Therapy, prima cafenea terapeutică din București, s-a deschis în vila familiei Sturdza.

Începem săptămâna cu o veste şi frumoasă, şi sănătoasă: tocmai s-a deschis Therapy, prima cafenea terapeutică din centrul oraşului, ai cărei angajaţi provin din medii defavorizate.

15Cafe Therapy - Designist

Cafeneaua este un proiect ALIAT (Alianţa pentru Lupta Împotriva Adicţiilor şi Toxicomaniilor), cel mai important ONG din România axat pe programe de prevenţie şi de tratament al adicţiilor. Therapy este deschisă atât publicului larg, dar mai ales persoanelor cu probleme legate de abuzul de substanţe. Pentru că suntem curioşi de atmosfera şi preparatele cafenelei, dar şi pentru că ne simţim mult mai bine când ştim că din banii pentru o cafea o parte sunt reinvestiţi în proiecte sociale, am trecut Cafe Therapy pe harta traseului de weekend (e foarte aproape de zona Victoriei – Moxa).

4Cafe Therapy - Designist

1Cafe Therapy - DesignistTherapy este o întreprindere socială, ai cărei angajaţi provin din medii defavorizate, şi care va servi produse provenind din alte întreprinderi sociale similare, atât pentru a susţine acest sector nou în România, cât şi pentru a oferi produse proaspete şi de calitate. De asemenea, cafeneaua va găzdui şi evenimente axate pe diverse forme de terapie – psihoterapie, terapie prin artă, terapie ocupaţională. Iar profitul va fi reinvestit în sustenabilitatea cafenelei, ca întreprindere socială, precum şi în programele ALIAT dedicate persoanelor dependente.

9Cafe Therapy - Designist 11Cafe Therapy - Designist

Odată cu descoperirea Therapy, ajungi într-una din casele interbelice încărcate de istorie – vila a fost construită de familia Sturdza. Iar de amenajarea și renovarea acesteia s-a ocupat Anca Lazăr, o tânără scenografă din Bucureşti:

“Am vrut să amenajăm un spaţiu prietenos cu oamenii, dar şi cu ochiul, un loc plăcut în care să simţi că poţi sta oricât şi oricând ai nevoie să te regăseşti. Este luminos, pozitiv şi împrumută mult din personalitatea noastră, a celor care s-au ocupat de el, dar am vrut să îi lăsăm şi loc să crească şi să se dezvolte odată cu multitudinea de plante pe care le-am adoptat şi, desigur, odată cu clienţii care îi vor călca pragul”.

5Cafe Therapy - Designist

17Cafe Therapy - DesignistCafeneaua Therapy a fost înfiinţată de ALIAT cu o cofinanţare din Fondul Social European, în cadrul unui proiect în valoare de aproximativ 3,5 milioane de lei. Proiectul SES THERAPY cuprinde în total trei întreprinderi sociale destinate grupurilor vulnerabile, creând pentru acestea 37 de locuri noi de muncă: Cafeneaua Therapy, Atelierul de print din Măneşti şi Centrul rezidenţial ALIAT pentru tratamentul adicţiilor din Viforâta, judeţul Dâmboviţa.

2Cafe Therapy - Designist

Dată fiind atât provenienţa fondurilor pentru dezvoltarea cafenelei, cât şi tematica acesteia şi grupul ţintă căruia i se adresează, în cafenea nu se vor servi băuturi alcoolice şi nu se va fuma.

“Acest proiect a însemnat pentru noi nu doar o îmbunătăţire la nivel social a comunităţilor din Bucureşti şi din judeţul Dâmboviţa, prin crearea şi menţinerea celor 37 de noi locuri de muncă destinate persoanelor din grupuri vulnerabile, ci şi provocarea implementării unor astfel de afaceri sociale inovative pe o piaţă a serviciilor de o asemenea diversitate din România”, a declarat Bogdan Glodeanu, Director Executiv ALIAT.

6Cafe Therapy - Designist La lansare, pe terasă7Cafe Therapy - Designist

Despre background-ul acestui proiect

Proiectul „SES THERAPY. Trei structuri complementare pentru grupurile vulnerabile” este cofinanţat din Fondul Soscial European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) 2007-2013, Axa Prioritară 6 „Promovarea incluziunii sociale”, Domeniul major de intervenţie 6.1 „Dezvoltarea economiei sociale”. Cu un buget total de aproximativ 3,5 milioane de lei, proiectul a fost implementat pe o perioadă de 12 luni, în regiunile Bucureşti-Ilfov şi Sud-Muntenia şi a vizat dezvoltarea a 3 structuri de economie socială, în vederea promovării economiei sociale în rândul grupurilor vulnerabile. În cadrul celor trei întreprinderi sociale, și-au propus să creeze 30 de noi locuri de muncă şi să formeze 120 de persoane din grupuri vulnerabile. După aproape 12 luni de implementare, au depăşit indicatorii stabiliţi şi au reuşit să consilieze şi să califice 169 de persoane vulnerabile şi să înfiinţeze în total 37 de locuri de muncă, pe care se angajează să le menţină cel puţin încă un an în cele 3 afaceri sociale.

12Cafe Therapy - Designist

Despre ALIAT – Alianţa pentru Lupta Împotriva Alcoolismului şi Toxicomaniilor

Fondată în 1993, ALIAT este o asociaţie de profesionişti în sănătate mintală, fiind una dintre primele organizaţii profesionale care activează în domeniul adicţiilor din România. Oferind servicii eficiente de tratament pentru cei care se află în situaţia de a nu mai avea control asupra consumului propriu de alcool sau droguri, ALIAT desfăşoară activităţi în domeniul prevenirii şi tratamentului problemelor legate de consumul de substanţe (alcool şi droguri).

3Cafe Therapy - Designist

Fotografii: prin Cafe Therapy

5 Comments

  1. Ioana

    Nu este “prima” cafenea de acest gen, precum afirmati in titlu, desi inteleg ca vreti sa fie eye-catching. Fitoceainaria SanThe are aceeasi politica in ceea ce priveste angajatii ce provin din medii defavorizate, fiind deschisa deja de aproape jumatate de an.

  2. Buna, Ioana,

    Titlul articolului și textul nu spun că este prima cafenea din București cu angajați din medii defavorizate. Ci că este prima cafenea Terapeutică din București, destinată în special persoanelor cu probleme de adicție (alcool, droguri), ale cărei activități sunt îndreptate spre psihoterapie, terapie prin artă, terapie ocupaţională. În general nu “alterăm” informația ca să fie eye-catching.

    Mulțumim!

  3. Anca

    Am sa va vizitez numaidecat 😛 ! mult succes!

  4. roxana

    Designist zice, mai sus, ca v-ati fi laudat cu ceva ca sa sara in ochi, pt reclama- ”eye-catching”. Mie una nu mi s epare deloc ca asta ati facut. De obicei vedem ceea ce putem vedea, si cautam de prea multe ori paiu din ochiu altuia. Succes. Ma bucur pt asa ceva.

  5. Ioana Damian

    Ce bine! Va urez si eu succes! Sunt psihoterapeut dar lucrez in Anglia, in Cambridge. L-am avut si noi aici pe Jamie Oliver care nu numai ca a angajat persone din diverse clase sociale defavorizate dar si i-a instruit in arta culinara. Dar cum faceti cu referintele pentru terapie? Aveti o lista de terapeuti unde ar putea lumea sa mearga sau cum? Oricum, mi se pare un proiect minunat si iarasi va spun succes! 🙂 Si financiar si emotiv.:)

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed