Art Deco Vibes: un apartament interbelic total renovat, cu vedere la Union

Astăzi vă invităm într-un apartament total renovat, din centrul Bucureștiului, în care nici suprafața, nici bugetul nu se încadrează exact la categoria “generos”. Povestea amenajării ne-o spune chiar Dana Marin (Postcard Projects), cea care semnează designul interior și care, așa cum veți vedea, a avut cu acest proiect un fel de love & hate relationship. 😼

Iată cum își începe Dana povestea…

Întrebată care a fost cel mai provocator proiect al meu de până acum, aș răspunde rapid: Art Deco Vibes. Un apartament interbelic, de două camere și 49 metri pătrați, aflat în inima Bucureștiului istoric, pe care l-am iubit și l-am urât concomitent și pe care l-am finalizat după un an de zile.

În februarie 2021, am vizionat pentru prima dată acest apartament împreună cu mama mea, care l-a și achiziționat. Probleme? La tot pasul. Potențial? Imens! View? De neegalat! Și, uite așa, am ajuns să-i promit că îl voi amenaja fix cum l-am văzut cu ochii minții mele & so I did. 😊

Începutul – nume, concept, planificare

Am demarat, cum era și firesc, cu primii pași ai unui proiect de amenajare: stabilirea unui concept vizual, un nume și o planificare minuțioasă a etapelor. I-am spus “Art Deco Vibes”, pentru că obișnuim să mai glorificăm și trecutul care merită, pentru că se află într-un imobil construit în stilul și perioada Marelui Gatsby și pentru că, primul lucru dimineața, vezi pe fereastră Unionul, simbolul Bucureștiului Art Deco.

M-am concentrat pe soluționarea problemelor funcționale: organizarea fiecărei camere în parte, alocând multiple funcțiuni, astfel încât să pot valorifica fiecare metru pătrat și, în același timp, să las spațiul să respire și să-și spună povestea.

În plan concret, apartamentul nu avea o bucătărie în toată regula, ci mai degrabă o jumătate de chicinetă. Baia era foarte mică și înghesuită, cu acces doar din dormitor, iar din cele două camere puteam păstra doar parchetul din lemn masiv, interbelic, aflat la acel moment într-o stare degradată.

Așadar, am hotărât că singura opțiune viabilă este aceea de a extinde baia spre chicineta existentă la acel moment și a crea o baie de dimensiuni normale, cu două intrări, cea dinspre dormitor și una nouă, dinspre holul de intrare și de a crea o bucătărie deschisă în living. Toate măsuratorile, schimbările, schițele noilor trasee electrice și de instalații sanitare, precum și noul mobilier au fost gândite și răzgândite în planurile 2D și 3D până am ajuns la varianta finală.

Twist contemporan

Întreaga amenajare a avut ca paletă cromatică o combinație de nuanțe neutre suave cu un alb porțelanat, accente aurii și corpuri de iluminat vintage sau retro-contemporane. Textilele preiau din culorile calde ale pereților, iar singura pată de culoare este bucătăria, concepută într-un stil contemporan, simplu, elegant.

Livingul este micuț, inundat de lumină naturală și de priveliște. A fost cu adevărat o provocare ca acest spațiu să fie atât zonă de relaxare, colț de dining, cât și bucătărie în adevăratul sens al cuvântului. Tocmai de aceea am mizat pe puține piese de mobilier, pentru a lăsa totuși spațiul să respire.

Dormitorul este zona de răsfăț, cu un vibe glam dat de piesele de mobilier realizate la comandă, cu mânere aurii, de colțul de citit foarte feminin și de corpurile de iluminat vintage originale, pe care le-am găsit la Heartwood.

În baie, am mizat pe un mozaic de marmură din piese hexagonale în zona dușului, o oglindă art deco și un corp de iluminat în același stil, pentru a continua acest feeling retro-șic din camere.

Implementare pe etape, cu multe lecții învățate

Ca în orice proiect de amenajare totală pe care l-am făcut, am urmat pașii firești: decopertarea pereților, îndepărtarea finisajelor și a obiectelor sanitare vechi, precum și a tâmplăriei existente. Apoi am început trasarea de noi circuite electrice și sanitare. Am închis două ferestre ce dădeau spre un luminator (practic sursa de mirosuri), am retencuit pereții, am finisat baia, am schimbat toată tâmplăria, am recondiționat parchetul existent, la care nu m-am îndurat să renunț, am montat obiectele sanitare noi, apoi a venit mobila pe comandă în bucătărie și dormitor, iar la final, pentru tușa finală, au venit perdelele si draperiile, custom made și ele, covoarele, decorațiunile și accesoriile.

Cine își imaginează, măcar pentru o secundă, ca toate etapele de mai sus au mers strună se înșeală amarnic! :))

Probleme… inedite

Apartamentul l-am preluat de la minus utilități, adică fără curent electric, fără apă, fără gaz sau vreo sursă oarecare de căldură. Mai mult, fosta proprietară începuse demersurile pentru racordarea acestuia la energie electrică, așa că am depins și de un intermediar in relația cu furnizorul oficial. E bine că nu a trebuit să așteptăm “decât” 5 luni pentru un contor propriu și, practic, pentru a da startul întregului șantier.

Apoi, a urmat problema amplasării centralei pe gaz, care se află în zona de bucătărie, ascunsă bine pe colț de mobila pe comandă, iar evacuarea acesteia, a fost mascată printr-o grindă din rigips, care să pară de aceeași vârstă cu clădirea în care se află apartamentul.

Holul vorbește de la sine prin tapetul statement, dar totuși discret, care domină spațiul.

Un alt moment “inedit”, a fost acela în care am schimbat ferestrele, dar și atunci când am demontat vechiul aparat de aer condiționat. Fiind vorba de un apartament la bulevard, am stat, de fiecare dată, cu mari emoții să nu cadă ceva în exterior, pe trotuar, așa că am trasat cu scotch de hărtie zone de siguranță, pe care le-am păzit pe tot parcursul lucrărilor.

The end…

Se spune că, pentru un designer de interior, fiecare proiect este o nouă provocare, și așa este, doar că, în realitate, unele sunt mult mai provocatoare decât altele. 🙂

Și un colaj de fotografii de before, ca să vedeți de unde am pornit:

Fotografii: via Postcard Projects

One Comment

  1. Cititor

    Felicitari, Dana!🤗 Aceasta amenajare desprinde o poveste plina de stil si rafinament, care zambeste inca de pe peretii renovati ai apartamentului. Transformarea acestui mic spatiu a reprezentat o adevarata provocare umpluta de creativitate si dedicare. Bravo pentru aceasta reusita! 👏

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed