Vacanță de iarnă în Bali? DA! Noi am ales Ubud.

Un prieten spunea că pentru el toată Asia este o Japonie, însă pentru cei mai mulți toată Asia este o China. Pentru noi, adevărata Asie de Sud-Est începe să se simtă abia când pleci din Singapore, undeva în sudul Malaeziei, iar pe măsură ce urci către nordul Asiei de Sud-Est sau cobori către Indonezia, începi să respiri cultura asiatică și calmul acela infinit. Adică, pe scurt, lucrurile pentru care orice om curios și amator de mici șocuri culturale și contraste ar vrea să vadă Asia sau să trăiască în ea.

Palat hindu în Ubud

Uneori nu poți să respiri deloc în unele capitale asiatice. De exemplu în Jakarta, care se pare că este unul dintre cele mai poluate orașe din lume. Când aterizezi cu avionul pe insula Java, cea mai populată bucată a Indoneziei, unde se află și capitala, se vede o ceață densă deasupra ei.

Dar apoi vine reversul medaliei: Bali, iar dacă ai văzut Eat, Pray, Love (sau ai citit cartea), știi deja că Ubud este locul pentru care merită cel mai mult să petreci măcar 10 zile pe această insulă de hinduism în mijlocul celei mai mari țări islamice de pe planetă.

De ce îți vorbim de Ubud și insula Bali? Pentru că spa resort-ul Maya Ubud se află în acest mic orășel și pentru că acum doi ani pe vremea asta eram acolo și nici prin cap nu ne trecea că vom scrie despre el pe designist.ro. Îți dăm idei despre cum să-ți petreci viitoarea vacanță de iarnă și nu numai.

Maya Ubud Resort & Spa – lobby

Una dintre piscinele de la Maya Ubud Resort & Spa 

Deși arată ca un mic orășel, Ubud este doar un sat, înconjurat de plantații de orez și străbătut de râuri, dar unul care se poate lăuda cu cele mi șic galerii de artă pe care le-am văzut vreodată. Pictură contemporană în stil asiatic, reinterpretări după Andy Warhol sau Picasso, dar cu o tușă puternic locală și creativă. Participi în fiecare zi la o expoziție de artă în aer liber.

Galerie de artă la marginea Ubud-ului, în drum spre Maya Ubud Spa and Resort

Cafenea șic, galerie de artă, magazin cu produse făcute de artizani locali, spa, cafenea șic, galerie de artă, magazin cu produse hand made, spa. Și tot așa. Vorbim despre centrul micului orășel. Se mai intercalează câte o piață sau un palat hindu și, evident, casele oamenilor. Spa-uri mai mici sau mai mari, mai scumpe sau mai accesibile, împânzesc orașul, nu există hotel care să nu aibă spa.

Plantație de orez aproape de Ubud. Am ajuns într-o plimbare pe jos, fără bicicletă

Nu ai cum să-ți refuzi această plăcere a simțurilor, mai ales că unele dintre cele mai premiate spa-uri din lume se află în Ubud. Masajul balinez și tehnicile de relaxare, băile cu flori de lotus și măștile cu uleiuri și creme pe bază de orez și castravete fac parte din tradiția acestei minorități hindu a Indoneziei și nu trebuie să rămâi indiferent oricât de mult ți-ai dori să ajungi la plajele cu surferi din sudul insulei.

Maya Ubud Resort & Spa se află într-o pădure tropicală, mărginită la est de valea râului Petanu, iar la vest de plantațiile de orez din Peliatan (sunt multe plantații de orez în zonă la care poți ajunge pe jos sau cu bicicleta). Resort-ul ocupă 10 ha de pădure tropicală, iar cabanele cu acoperiș din bambus au fost astfel construite și amplasate încât să se integreze coerent în peisajul naturii.

Arhitectura și designul sunt semnate de arh. Budiman Hendropurnomo, de la  Denton Corker Marshall, care a mixat tradiția locală cu concepte contemporane de design. Nu o să vezi stilul balinez vădit exprimat prin statui, picturi sau măști cu zeități hindu, ci o să-l descoperi intuitiv prin materialele folosite și prin felul în care a fost structurat și amplasat resort-ul în natură, de la nord la sud. Balinezii obișnuiesc să-și orienteze satele pe axa sacră nord-sud (axa kaja-kelod), “legând” astfel munții din centrul insulei, tărâmul zeilor, de marea înconjurătoare, tărâmul demonilor (kelod).

Într-o astfel de cadă suspendată deasupra pădurii nu am stat, mai mult ne-am plimbat prin Ubud, dar e pe wishlist anul acesta, prin iarnă. 🙂

În 2012 Maya Ubud Resort & Spa a fost votat ca hotelul numărul 1 al Indoneziei, însă premiile obținute sunt multe. Pentru rezervări și alte info, intră pe www.mayaubud.com.

Resort-ul are două piscine mari, dintre care una pare că se află în consolă deasupra văii. 

Așa arată o Presidential Villa. Ai propria ta mini piscină. 

Pavilioane pentru masaj și tratament în aer liber.

Te poți plimba în natură, poți face cursuri de yoga sau pilates. 

Cât costă? Începând de la 260 euro/noapte/camera dublă, în funcție de tipul camerei. Nu e chiar puțin, însă dacă te gândești că în Londra o cameră într-un hotel cam decrepit, de 3-4 stele, este cel puțin 260 de lire, s-ar putea să nu ți se pară deloc mult.

Fotografii: Elis Popescu & Maya Ubud

2 Comments

  1. Mihai V.

    O incantare sa citesti si sa privesti! Multumim pentru plimbarea prin Ubud1 Mai vrem.

  2. Superbe poze!
    Iti dau un pont cum sa iti faci bagajele mult mai repede si mai usor 🙂 http://www.travelstuff.ro/www-travelstuff-ro/eshop/3-1-Seturi-de-C-l-torie

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed