O casă luminoasă, cu alăturări surprinzătoare

Ne place să vedem cum într-o amenajare culorile sau materialele sunt folosite diferit faţă de asocierile tradiţionale. Arhitecţii de la 441 Design Studio le-au valorificat pe ambele pentru a crea un spaţiu contemporan, care reflectă concepţia lor despre design şi, în acelaşi timp, se află în armonie cu proprietarii şi stilul lor de viaţă.

decor contemporan

În bucătărie, un contrast tonic între albastru puternic şi galben solar, cu accente de cupru. Mobilierul este realizat la comandă de Fronte Grup.

Ni se pare important să menţionăm că povestea acestei amenajări este şi o poveste a relaţionării care se creează inerent între diferitele părţi implicate. Este un proiect care s-a bazat pe o bună colaborare între oameni, între profesionişti : între clienţi şi studioul de arhitectură 441 Design Studio, între arhitecţi şi echipa de constructori Corp Construct. Colaborarea a avut un rol esenţial pentru că, în multe privinţe, lucrurile nu s-au derulat în mod obişnuit în această amenajare (deşi, dacă stăm să ne gândim, în câte cazuri merge totul ca la carte?). Iată câteva lucruri diferite faţă de un parcurs “normal”, povestite de arhitecta Alina Filipoiu de la 441 Design Studio:

“Noi am început colaborarea cu CorpConstruct chiar cu acest proiect şi, ca de fiecare dată când lucrăm cu o firmă nouă, am avut emoţii. Ne doream foarte tare ca proiectul sa fie unul reuşit deoarece clienţii îşi doreau să se mute în ţară după 15 ani de locuit în afara ţării. Ei nu au văzut casa decât în filmări şi fotografii. Prima dată când au văzut-o live deja o achiziţionaseră şi începusem şantierul.

Din cauza timpului scurt, am început şantierul imediat pentru că aveam de soluţionat multe probleme tehnice. Conceptul şi proiectul de amenajare au mers în paralel cu şantierul o bună perioadă de timp. Asta am apreciat foarte mult la echipa CorpConstruct, au înţeles situaţia şi au acceptat schimbări venite de pe o zi pe alta, dovedindu-şi sprijinul şi înţelegerea faţă de noi, echipa de arhitecţi.”

decor contemporan

Vedeta bucătăriei este hota tubeless de cupru Skyloop de la Pando, acompaniată de masa cu picior din acelaşi material, mânere pentru mobilier şi, ce nu este vizibil în fotografie, lavoare din cupru realizate la comandă.

decor contemporan

decor contemporan

Zona de relaxare din living, cu şemineu în linii minimaliste încastrat în perete. Fotoliile și măsuța tapițată “Lazy Suzy”, deținute anterior de proprietari, aduc un aer cosy.

Casa, situată în zona de nord a capitalei, are o suprafaţă de aproximativ 380 mp, cu un living luminos ce se deschide înspre grădină. Însă spaţiul fusese nelocuit timp de 5 ani, încă de la construire, ceea ce a dus la o depreciere considerabilă. Ca atare, la vizita comună la faţa locului a arhitecţilor şi a echipei de constructori, au ieşit la iveală o serie de probleme de profunzime ale casei, care aveau să dea peste cap timingul iniţial, cum ar fi: descoperirea unor serioase infiltraţii de apă, necesitatea de a înlocui tâmplăria, întârzieri din partea colaboratorului care livra tâmplăria, cu consecinţe asupra realizării finisajelor de interior.

Ba, mai mult decât atât, au fost descoperite unele probleme la reţeaua electrică, la montajul şemineului, la racordarea centralei termice care ar fi afectat siguranţa întregii construcţii. Prin urmare, au fost necesare multe intervenţii pe partea tehnică, realizate cu adaptabilitate şi profesionalism de echipa CorpConstruct, lucrând în strânsă comunicare cu arhitecţii.

decor contemporan

Casa scării capătă o notă spectaculoasă datorită candelabrului custom cu baloane de sticlă, care parcă plutesc în aer. Culoarea albă şi balustradele de sticlă accentuează luminozitatea. Holul etajului 1 este valorificat printr-un spațiu de depozitare cuprinzător, realizat pe comandă cu cei de la Colţul de Mobilă.

decor contemporan

Spaţiul a fost recompartimentat, scara de acces la etaj a fost lăţită, au fost refăcute instalațiile, termoizolația precum și hidroizolația, a fost înlocuită toată tâmplăria. Pentru încăzire proprietarii au preferat să evite încălzirea prin pardoseală, astfel că firma de construcţii a pus în practică o soluţie tehnică nouă, un sistem de încălzire-răcire prin pereți, completat de cel prin plintă. Faţada a fost şi ea complet refăcută.

“Situaţiile întâlnite au fost numeroase şi foarte diverse, proiectul de design a trebuit să răspundă atât unor nevoi estetice, cât şi unei familii numeroase şi unui buget care era recalculat după fiecare hop întâlnit. Luasem decizia de a nu face compromisuri în ceea ce priveşte designul casei, iar de aici şi duelul des întâlnit între buget şi design.

Parte din energia de a trece peste toate hopurile a venit şi de la clienţi, un cuplu minunat, cu o poveste de viaţă foarte frumoasă, care s-au întors în ţară pentru a pune bazele unui studio de Yoga. Ne sunt foarte dragi pentru felul în care privesc viaţa şi modul pozitiv în care interacţionează cu oamenii de lângă ei.”, ne-a împărtăşit arh. Alina Filipoiu.

Spaţiul generos cuprinde 7 camere, plus bucătăria şi spaţiile anexe. Casa este caldă şi primitoare, aşa cum şi-au dorit-o proprietarii, cu finisaje în care predomină albul şi finisajele din lemn de stejar, cu accente de culoare alese în funcţie de zonă sau încăpere. Mobilierul este în linii simple, astfel încât să nu încarce decorul, dar să permită trecerea luminii. Corpurile au fost realizate la comandă de cei de la Colţul cu mobilă şi Fronte Group, iar decoraţiunile provin de la magazinul Design&After.

decor contemporan

Decorul simplu, minimalist, din baia matrimonială, situată la etaj, permite ca atenţia să se concentreze pe finisajele realizate impecabil, pe alăturarea materialelor naturale – lemn, piatră, sticlă, pe detaliile spectaculoase: pardoseala mixtă din gresie hexagonală cu o inserţie din parchet masiv de stejar, cada free standing, blatul custom made din lemn masiv. Peretele este din ardezie gri.

decor contemporan

O îmbinare de efect, perfect realizată tehnic,  între plăcile ceramice şi parchetul masiv din lemn de stejar.

decor contemporan

La etaj, dormitorul matrimonial se continuă cu o cameră de meditaţie, de care este separat prin glasvanduri. Zona de dormit este delimitată de dressing printr-un perete fals, al cărui decor aminteşte de stampele japoneze.

decor contemporan

Simplitate zen în dormitorul matrimonial, dominat de contrastul alb-negru şi scăldat în lumină. Corpurile de iluminat cu design industrial atrag atenţia asupra zonelor principale.

decor contemporan

Un aranjament cu patul poziţionat central şi dressingul încastrat în perete, cu detalii fine, mascat de panoul din rigips cu decor de inspiraţie vegetală. 

decor contemporan

Dintre numeroasele provocări aduse de acest proiect care a implicat transformări radicale, planificarea tutoror etapelor şi managementul părţilor implicate au fost poate cele mai dificile. Reuşita a fost cu atât mai preţioasă.

“Gestionarea unui şantier şi păstrarea unei relaţii bune între toate părţile implicate într-un proiect este dificilă şi este un hop pe care îl întâlnesc mulţi arhitecţi si designeri. Credem că reuşita noastră în formarea unei echipe complete designer+constructor s-a datorat în mod sigur deschiderii către dialog pe care am avut-o, înţelegerii faţă de celelalte părţi şi asumării responsabilităţilor, deciziilor, dar şi a greşelilor”, adaugă, în final, arhitecţii.

Fotografii: Andreea Iancu (prin 441 Design Studio)

5 Comments

  1. Cosmina

    A iesit foarte bine. Mi-ar fi placut sa vad mai multe poze cu dormitorul matrimonial si cu livingul.
    Apropo de dormitorul matrimonial, intrebare pt designeri: de unde ati luat usile de intrare model francez? Foarte inspirata alegerea, arata excelent impreuna cu restul camerei.

  2. Buna Cosmina, usile sunt realizate pe comanda cu cei de la Vertigo metal. Ne bucuram ca iti place interiorul.

  3. Sim

    Cu cine ati realizat candelabrul custom de pe casa scarii?

  4. Tiberiu Calinescu

    Foarte placuta amenajarea baii, de unde si cine s-a ocupat de podeaua din baie !!??? Foarte bine lucrate par imbinarile hexagonale dintre gresie si parchet.

  5. Pingback: Proiectele anului 2017 - CorpConstruct

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our BlogVisit Our BlogVisit Our Blog