De vorbă cu designerul Anca Fetcu

Am întâlnit-o pe Anca la târgul Marché de Noël. Cel mai frumos cadou cu care am plecat de acolo a fost bucuria (mai rară astăzi) de a cunoaște un om atât de cald și de firesc, cu care aș fi stat de vorbă până seara târziu, dacă standul ei nu ar fi fost atât de plin de vizitatori. Creează ingenios, ludic și unitar, iar faptul că oamenii zâmbesc cu subînțeles în fața obiectelor ei îi dă energie. Are în plan și un magazin online, iar noi abia așteptăm.

Ce ai studiat, care e background-ul tău?
Pregătirea este de design de obiect. Am terminat Universitatea de Arte București, la secția design de produs, apoi am câștigat o bursă Erasmus în Anglia. Am profitat de oportunitate și, după un semestru de bursă, m-am transferat la facultatea de acolo. Am vrut să învăț cât de mult pot de la ei. Am petrecut acolo un singur an, anul meu terminal. Am avut o interacțiune foarte bună cu ei și o chimie ok. Mi-am luat diploma acolo și, cu ocazia asta, am avut și o expoziție foarte bună la Londra.

Cuierul Philippe are o poveste interesantă. Este urmașul lui Philippe le Grande, care a slujit cu eleganță Casa Regală de Monaco. Nerăbdător să afle infinitatea de posibilități ce-l înconjoară, Philippe cel tânăr a plecat într-o călătorie inițiatică, din care nu mai vrea să se întoarcă. Dimensiuni: 800 x 530 x 1,5 mm.

Ce crezi că ai învățat în Anglia și n-ai fi putut să înveți la noi?
Producție. Iar la nivel personal, experiența asta m-a învățat să am curaj, să nu mă subestimez, să fiu mult mai sociabilă, mi-a dezvoltat latura asta.

E greu să produci un obiect în România?
A trebuit s-o iau un pic invers, adică să studiez cam ce se poate face la noi în țară, că să știu cum să gândesc un obiect și, ca atare, alegerile pe care le-am făcut au fost tocmai ca să le pot duce la final într-un produs finit. Dar așa mi-am creat, dacă vrei, un stil, poate e prea mult spus stil… Mi-am ales câteva materiale de bază și niște tehnologii destul de simple de producție, iar asta îmi permite să-mi explorez diverse idei și să merg înainte fără să mă poticnesc în producție.

Lampa Terrier te privește cu ochi devotați și te încarcă cu energie exact când ai nevoie. Dimensiuni: 325 x 180 x 180 mm.

Unde îți produci obiectele?
Cele din plexiglas satinat sunt produse la un atelier de producție publicitară din București, care face parte dintr-un grup mai mare, numit Delta ACM. Cu ei colaborez foarte bine, de un an și jumătate deja. Pot să zic că, de la proiect la proiect, ei înțelg din ce în ce mai bine ce vreau, iar eu sunt plăcut surprinsă că execută din prima exact ce îmi doresc. Obiectele metalice le lucrez cu un atelier din Brașov.

Care e materialul tău preferat? Deși pare ușor de ghicit…
Varianta upgraded de la plexiglas ar putea să fie considerat corianul, care este tot un material plastic, turnat, cu niște caracteristici speciale, dar care este și mult, mult mai scump. Deocamdată am reușit să-mi realizez ideile din plexiglas, încât nu a fost imperios necesar să schimb materialul, dar da, mi-ar plăcea să încerc să mă folosesc și de corian. Și de materiale naturale… Lemnul îmi place foarte mult.

“Kiss meeeee” beneath the milky twilight pare că fredonează lampa Lovers. Un sărut delicat și privirile care-și spun mii de șoapte. Dimensiuni: 320 x 285 x 80 mm.

Cum ai conceput ideea brandului – Story Shaped Homes?
Fiecare obiect pe care îl creez are în spate o poveste. Și pentru că în timp așa mi-am creat obiectele, mi-am dat seama că ceea ce fac eu sunt obiecte cu poveste, de unde și brand line-ul meu Story Shaped Homes: case construite în jurul unor povești. Da, au un nume, sunt personaje, ți se adresează, au o istorie a lor, fiecare a făcut ceva, fecare te așteaptă, e o interacțiune acolo.

Ai început cu lămpi. De ce? E pasiune?
Cred că e pasiune și cred că e fascinație. Nu am studiat foarte mult latura tehnică, de calcul ingineresc… A fost instictivă povestea asta și m-a chinuit talentul încă din primii ani de facultate cu fel și fel de materiale mai potrivite sau mai puțin potrivite unui corp de iluminat, dar de la început mi-a plăcut. Nu pot spune că fost o algere mai simplă, pentru că partea electrică îți da niște probleme, suplimenatre unui obiect decorativ.

Etajerele cu suporturi Melt-down îți transmit că timpul se scurge și micouniversul tău evoluează. Distanța între rafturi: 310 mm. Lungime rafturi; 1200 mm.

Ai o politică a prețurilor? Îți dorești să creezi un design accesibil?
Da, îmi doresc ca designul pe care îl fac să fie accesibil, tocmai din dorința mea de accesa design, pentru că iubesc designul și pentru că mi-ar plăcea foarte tare ca și eu să am acces la niște obiecte pe care mi le doresc.

Caracatițele au pe la noi o rudă, care a hotărât să devină cuier. Marlin și-a găsit menirea. Dimensiuni: 408 x400 x 1,5 mm

Mie mi se par accesibile prețurile obiectelor tale… Uite, nu mi se pare mult să dai 320 de lei pe lampa-terrier sau 190 de lei pe cuierul-porumbel…
Mi-am dorit să cobor prețurile și mai mult, însă din motive pur tehnice și de eficiență în producție am fost limitată. Sunt limitată să nu pot coborî prețul foarte mult, pentru că producția este în serie mică, și apoi nu reușesc eu să îmi creez un flux. Dar scopul este să le fac cât mai accesibile. Îmi doresc ca oamenii cărora le plac obiectele mele să le poată avea și să se bucure de ele.

Ce cărți ai de obicei pe noptieră?
În general, câte 3 cărți deodată, pentru că nu apuc să le termin. De regulă, la mine cărțile stau foarte mult pe noptieră :). Iar dacă prietenii mă vizitează mai des într-o perioadă, încerc să ascund aceeași carte, pentru că am și eu o demnitate :). Dar am acest talent de a alege cărți mai grele. Și mai am multe cărți gata să ajungă pe noptieră. Încerc în general să caut autori noi.

Veioza Filter îți poate aduce o… lună albastră în casă. Dimensiuni: 310 x 310 x 200 mm.

Ce moment al zilei îți place cel mai mult?
Seara, pentru că pot să-mi aprind lămpile :),  pot să-mi creez atmosferă, să calibrez lumina conform stării mele.

Când ai timp liber, după ce tânjești cel mai mult?
Masaj, mult masaj. 🙂

La modul ideal, care e proiectul la care visezi?
Să știi că la asta nu m-am gândit în mod special. Mie îmi place foarte mult designerul Jaime Hayon, pentru că este atât de teatral și are o nebunie artistică aparte, încât cred că mi-ar plăcea să am posibilitățile tehnice și financiare să dau frâu liber imaginației, încât să pot crea, ca el, obiecte fără să mă constrâng. Visul meu ar fi să am o piață care să le înțeleagă, să le accepte și să le încurajeze.

Flower este veioza care va înflori la tine acasă zi de zi. Parcă îți dă și aripi, nu? Dimensiuni: 305 x 290 x 80 mm.

Ce calități trebuie să aibă un designer pentru a reuși să pătrundă pe piață?
Chiar am să le spun cu simț de răspundere: pasiune reală, tenacitate, ți se închide o ușă, intri pe alta, pe geam :). Iar asta nu înseamnă insistență față de o persoană anume, ci că nu te lași la modul general. Apoi mai e nevoie de deschidere față de ce ți se întâmplă. Trăindu-ți viața, extragi lucrurile bune din ea și asta îți dă inspirație, te ajută să fii firesc.

Pitagorically Pretty este o oglindă glumeață. Te va complimenta cu: “Bună, ai capul pătrat!”. Rama din oțel de 3 mm grosime + oglinda 3 mm grosime.

Care ar fi cea mai mare problemă pe care trebuie s-o ia în considerare cei care vor să facă design de produs în România?
Ar fi faptul că încă nu e un domeniu bine așezat, că nu există o nișă de producători pe zona aceasta de obiecte mai pretențioase, cu nivel de execuție mai atent. Prin urmare este o luptă să găsești producătorul potrivit, asta dacă nu vrei să te oprești la stadiul acela de designer artizan, care creează obiecte unicat, sigur, aduse la un nivel cât mai ok de producție, dar până la urmă tot artizanale. Un alt impediment ar fi o piață de desfacere corespunzătoare, încrederea și deschiderea consumatorului față de designul românesc.

Ce sfat le-ai da tinerilor absolvenți care vor s-o ia pe drumul designului?
Este o realitate tristă până la urmă că tinerii designeri sau cei care studiază meseria asta, când termină facultatea, intră într-o panică  generală… “Eu ce fac?”… și toți ajung să lucreze în advertising sau în zone conexe acesteia. Și eu am făcut asta. Iubesc zona asta, însă ei și-au ales la un moment dat să facă design de obiect și se simt constrânși să facă altceva. Cred că ar trebui să prindă curaj, dar pentru asta trebuie ajutați prin concursuri de design, prin diverse expoziții, târguri, locuri în care să existe interacțiune și unde să nu coste o avere să participe. Evenimente, platforme care să ajute comunitatea nu doar să rămână în viață, ci să crească cumva.

“Yes, I am. No, I am not.” – asta spune veioza Liar, prima creație by Anca Fetcu. Parcă îți amintește de veioza bunicii, nu? Dimensiuni: 310 x 310 x 210 mm.

Cum îți comunici produsele?
Am încercat să colaborez cu cineva pe partea de PR, dar nu a fost o colaborare stabilă. Atunci mi-am adunat eu forțele și am zis că trebuie s-o fac cumva natural pentru mine, nu după niște reguli, pe care în primul rând nu le cunosc, și, în al doilea rând, s-ar putea să nu mi se potrivească. Nu știu cât de bine mă descurc, dar îmi promovez produsele singură. Ușor, ușor dă roade, primesc feedback-uri.

Ce filme îți plac?
Sunt într-o perioadă foarte comercială. Am trecut de perioada Tarkovsky, de perioada de filme de artă. Nu prea mai am răbdare, sincer, de filme deștepte. 🙂 Nu că filmele americane comerciale ar fi mai puțin deștepte, dar au tipicul lor, care acum îmi priește. Îmi place foarte mult însă Juan González Iñárritu.

Tragi către Spania văd… 🙂
La nivel de mișcare artistică, da. Sunt mișto, creativi, sunt vii. 🙂

“What’s the time in milliliters?”, întreabă Dripping Light, care poate fi fixată pe o etajeră. Dimensiuni: 480 x 240 x 170 mm.

“I have an idea!” – ne zice lampa Pitagorically Bright sau lumina inteligenței. Dimensiuni: 380 x 310 x 130 mm.

Ce planuri ai pentru viitor?
Pe plan profesional mi-am pus în minte (poate că este un țel cu bătaie lungă) să deschid o cale. Nu știu, poate e prea mult și pompos spus, dar la nivel de design românesc insist să demonstrez tinerilor că poți face design de obiect în România. Nu e simplu, dar asta nu înseamnă că trebuie să te lași bătut. Ai o mare satisfacție să vezi că de obiectele create de tine ajung să se bucure mai mulți oameni, că nu sunt doar la tine acasă, protejate și iubite de tine și familia ta. Da, asta îmi doresc: să-mi fac profesia și să demonstrez că se poate.

Decorațiuni de Crăciun. Au fost de vânzare la târgul de cadouri de la Cărturești.

Ai vreo teamă legată de viitor? E ceva ce îți dă o anxietate?
Să nu mor stupid, într-un cutremur, sau să-mi cadă vreo cărămidă în cap… o chestie din asta total aberantă la mijlocul vieții. Asta chiar m-ar enerva. 🙂 În rest, nu.

Ai o creație proaspătă, cuierul Duck. Cum a apărut?
Grafic, cuierul este destinat copiilor, deși aș fi putut să-l tratez într-o zonă în care poate să placă și unui adult, dar e copilăros, e vesel. Pentru că e new entry, este disponibil deocamdată doar pe galben. Acum îl testez. Poate o să înceapă să mă irite pe mine ceva la el și apoi voi ști ce să nu mai fac la următoarea producție. Cred eu că este simpatic.

Este. 🙂

În curând vei putea cumpăra obiectele Ancăi Fetcu online. Până atunci o poți găsi pe facebook: By Anca Fetcu.

19 Comments

  1. Gabi

    Foarte frumoase creatiile tale! Bravo, Anca!

  2. Mihai

    Cand se pot cumpara online?

  3. Mădălina Georgescu

    Din februarie. Pana atunci ii poti scrie Ancai tot online pe site-ul ei sau pe Facebook 🙂

  4. Anca Fetcu

    Ma bucur ca va plac 🙂 magazinul online este in curs de amenajare 🙂 si va fi gata la sf lunii ianuarie. Va astept cu drag!

  5. Mihai

    Multumesc, Anca! Si felicitari! 🙂

  6. Felicitari Anca! Mi-a placut foarte mult dinamismul pe care-l transmit lucrarile tale! 🙂

  7. Superb interviu. Felicitari.

  8. Veronica Alexe

    Super Anca! Ma bucur ca avem si tara tineri creativi si talentatimca tine. Poate putem colabora pe viitor. Eu ma ocup cu comercializarea corpurilor de iluminat, dar le import din alte tari. Mi-ar placea sa avem o discutie!
    Nr meu de tel este 0733591129.

  9. Elis Popescu

    Mulțumim, Georgiana! Ne bucurăm 🙂

  10. Elis Popescu

    Veronica, cel mai rapid dai de Anca prin pagina ei de facebook. E menționată în articol. 🙂 Mult succes! 🙂

  11. M-am indragostit de etajerele cu suporturi Melt-down! :X

  12. Elis Popescu

    Un cadou frumos de Valentine’s Day… “Mă topesc după tine” 🙂

  13. […] De vorbă cu designerul Anca Fetcu […]

  14. […] De vorbă cu designerul Anca Fetcu […]

  15. […] De vorbă cu designerul Anca Fetcu […]

  16. […] designist.ro si designerului Anca Fetcu pentru informatii. Anca Fetcu ― obiecte de poveste realizate in […]

  17. […] De vorbă cu designerul Anca Fetcu […]

  18. […] De vorbă cu designerul Anca Fetcu […]

  19. […] De vorbă cu designerul Anca Fetcu […]

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed