Casa Over4 duce soluțiile sustenabile din România până la competiția internațională Solar Decathlon 2019.

Dacă anul trecut ți-am povestit de mai multe ori despre casa solară EFdeN Signature, reprezentanta României la cea mai importantă competiție internațională de locuințe solare, Solar Decathlon, acum venit momentul să-ți prezentăm proiectul care a preluat ștafeta anul acesta, pentru Solar Decathlon 2019: Over4 este proiectul de casă solară și modulară care urmează să fie construită de o echipă de studenți români în doar 15 zile, în luna iulie! În plus, casa tocmai a obținut pre-certificarea GREEN HOMES, în urma evaluării din etapa de proiectare și va găzdui în curând o prezentare de modă și expoziția de design sustenabil “Fashion x Passive House”, care include creațiile designerului Cristina Șerbu, Christine on the Clouds și “Ceci n’est pas une poupée”. Dar să le luăm pe toate pe rând.

sustenabil

Casa Over4 este acum deschisă publicului în București si poate fi vizitată până pe 10 iunie. Mai multe informații despre programul de vizitare găsești aici.

Printre soluțiile sustenabile implementate de Casa Over4 se numără:

  • structura modulară din lemn cu impact de optimizare a materialelor și de reducere spre zero a cantității de deșeuri generate, care vor fi transformate în decorațiuni și mobilier;
  • infrastructura pentru sortarea deșeurilor la sursă pe cinci fracții, pe perioada de operare;
  • reducerea efectului de insulă de căldură prin folosirea unor materiale cu Index ridicat de Reflexie Solară pentru acoperiș;
  • irigațiile eficiente;
  • obiectele sanitare cu debit redus;
  • un sistem inteligent de management al clădirii (BMS);
  • eliminarea poluării luminoase nocturne și reducerea consumului de energie;
  • mobilier din lemn și produse lemnoase certificate FSC;
  • casa Over4 este autonomă: este echipată cu un sistem fotovoltaic și produce de 3 ori mai multă energie electrică decât consumă, iar surplusul de energie este folosit pentru încărcarea mașinilor electrice.

sustenabilitateEchipa Over4 lansează și campania de crowdfunding #Together4Better ca să adune fondurile necesare pentru deplasarea echipei și participarea la competiția Solar Decathlon Europe din luna iulie. Mai multe detalii pe site

În cazul în care nu știi în ce constă sistemul de certificare GREEN HOMES, noi spunem că merită trecut în agendă dacă ești în etapa de căutare a unei noi locuințe: certificarea încurajează transformarea pieței rezidențiale din România, stimulând construirea de locuințe de calitate mai bună, mai sănătoase și cu beneficii financiare pentru familiile care le cumpără. A fost creat pentru a combate provocările de ordin social, economic și de mediu cu care România se confruntă, precum: defrișatul ilegal, utilizarea excesivă a resurselor naturale finite, folosirea de materiale toxice, practici deficitare de gestionare a deșeurilor în timpul construcției și în timpul operării clădirilor.

GREEN HOMES este asociat programului Ipoteca Verde, prin care băncile partenere recompensează riscul investițional scăzut asociat achiziționării unei locuințe verzi. Programul Ipoteca verde oferă credite ipotecare la costuri reduse pentru potențialii cumpărători, interesați de achiziționarea unei locuințe certificate Green Homes, de către Romania Green Building Council. Criteriile aplicate vizează în principal eficiența energetică superioară.

Și pentru că designul Made in RO, natura și sustenabilitatea au multe piese în comun, ne-am bucurat să aflăm că mâine, 30 mai, Casa Over4 va găzdui o prezentare de modă Christine on the Clouds. În plus, până pe 3 iunie, poți să vezi expoziția comună de design sustenabil, inspirat de natură, “Fashion x Passive House”, care va include, pe lângă hainele Christine on the Clouds, și păpușile cu siluete fine-longiline “Ceci n’est pas une poupée” ?– află mai multe despre eveniment de aici.

Fotografii: prin casa Over4

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed