Ne plăcea atmosfera de la Shift și mai ales grădina mică, o oază cochetă de verde în aglomerația centrului Bucureștiului, protejată de clădirile vechi, de secol XIX. De curând, restaurantul a trecut printr-o amplă transformare, semnată Lama Arhitectura. Pe scurt, interiorul e de nerecunoscut.
Arhitecții au scos la vedere structura șarpantei pentru a mări înălțimea spațiilor de la etaj. În rest nu au intervenit pe planul inițial al casei.
Echipa de design e formată din: Dan Enache, Călin Radu, Alice Ioniță și Ioana Stan.
Spațiul de la parter
Intrarea, placată cu ardezie neagră
Care a fost firul roșu al transformării? O extindere a grădinii la interior. Iar corespondențele sunt cel mai vizibile la nivelul fundalurilor create: pereții au fost tencuiți cu lut și acoperiți de mușchi naturali, sau placați cu lemn.
Becurile Edison, cu fir textil, curg asemenea unei inflorescențe din vechiul instrument suspendat. Scaunele sunt reproduceri după icon-uri de design. 
“Vechii pereţi de cărămidă au fost tencuiţi cu lut, material 100% natural, folosit în arhitectura ecologică. Pentru restul elementelor existente am utilizat tot materiale inspirate din mediul natural: lemn pentru pardoseală, pereţi şi mobilier, montat pe diagonală pentru a anula imperfecţiunile şi neparalelismele de plan ale casei vechi şi a oferi cursivitate intersecţiei dintre elemente. Totodată texturile pe diferite direcţii ale scândurilor amintesc de varietatea de linii din grădină; ardezie pe holul de acces, atât pentru pereţi, cât şi pentru pardoseală, pentru a avea o trecere graduală către interior din curtea pavată tot cu piatră; metal, ales pentru fineţea sa structurală şi folosit pentru baza meselor şi scaunelor”, spun arhitecții.

De la etaj ajungi în mansarda căptușită cu blană: de tolănit, de visat, de încercat.:)
 
Cel mai mult ne plac fundalurile create, felul în care comunică texturile și cât de mult pattern-urile pe care le creează împreună cu detaliile vegetale deschid spațiul, îl fac mult mai luminos, aerisit și-i dau nota de nonconformism de care avea nevoie. Ce-i drept, vechiul decor, deși familiar și cosy, devenise un pic prăfuit.
Pereții pe care acum cresc mușchi naturali și suprafețele vegetale de la etaj sunt opera Poteca Studio (arhitect peisagist Alexandru Gheorghe), cu care Lama Arhitectura a colaborat și pentru Grădina Control. Pe Designist am prezentat deja un proiect de amenajare semnat Poteca Studio.


Fotografii: Radu Malașincu
|
Nu-mi place…ce-I cu albu ala ? Dupa doua saptamani de primit pantofi podeaua aia va arata ca o pereche de chiloti albi dupa ce ramai fara hartie igienica.shiftul vechi avea cu adevarat personalitate, mai ales mansarda in stil indian… Well done
Ati scris foarte frumos despre Ceva vechi, ceva nou:
schimbarea la față Shift.
Designul nu este potrivit pentru un restaurant. Sa pui canapele albe intr-un loc asa de popular este o greseala strategica, in cateva zile albul ala s-a murdarit si aproape ca ti-e scarba sa-l atingi. Totodata, canapelele (acelea albe) sunt prea inguste si nu foarte confortabile (cazi de pe ele.. ). Totodata, scaunele inalte .. d-abia te urci pe ele, nu le poti trage aproape de masa.. care masa, iar, prea ingusta. Au farfurii foarte mari, dar mese foarte inguste, …. aiurea. Voi inchide cu alegerea culorii de pe pereti, cel mai urat maro-cacaniu din lume, efectiv ma deprima.
Din pacate s-a pierdut total farmecul Schift, noroc ca exista oameni care vin pt mancare si ignora faptul ca nu exista intimitate si arata ca la spital. Vechea varianta era mult mai prietenoasa ca sa nu zic ca nu erau mesele atat de aproape una de alta ca sa auzi tot ce spune vecinul.