Una ca Luna pictează flori de ie pe porțelan

Nu e o informație chiar nou nouță, pentru că despre Anca Vintilă (devenită între timp Anca Dragu) aka Una ca Luna ți-am mai povestit într-un interviu pe larg aici, cu ocazia primei ediții a târgului nostru de design românesc – Made in RO. (Apropo, următoarea ediție va avea loc pe 25 și 26 mai, la Galeria Alchemia.)

Între pozele care însoțeau prezentarea ei de atunci, a fost strecurată și una cu o cană pictată cu motive tradiționale bucovinene. Apoi am auzit ropote de apaluze. Un fel de a spune după numărul de like-uri înregistrate când am postat-o pe facebook. 🙂

Una ca Luna designist 06 Aceasta era fotografia. Acum îți prezentăm întreaga serie cu motive bucovinene by Una ca Luna.

Această serie de căni a fost realizată la comandă pentru un cuplu tânăr, drept cadou de nuntă, iar brief-ul comanditarilor a fost clar: motive tradiționale din zona Bucovinei. Astfel, în mâinile Ancăi, albul porțelanul a devenit albul pânzei de ie.

Una ca Luna designist 07

“Am început să pictez porțelan încă din 2007, însă ideea motivelor folclorice care să dea viață porțelanului a plecat de la o cană pe care am pictat-o în primăvara lui 2010, când am petrecut Paștele la casa bunicilor soțului meu, într-un sat din zona Făgărașului. Am fost cucerită de cămășile cu “brățări” late, terminate cu volan. Primele căni reprezentau aceste cămăși, apoi am adugat inspirația basmalei, a fotei, a tunicilor și, pe măsură ce colecția a evoluat, a evoluat și modul de decorare a cănilor mele”, ne spune Anca, care a dat marketing-ul si branding-ul pe crearea unui brand personal de obiecte din porțelan pictat, cu care a și participat la ultima ediție a târgului Ambiente de la Frankfurt.

Una ca Luna designist 01Roata a mers de fapt invers: colecția s-a format pe parcurs, datorită cererii mari și aprecierii acestor obiecte inedite la momentul respectiv. În ultimul timp, Una ca Luna a primit comenzi pentru aceste obiecte din alte țări, în general de la români cu dor de țară, care au început să promoveze obiectele românești în străinătate.

Una ca Luna designist 02La început sursa de inspirație au fost pozele realizate de Anca cu obiectele vestimentare din lăzile de zestre de la Făgăraș, apoi a vizitat Muzeul Țăranului Român, de data asta cu ochi de documentarist, ocazie cu care și-a făcut un stoc de cărți despre de motive tradiționale, pe care “le-a tocit” și din care încă se inspiră.

“Eram puțin dezamăgită că nu există albume mai cuprinzătoare și am început să caut pe net. Acum nu mai este o problemă, aș putea spune că sunt multe surse, dar sunt atentă de unde mă inspir. Cu siguranță le știți și voi: pagina de facebook La Blouse Roumaine, blogul Semne cusute (n.r. un interviu cu autoarea lui – Ioana Corduneanu poți citi aici) și altele. Vreau să păstrez o sămânță din autenticitatea motivelor chiar dacă le reașez sau le alătur altor motive decorative”, adaugă Anca.

Una ca Luna designist 05Cănile sunt inspirate din motive bucovinene cusute pe bunde, pe altiță și pe covoare decorative. 

Una ca Luna designist 03Anca alocă multe ore desenului și studiului motivelor, apoi își schițează modul de decorare a obiectelor, totul în căutarea armoniei. “Îmi place să mă pierd între florile de ie… mă trezesc poate după 4-6 ore de lucru pentru un obiect, poate chiar mai mult. Se spune că într-un sat nu existau două cămăși la fel. Femeile se întreceau în cusături, folosind însă un set de motive comune, tipice pentru zona respectivă. La fel și cănile Una că Luna: ele nu sunt toate la fel, sunt unice ca luna de pe cer”, adaugă Anca. Subscriem și sperăm să îi putem admira noile colecții în curând (pregătește farfurii decorative, dar și alte obiecte – surpriză).

Una ca Luna designist 04Fotografii: prin Una ca Luna

3 Comments

  1. […] Anca Vintilă Dragu, creatoarea Una ca Luna, cu siguranţă o cunoaşteţi din poveştile Designist. Dacă anul trecut Anca picta flori de ie […]

  2. ramona

    Buna seara! Unde se pot gasi de vanzare astfel de cani? Multumesc!

  3. Diana

    Cum pot lua legătura cu Anca?

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed