Arhitectură de top în vârf de munte: un refugiu alpin ca o stâncă îmbrăcată în cupru

Refugiul alpin Sasso Nero pare că a luat-o înaintea naturii. Imită silueta stâncilor bătute de vânturi și înghețate de geruri, dar se ridică împăcat printre zăpezile din provincia Bolzano (Italia) și strălucește cu toată silueta lui uriașă, parcă turnată în cupru. De altfel, arhitecții de la Stifter + Bachmann, autorii proiectului, asta și-au și propus: să creeze pentru montaniarzii care se încumetă până aici un altfel de refugiu, care să-i vină mănușă naturii montane, dar și să-i facă față.

Suprafața utilă a refugiului: 510 mp. Poate găzdui până la 50 de oaspeți.

Cu ce priveliști spectaculoase ești răsplătit odată ce poposești la Sasso Nero! Ferestrele folosite în cadrul proiectului includ multe bonusuri estetice și inteligente: sunt ferestre de mansardă VELUX, deci așteaptă-te și la detalii tehnice de reținut mai jos. Un nou episod din serialul nostru feat. VELUX începe chiar acum! 😎

Citește și: O construcție ternă, din 1950, devine o casă luminoasă, cu balcon pe acoperiș

Cum a luat contur proiectul?

Totul a început când guvernul proviciei Bolzano a organizat o competiție la care au participat 8 dintre birourile de arhitectură ale regiunii. Miza: construcția a trei refugii noi și renovarea celorlalte 22 deja existente. Stifter + Bachmann au fost aleși câștigători, iar proiectul a demarat în 2016 și a avansat exclusiv pe parcursul a două veri alpine scurte.

Elementele structurale au fost prefabricate jos, în vale, înainte să fie ridicate printre stânci cu o macara (la rândul ei, macaraua a fost urcată cu ajutorul unui teleferic special conceput). Toate aceste eforturi logistice au avut o cheie eco: au minimizat zborurile cu elicopterul necesare construcției.

Cele două niveluri inferioare ale refugiului au fost construite din elemente de beton prefabricat, iar structura nivelurilor superioare, mobilierul și paramentul, este din lemn de molid netratat. Podelele sunt produse din panouri de lemn laminat. 

Refugiul Sasso Nero a fost inaugurat în iunie 2018, iar reacțiile la vederea arhitecturii lui atipice au fost împărțite: unii localnici au criticat proiectul arhitecților de la Stifter + Bachmann, care nu păstra spiritul cabanelor tradiționale, iar excursioniștii uimiți au devenit fanii acestei apariții foarte fotogenice. Răspunsul arhitecților a adus claritate:

“Sasso Nero nu este o declarație de proiectare – intenția noastră nu a fost să inventăm un nou limbaj de design. Am construit o altă stâncă: într-o parte, se ridică mândră și întâmpină oaspeții, iar în cealaltă parte se întrepătrunde cu împrejurimile”, a declarat arh. Helmut Stifter (Stifter + Bachmann). 

Citește și: Suntem pe o pajiște din Franța, într-o casă colectivă cu multă lumină

Refugiul are o amprentă la sol redusă la minimum: arhitecții au ales să desfășoare proiectul pe înălțime, pe 6 niveluri. Cele două mici etaje subterane nu sunt vizibile din exterior și includ facilitățile tehnice, băile, uscătoarele și camerele de serviciu. 

Trecem pragul și privim din interior

Parterul refugiului joacă rol de teaser pentru spectaculosul peisaj pe care îl poți admira de la etajele superioare: imaginează-ți ce început de zi minunat ai putea avea în zona de luat masa, în fața celor trei ferestre cu o înălțime de 2 metri, perfect adaptate produselor VELUX instalate în preajma lor. Nu-i așa că încadrează peisajul ca și cum ar fi trei picturi?

Designul este sincer, cursiv și nepretențios, fără accesorii superflue. What you see is what you get pe munte. De fapt, fiecare detaliu al proiectului este gândit pentru funcționalitate maximă și confortul strict necesar: arhitecții au colaborat cu managerul uneia dintre cabanele inițiale, care a venit cu ideea unei garderobe extinse, lângă intrare, unde excursioniștii se pot dezechipa.

Citește și: Visăm la o vacanță în Austria, într-o cabană cu ferestre panoramice

Etajele superioare și mansarda sunt teritorul dormitoarelor. Și aici designul este minimal, dar atunci când ai la dispoziție ferestre VELUX GGL care se aseamănă cu picturile supradimensionate, de ce ai avea nevoie de mai mult?

Apropo, ferestrele de mansardă VELUX au operare de sus și contribuie la eficiența energetică, izolare și etanșeitate – sigiliul ThermoTechnology™ este dovada indubitabilă.

“În cazul acestei clădiri, nu există nicio diviziune între fațadă și acoperiș. De altfel, acoperișul uriaș, înclinat, ne-a făcut să înțelegem de la început că ferestrele de mansardă VELUX trebuie să fie prima noastră alegere. Am utilizat același tip de ferestre de mansardă folosite și în casele din sat. Mai ales că toți lucrătorii noștri erau familiarizați cu detaliile lor și cu montajul pe suprafețe îmbrăcate în cupru – majoritatea acoperișurilor din această zonă sunt realizate în acest stil”, a povestit arh. Helmut Stifter.

Dacă vrei să vezi pe viu Sasso Nero, panorama și ferestrele lui spectaculoase, te atenționăm că vei ajunge la ele după o ascensiune de aproximativ 3 ore și jumătate. Nu te speria când, pe parcursul traseului, refugiul dispare brusc de la orizont. Va reapărea la fel de brusc, ca un fel de lecție a muntelui și a designului inteligent: nu trage niciodată concluzii categorice înainte să te apropii suficient de mult 😉.

Fotografii: Oliver Jaist

One Comment

  1. Pentru casa

    Superb peisajul si casa, care pare desprinsa dintr-un film SF. Totusi pare putin inspaimantator sa stai acolo, chiar si pentru o noapte.

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed