de usa de acces, sau, altfel spus, copilul/copiii sa fie mai departe de zona de zgomot
  2. din punct de vedere “logistic” are mai mult sens ca bebelusul si, mai apoi, copilul, sa fie mai aproape de baie
  3. o camera mai spatioasa poate acomoda, de ce nu, si un al doilea copil al familiei
  4. dpdv al locuirii a fost mai logic ca dormitorul copilului sa poate acomoda la inceput si o canapea extensibila pentru … ca pur si simplu e nevoie (uneori bebelusii/copiii mai racesc, mai au nevoie sa adoarma si langa un adult, e un loc pentru intimitatea intre mama si bebelus etc) si atunci are sens ca aces dormitor, indeplinind mai multe functiuni, sa fie si mai mare. De ce nu ? 😀

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed