Se spune că l’appetito vien mangiando. Noi spunem că la Casa di Peroni vine văzând ce urmează să mănânci.

Îmi amintesc foarte clar senzația pe care am avut-o acum câțiva ani, într-o sâmbătă seara, când am intrat în trattoria dintr-un orășel de la marginea Milano-ului: ca și cum aș fi fost prinsă într-un vârtej de glasuri piperate, râsete în crescendo și gesturi care îmi măturau orice gând și mă cam intimidau. A durat doar câteva secunde, cam până când am dat cu ochii de farfuriile aburinde și m-a învăluit aroma de sos de roșii, de usturoi, de prosciutto, de focaccia. Apoi nimic nu a mai fost la fel 🙂 .

Săptămâna trecută ne-am dat seama că a trecut prea mult timp de la ultima noastră vizită, așa că am revenit la strălucitoarea Casa di Peroni de la Linea/Closer to the Moon, pe Calea Victoriei nr. 17. Firește, senzația copleșitoare de la intrarea în trattoria de care va povesteam nu s-a repetat: nu doar că totul arată mult mai glamourous, dar nici nu am mai fost luată pe sus de vânzoleala din jur. Ce s-a repetat, însă, a fost priveliștea din farfurii, cu un plus de atenție scenografică, care a născut multe “woooow, cum araaaaatăăăăă!” – uri pofticioase 🙂 . Și au mai fost culorile fresco din paharele cu cocktailuri create special pentru Casa di Peroni 2017. Și cele câteva ingrediente simple și oneste, care nu simt nevoia de ornamente gastro – tot de aici am aflat că cele mai multe specialități tradiționale italiene au doar între 2 și 5 ingrediente (!!).

Cele 3 feluri de mâncare care ne-au bucurat papilele gustative. În background avem latura dry a colecției de cocktailuri: Peroni Spritz, o combinație complexă de Prosecco, suc de grapefruit roz și Aperol, toate echilibrate de Peroni Nastro Azzurro.

Când ți-am povestit despre Casa di Peroni de anul acesta, ți-am spus că accentul este pus pe Il Gusto d’Italia și asta pentru că Peroni ne invită să explorăm culinar trei regiuni ale Peninsulei. Vizita noastră de zilele trecute a prins în furculițe a doua zonă, cea de centru, inspirată din gastronomia Toscanei și marcată de o abundență de feluri de carne și legume proaspete – mai ales parfumatele Pomodorini di Collina. Am fotografiat și cercetat cu dedicare un meniu complet – antipasto + fel principal + desert – și îți povestim mai jos cum ni s-au părut (teaser: yum!).

Am început ușurel, cu un clasic antipasto care ne-a făcut să ne simțim ca la un picnic pe o câmpie din Montepulciano: măsline marinate servite cu prosciutto crudo și lipie. Ne-a plăcut aranjamentul fără pretenții, pe un tocător din lemn simplu și ne declarăm cuceriți de mixul de măsline fragede și roșii uscate, scufundate în ulei de măsline cu busuioc. Câștigătoarea superlativelor savorii este, însă, lipia, pufoasă la interior și rumenă la exterior, cu un aluat ușor îndulcit, care ne-a răvășit rezistența și ne-a dărâmat dietele. 🙂

Felul principal a bătătorit drumul: bucatini all’Amatriciana, în care carnea de porc – fie sub formă de guanciale (gușă de porc condimentată), fie sub formă de pancetta (burtă de porc condimentată) se infiltrează în sosul de roșii all’Amatriciana care învelește pastele. Totul presărat cu parmezan, firește. Delizioooosooo!

Alături de paste: dulcele Peroni Primavera este o revoltă la adresa iernii și un omagiu adus #AmorePerLaVita. Găsești în el Peroni Nastro Azzurro, soc cordial, Limoncello, mușețel și sirop de mesteacăn și suc de lămâie. 

Când am spus în titlu că, la Casa di Peroni, pofta vine văzând ce urmează să mănânci, da, ne gândeam mai ales la desert. Și asta din proprie experiență: în acest punct, după primele două feluri, nu mai aveam nevoie de o completare. Dar, serios, cum să ai pretenția că i-ai putea rezista cremosului, pufosului, unicuuuuluuuui tiramisu cu sos de căpșune și fulgi de migdale?! Uralele se îndreaptă mai ales către aranjament – vasul mic din aramă, culcuș pentru tiramisu, și sosul presărat în joacă prin jurul lui. Ne așteptăm la o explozie de Insta stories cu declarații pentru desertul meniului central din Casa di Peroni 🙂 .

Poate cel mai bun Tiramisu pe care l-am mâncat vreodată. Acompaniat de Peroni + Negroni = love and Pegroni 🙂 . Printre ingredientele Pegroni se numără Gin, Campari și Sweet Vermouth, deci bea cu atenție 🙂 .

După cum ai văzut, personajul principal al Casei, Peroni Nastro Azzurro, nu a lipsit din povestea noastră. Cele șase cocktailuri pe care le găsești exclusiv la Casa di Peroni pornesc de la bere și o subliniază cu ingrediente care trec printr-o plajă largă de gusturi – dulce, amar, sec, fructat și aromatic.

Amăruiul Peroni Shakerato ne-a descumpănit un pic: ciuperci porcini într-un cocktail?! Dacă ești fan espresso, ar trebui să-l încerci, totuși: pornește de la clasicul shakerato estival, supranumit il nonno (bunicul) italian al lui Espresso Martini – un shot de espresso amestecat cu gheață și puțin zahăr. Peroni pune în evidență aroma amăruie a cafelei decofeinizate și o completează cu porcini puree, rom, disaronno, vanilie și migdale.

Peroni Terrazza este o sărbătoare a fructelor care completează notele amare ale berii Peroni Nastro Azzurro. O să găsești în el pepene galben, piersică, nectarină, pepene roșu, portocale, kiwi și căpșune.

Am lăsat la final preferatul nostru, cocktailul Peroni Parma, care aduce în față unul dintre fructele favorite ale italienilor, pepenele galben sub formă de piure. Aromat ca niciun altul! 🙂

Povestea vizitei noastre la Casa di Peroni ia sfârșit, iar în meniul Casei di Peroni intră în scenă specialitățile zonei de nord a Italiei – Alpii italieni, Cinque Terre și Lacul Como. Abia așteptăm să ne arăți care au fost preferatele tale!

Buon appetito!

Fotografii: Arthur Țințu pentru Designist.ro

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed