Mini-roboți zburători? Da, s-au desemnat câștigătorii Electrolux Design Lab 2013

Solutii de curatare cu mini-roboti, pereti care respira, purificand aerul, si experiente culinare cu holograme. Se pare că așa sună viitorul.  Acestea sunt doar cateva dintre viziunile din competitia Electrolux Design Lab, a carei finala s-a desfasurat la Muzeul Fotografiska din Stockholm.  Marele castigator: conceptul robotului zburator „Mab”.

Castigatori Electrolux Design Lab 2013_designist 01

Peste 1.700 de participanti din peste 60 de tari s-au inscris in competitia din 2013. Tema acestui an a fost „Stil de viata urban inspirat”. Orasul de maine este inghesuit, activ si compact. Spatiile cu locuinte sunt mai mici; este un spatiu de depozitare mic, dar casa trebuie in continuare sa reprezinte centrul divertismentului si al gastronomiei. Participantii au trebuit sa propuna concepte pentru produse, accesorii, consumabile si servicii ce ar fi o inovatie pentru social cooking, aer natural sau curatare fara efort.

Electrolux Design Lab 2013_designist 04

Conceptul castigator, creat de Adrian Perez Zapata din Columbia, este un sistem automat de curatare format din sute de mini-roboti zburatori. Acestia curata suprafetele prin atingerea lor cu un singur strop de apa. Mab scaneaza casa, determina zonele in care este nevoie de curatare si trimite mini-robotii zburatori acolo.

„Ma aflam in gradina universitatii mele cand am observat zborul controlat al albinelor care polenizau o floare si cat de magic este sa vezi roiuri de albine lucrand impreuna. Conceptul meu, Mob, necesita o scurta configurare initiala pentru a functiona autonom, pentru ca atunci cand ajungi acasa sa vezi un roi de mini-roboti curatand casa. Asta insemna ca tu poti sa te relaxezi si sa admiri cu uimire micile „zane” Mab care isi desfasoara activitatea in mod autonom”, a declarat Perez Zapata.

Premiul „Alegerea Publicului” a fost castigat tot de conceptul „Mab”, dupa ce a primit peste 40% din cele 4.391 voturi inregistrate pe site-ul Design Lab.

Electrolux Design Lab 2013_designist 02

Premiul al doilea a fost castigat de Atomium, imprimanta 3D pentru mancare creata de Luiza Silva din Brazilia, deoarece acest concept „adreseaza problema globala a adoptarii unui stil de viata sanatos si combaterea bolilor cronice, inspirandu-se din creativitatea si caracterul jucaus al copiilor”.

Electrolux Design Lab 2013_designist 03

Premiul al treilea a mers catre Jeabyun Yeon din Coreea, pentru Breathing Wall (peretele care respira) deoarece “Breathing Wall creeaza o discutie relevanta despre un viitor model de business care nu se axeaza doar pe productia echipamentelor, dar si pe generarea unor propuneri care aduc un aer artistic in industria constructiilor”.

Ideea acestei competitii de design este sa stimuleze studentii la design pe plan global invitandu-i sa prezinte idei revolutionare pentru viitoarele medii casnice si sa functioneze precum un domeniu inovator pentru promovarea noilor talente. Iar premiile nu-s de colo: premiul I consta in 5.000 euro si un internship platit de sase luni la un centru global de design Electrolux. Premiul al II-lea consta in 3.000 euro, iar premiul al III-lea consta in 2.000 euro si premiul „Alegerea Publicului” consta in 1.000 euro.

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed