Un loft în cartierul Primăverii semnat de arhitecții de la Square One

Împreună cu prietenii de la igloo media, vă prezentăm un loft în Primăverii, un proiect semnat de arhitecții de la Square One. Acest loft este, pentru noi, o locuință futuristă, parcă total ruptă de peisajul Bucureștiului – ca o capsulă spațială, impecabilă într-un oraș pestriț, caracterizat de contraste, și poartă amprenta minimalist organică specifică Square One.

Loft in Primaverii - Designist (9)

Loftul ocupă ultimele două niveluri ale unei clădiri de locuințe de pe Strada Molière. Majoritatea spațiilor au fost amenajate la nivelul superior, în timp ce încăperile de la etajul inferior – home-cinema și un dormitor – beneficiază de o terasă generoasă și atent detaliată.

Loft in Primaverii - Designist (12)

Marca distinctivă a amenajărilor Square One este aspectul minimalist, cu volume continue și fluide din corian alb și accente spectaculoase din punct de vedere cromatic sau gravitațional – elemente în consolă, prinderi ascunse. Lor li se adaugă suprafețele din sticlă clară de mari dimensiuni, materialele contrastante – placări de lemn cu textură agitată, zone de plafon și mobilier vopsite sau placate în culori închise, care scot în evidență imaginea high-tech a corpurilor de iluminat și a sistemelor de ventilație.

Loft in Primaverii - Designist (2)

Zona de bucătărie-bar este închisă cu doi pereți din sticlă fără montanți și se distinge prin mobilierul din corian realizat de Ekero, la fel ca toate obiectele custom-made care definesc amenajarea, și masa de mic dejun cu finisaj de lemn într-o consolă spectaculoasă raportată la grosimea blatului – cca 4 cm.

Loft in Primaverii - Designist (4)

De partea opusă a vitrajului, dincolo de scara care coboară la nivelul inferior cu parapetul transformat în jardinieră, se află livingul și diningul mobilate cu piese albe și simple, ready-made (canapeaua, masa și scaunele) sau custom-made (comoda tv, rafturile albe în forme organice). Corpurile de iluminat sunt obiecte de tip capsulă, care trimit formal spre arhitectura navală sau aerospațială. Diferitele scenarii de iluminare LED – generală, de accent și/sau colorată, recompun de fiecare dată spațiul, multiplicând ambianța în mod scenografic.

Loft in Primaverii - Designist (3)

În legătură directă cu zona de zi se află baia dormitorului principal, cu volumul impresionant al căzii-monobloc închise cu sticlă expus între pereții plini ai livingului. O jaluzea albă tip rulou amplasată deasupra peretelui de sticlă oferă posibilitatea obturării vizibilității între cele două zone.

Volumul căzii separă vizual dormitorul de interiorul băii, fără a trasa o limită clară între cele două spații. Patul face parte din categoria pieselor care levitează într-o consolă neverosimilă, detașarea lui față de pardoseală fiind accentuată de iluminarea intradosului. Mobilierul placat cu sticlă neagră al dressingului contrastează puternic cu suprafețele albe ale dormitorului, în timp ce suprafețele băii sunt placate cu imagini vegetale stilizate.

Loft in Primaverii - Designist (5)

Livingul de la etajul inferior, amenajat ca home-cinema, este de asemenea mobilat cu o canapea albă simplă, orientată către zona media cu un ecran încastrat în perete, și către șemineul de pe partea opusă. Mobilierul de depozitare care închide spațiul de sub scară este rezolvat cu rafturi din lemn și rame metalice de adâncimi diferite cu structură organică, suprafețe deschise, închise și luminoase, reluând aceeași temă a amenajărilor de ambarcațiuni.

Loft in Primaverii - Designist (10)

Piesa de rezistență a amenajărilor Square One o reprezintă, ca de fiecare dată, băile, mobilate și placate în mod neașteptat, extinzând vizual spațiile mici care le sunt alocate. Băile amenajate în jurul obiectelor-concept marca Ekero se transformă în capsule spațiale, pereții fiind placați cu suprafețe continue de corian (alb, respectiv roșu), cu goluri cu marginile proiectate în afara planului placării destinate oglinzilor și accesoriilor.

Lavoarele și corpurile de mobilier de sub ele constituie un volum unic, lavoarul fiind ridicat din planul blatului în aceeași idee în care sunt decupate golurile rotunde din pereți, iar bateriile Gessi susțin linia minimalistă a amenajării.

Loft in Primaverii - Designist (1)

Cada albă custom-made cu iluminare interioară, radiatoarele decorative în forme rotunjite, stilizate, corpurile de iluminat din suprafețe opalescente încastrate în pereți și plafoane, finisajul de mozaic Sicis în degrade alb-negru al pereților laterali completează imaginea picturală a interioarelor.

Loft in Primaverii - Designist (13)

Terasa este amenajată cu zone de gazon, suprafețe din deck și plăci compozite de mozaic decupate în forme drepte și circulare, suspendate și iluminate la partea inferioară. Împrejmuirea perimetrală a terasei este dublată de o jardinieră înaltă, finisată cu piatră, a cărei vegetație protejează suplimentar intimitatea spațiului exterior.

Loft in Primaverii - Designist (11)

Proiect: Square One
Text: Catrinel Negru
Fotografii: Cosmin Dragomir 

Articolul a fost publicat în revista igloo. habitat & arhitectură, numărul 131, dar și în albumul Interioare din România 3.

3 Comments

 1. E impresionant. Mi se pare, totuşi, cam rece, nu m-aş vedea locuind în aşa ceva…

 2. Andrei

  loft, conform DEX, este o magazie transformata in locuinta. Asta, conform spuselor autorului, este un apartament dintr-un bloc de apartamente. Hai bre cu limba romana, ca nu-i greu.

  “Limba nostra i-o camorra.”

 3. Buna Andrei,

  Iata o definitie mai exacta a termenului:
  A loft can be an upper storey or attic in a building, directly under the roof. Alternatively, a loft apartment refers to large adaptable open space, often converted for residential use (a converted loft) from some other use, often light industrial.

  Asa cum spunea si autorul, apartamentul ocupa ultimele 2 niveluri ale unui bloc de locuinte, este chiar sub acoperis, are o suprafata mare care a fost adaptata pentru locuit. Asadar, e corect 🙂

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed