Deasupra portului din Constanța, un apartament nou navighează printre nuanțe.

Mai precis, la ultimul nivel – al 14-lea! – al unui bloc nou din Constanța, cu vedere asupra portului și a întregului oraș. Echipa Archivity (arh. int. Andrada Gruia și arh. int. Raluca Dumitrașcu), care s-a ocupat de amenajare, l-a numit Sophisticated Grey și noi poate am mai adăuga doar un modern – fie el Mid Century sau nu – ca să îi completăm titulatura.

Constanța

Este un apartament mare, de 110 mp, ai cărui proprietari, un cuplu de aproximativ 50 de ani, și-au dorit o amenajare care să respire, cu linii simple, geometrii, culori neutre și nuanțe de accent.

“Implementarea proiectului a durat în jur de șase luni. În momentul în care am ajuns noi la el, apartamentul era la alb, fără finisaje, așa că prima etapă a fost modificarea instalației electrice (am schimbat complet poziționarea prizelor, întrerupătoarelor și corpurilor de iluminat*), proces care a consumat destul de multă…energie 🙂 “, ne-au povestit arhitectele.

ConstanțaCanapeaua este Divanissimi.

Constanța

Obiectele de iluminat din întreaga casă vin de la Lighting Store și furnizorul belgian Dmlights.

* merită spus că din brieful proprietarilor a făcut parte și pasiunea soțului pentru tehnologie și automatizări, iar asta a dus la includerea unei aplicații în proiectul amenajării: toate piesele de iluminat din locuință pot fi controlate acum prin câteva clickuri pe telefon.

“Pentru acest proiect am folosit întrerupătoarele Livolo Wireless, care se pot controla prin comandă touch, din telecomanda Livolo sau de pe smartphone. Pentru această ultimă variantă este nevoie de un hub: în funcție de model (există două), acesta poate învăța și frecvența altor telecomenzi (de exemplu cea de la TV, aparatul de aer condiționat, receiver media etc) sau poate veni cu device-uri prestabilite (TV, AC, etc). Aplicația este disponibilă atât în AppStore, cât și în Magazin Play. Ambele huburi sunt stand alone, nu trebuie și nu au cerințe speciale. Se alimentează de la o priză, ca un telefon, și pot fi așezate oriunde. Astfel, sistemul de iluminat, dar și o serie de electronice din locuință, pot fi controlate doar de pe telefon”, ne-au explicat arhitectele. 

Jocul de nuanțe revine: scaunele de la masa din dining și cele de bar, precum și celelalte piese mici de mobilier, vin de la The Home și Vivre. 

Ne-a plăcut și ping pong-ul de nuanțe neutre identice dintre peretele livingului și mobilierul bucătăriei – un reminder să restrângi paleta cromatică chiar dacă lucrezi cu o singură familie de nuanțe.

Mobilierul de bucătărie, la fel ca majoritatea pieselor de mari dimensiuni ale apartamentului, este custom made, după schițele Archivity, de Smart Design. 

Livingul se continuă cu bucătăria deschisă – încăperile sunt separate (sau conectate?) de insula cu scaune de bar, în dialog cu masa de dining alăturată. Ne-a plăcut soluția care mărește spațiul de depozitare (sticlele de vin și-au găsit locul în lateralul insulei) și suprafața blatului de lucru.

Proiectul a avut o mică parte de recompartimentare, tot pentru creșterea spațiului de depozitare din bucătărie: încăperea avea inițial și o ieșire spre hol, pe care arhitectele au închis-o ca să poată îmbrăca peretele în corpurile de mobilier și rafturile pentru electrocasnice de mai sus. Un #tip&trick de ajutor și pentru apartamentele clasice de bloc, cu suprafețe mult mai reduse.

Plăcile ceramice de pe perete vin de la Diseno.

Corpurile de mobilier care îmbracă peretele se întind și în living, pentru piesele multimedia încastrate. Fructificarea spațiilor de depozitare la maximum! 

Dormitorul continuă tonurile de gri, însă le încălzește cu finisaje de lemn, iar spațiul este și aici folosit cu precizie: arhitectele au intervenit asupra plafonului și au făcut loc benzii LED și sistemului de prindere al perdelelor și draperiilor.

De partea cealaltă a camerei, corpurile de depozitare casetate acoperă peretele, televizorul este și el încastrat, iar măsuța de machiaj suspendată are blatul rabatabil. Da, tot pentru fructificarea spațiului.

Pentru baia principală, dăm cuvântul arhitectelor, care au regizat un mic spectacol al luminii:

“Un rol esențial în acest spațiul îl are iluminatul, amplasat astfel încât să pună în valoare finisajele și texturile camerei. Principalele elemente sunt benzile LED, mai ales cele de la nivelul pardoselii, dar și cele din zona lavoarelor, care amplifică efectele vizuale, reflexiile mozaicului metalic”.

   Panoul cu licheni rupe monocromia spațiului. 

Încheiem navigarea exact în peisajul pe care l-am amintit la pornire, deasupra portului din Constanța. Când ai atâtea nuanțe la dispoziție la cafeaua de dimineață, de pe balcon, se înțelege de ce le dai la minimum în casă, nu? 🙂

Fotografii: prin Archivity

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed