5 Chirpici: despre tradițional și contemporan în peisajul Deltei

Să mergi în Deltă vara e poate cel mai fain desert al călătoriilor de peste an. Iar atunci când vine deja octombrie și nu ai ajuns, știi că trebuia să mai fii undeva anul ăsta și speri ca (măcar) în următorul să mergi de două ori.

5 Chirpici - Designist (3)Când bați ulița unui sat din Deltă, îți dorești că soarele să împietrească totul așa cum e: stuful să rămână tot timpul pe acoperiș, gardul să rămână albastru, varul să rămână var, casele să rămână mici. E firesc apoi să te bucuri când descoperi proiecte noi inspirate de arhitectura acestor sate, pe care încearcă să o redea cât mai fidel.

5 Chirpici - Designist (2)5 Chirpici - Designist (4)Am descoperit proiectul 5 Chirpici vara asta, cu ocazia Anualei de Arhitectură. Cu gândul la vacanțe posibile, admirând căsuțele frumoase ale acestui ansamblu din Murighiol, am luat legătura cu echipa de arhitecți care semnează proiectul – Moka Studio Design, să aflăm mai multe despre povestea lui.

5 Chirpici - Designist (5)Casa spațiilor de relaxare (diningul și livingul), iar alături foișorul, cu cramă inclusă.5 Chirpici - Designist (20)

Căsuțele aliniate de o parte și de alta a unei alei, asemenea unei ulițe, închisă de modulul dedicat zonei de relaxare și gătit. Fiecare căsuță are o mică terasă acoperită, un hol mic, cameră și baie.

5 Chirpici - Designist (6)

5 Chirpici este un sat în miniatură: format din 4 căsuțe pentru cazare – așezate de-o parte și de alta a “uliței principale”; încă una destinată personalului; un modul ce include bucătăria, diningul, livingul comun; un foișor cu cramă si suficient spațiu verde în jur.

5 Chirpici - Designist (13) 5 Chirpici - Designist (16) 5 Chirpici - Designist (18)Casa în care au fost amenajate bucătăria, diningul și livingul închide perspectiva “uliței” străjuite de căsuțele pentru cazare, ca într-un sătuc tradițional. Ne-a impresionat livingul, conturat în jurul unui șemineu imens, construit de meșterii locali din chirpici, care redă imaginea vetrei satului – menită întâlnirilor, discuțiilor.

5 Chirpici - Designist (8) 5 Chirpici - Designist (10)Șemineul și structura din lemn, la vedere, a acoperișului!5 Chirpici - Designist (14)

Toate materialele folosite respectă tehnicile și arhitectura specifice zonei: stuf, chirpici, piatră de Dobrogea, lemn. Iar finisajele exterioare – tencuiala din lut, “spoită” cu var alb, obloanele și detaliile acoperișurilor, frumos sculptate – au fost realizate de meșteri locali.

5 Chirpici - Designist (15) 5 Chirpici - Designist (17)Canapelele din living sunt din lut spoit cu var, apoi accesorizate cu perne confortabile! Iar măsuțele joase, cu taburete “țărănești,” ne duc cu gândul la interioarele tradiționale – măsuțele din lemn din preajma cuptoarelor.

5 Chirpici - Designist (1)

Materialele tradiționale se îmbină discret cu accesoriile și tehnologiile moderne, necesare unui confort din zilele noastre. Iar ansamblul 5 Chirpici se integrează la fel de discret și firesc în piesajul Deltei. Sperăm ca acest proiect Moka Studio Design să fie suficient de convingător pentru orice dezvoltator din această zonă: conservarea tradiției este posibilă și la îndemână, iar rezultatul va reuși să vorbească coerent, sincer despre identitatea zonei.

5 Chirpici - Designist (12)5 Chirpici - Designist (11) 5 Chirpici - Designist (22)

5 Chirpici la apus! Un alt proiect care a adoptat armonios arhitectura specifică zonei este Enisala Safari Village, despre care v-am povestit aici. Și am mai auzit că toamna e mai blândă prin părțile acestea 🙂

5 Chirpici - Designist (21)

Arhitecții Moka Studio Design implicați în proiect: Raluca Popp Niculică, Aurora Neacșu, Adriana Popa. De amenajarea interioară s-au ocupat arh. Raluca Popp Niculică, arh. Radu Șandru și designerul Matei Suciu.
Și câteva fotografii din timpul constucției, unde se văd… mai mult de 5 chirpici:

5 Chirpici - making of - Designist (1) 5 Chirpici - making of - Designist (2)

Fotografii:  Cătălin Rusu, prin Moka Studio Design

7 Comments

 1. O prezentare frumoasă pentru utilizare chirpici,stuf şi tencuială de lut, la o Pensiune de ***, în Satul Murighiol, Delda Dunării, cu un finisaj adaptat la specificul tradiţional al zonei, de Atelier de Proiectare Moka Studio Design format din Arhitecţii români, Şef Proiect Arhitect Raluca Popp Niculică. La documentarea necesară acestei lucrării a stat la bază prescripţiile române, precum şi literatura străină. Partea de Structură de Rezistentă a fost proiectară de Structural Design-S.R.L, Inginer Ilie Pop şi Partea de Instalaţii, Inginer …

 2. turist

  Va rog postati link-ul pensiunii 5 chirpici.
  Merci

 3. Ioan

  Absolut superb

 4. Cristina

  Buna ziua,

  Se poate va rog sa postati link-ul pensiunii “5 chirpici”?
  Multumesc.

 5. vera

  Va multumim pentru idei si pentru tot ce faceti , cu speranta ca si altii sa se inspire. Sper ca asemenea realizari sa se inmulteasca , ca mass-media sa -si faca datoria in raspandirea acestor idei.

 6. Laurentia

  Este un model de cum se poate imbina frumusetea si traditia zonei cu facilitatile oferite de epoca moderna.
  Este perfect adaptata peisajului local si ar putea fi un exemplu pentru toate celelalte zone turistice si nu numai.
  Foarte frumos . Felicitari !!!!

 7. Ionescu Teodor

  Felicitari,
  Cand mergi prin tarisoara asta si vezi ceva de genul acesta parca ai vedea o floare crescuta an asfalt.
  Cam la ce costuri se ajunge cu proiectare si executie pe metru ?

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed