Cum integrezi 4 spații într-o singură încăpere? Ne arată un apartament nou din București.

Sună ca un joc de strategie: îți pui la bătaie îndemânarea, logica și imaginația, treci de încercările spațiului și găsești soluția. Așa a gândit proiectul de mai jos echipa Kulcuș (arh. Anca Ionescu și arh. Alexandra Nicolau): o singură încăpere deschisă unde își găsesc locul 4 roluri diferite într-o simbioză a funcționalităților diurne. Lor li se adaugă zona de noapte, cu propriul ei teritoriu, o mulțime de plante care aduc un fel de grădină interioară răspândită în întregul apartament, accente cromatice și o notă industrială .

Personalizare cu design inclus

Apartamentul de două camere și o suprafață totală de aproximativ 64 mp face parte dintr-un bloc nou, aproape finalizat, marca Urban Spaces Concept Apartments. Cei doi proprietari, care își testaseră deja chimia foarte bună cu echipa Kulcuș într-un proiect mai vechi, sunt pasionați de călătorii și de plante, de boardgames și și-au dorit să aibă acasă un loc suficient de spațios pentru întâlnirile cu prietenii. Așa cum o să vezi mai jos, toate aceste pasiuni s-au reflectat în amenajarea apartamentului.

Parchetul stratificat vine de la Natural Wood Floor, corpurile de iluminat, de la Domicilio, masa și scaunele, de la The Home.  

Principala suprafață de joacă a arhitectelor a constat în cei aproximativ 27 mp ai zonei de zi segmentată subtil în funcție de programul cotidian al proprietarilor:

„Gândirea s-a conturat în jurul spațiului central al casei care găzduiește toate activitățile zilei: relaxare (canapea/reading corner), lucru (birou),  fun (loc de luat masa/jucat boardgame) și rock and roll (bar) 😊. Spațiul a fost bine compartimentat de la început și nu au fost necesare îmbunătățiri din acest punct de vedere”, ne-au povestit arhitectele.   

Citește și: Cum faci designul unui apartament cool (și) cu ce stă ascuns în debara

Canapeaua vine de la Euromobila.

Separat, dar împreună

Mai devreme, când am spus că zona de zi 4 în 1 este segmentată subtil, nu am exagerat câtuși de puțin. Separările sunt realizate mai degrabă prin elemente de detaliu – spațiul de relaxare este marcat de covorul țesut manual de la Ikea – sau prin însăși piesa de mobilier principală, care își delimitează singură teritoriul – așa cum se întâmplă în cazul spațiului de luat masa/boardgames/întâlniri cu prietenii.

Citește și: Un apartament mic, de 40 mp, bine împărțit și amenajat cu 10.000 de euro

Colțul de citit este unul dintre preferatele noastre! Adevărul este că nu-ți trebuie prea multe piese ca să te bucuri de liniște: un fotoliu încăpător și comod, multă lumină (pe lângă peretele vitrat, observă și aplica de la Arnstore, cu două brațe mobile) și o bibliotecă la îndemână. Ceea ce face trecerea spre următoarea zonă…

biroul, care primește o separare evidentă: așa cum știm cu toții de aproape un an, este nevoie de un bonus de intimitate atunci când lucrezi de acasă 😉.  Și biblioteca, și biroul sunt realizate de The Metal.

Cel de-al patrulea spațiu inclus în zona de zi, barul, păstrează distanța, dar este și el un element de trecere către următoarele funcționalități ale casei. Nu are o suprafață extinsă la dispoziție, așa că este redus la strictul necesar, însă ne-a plăcut că arhitectele au găsit o soluție adaptată dorințelor proprietarilor chiar și în aceste coordonate. Barul este custom made by Except Custom Solutions.

Am păstrat la final nota industrială pe care ai observat-o, cu siguranță, în zona centrală: tavanul din beton, pe care arhitectele au ales să îl lase aparent pentru mai multă diversitate cromatică și texturală .

Schimbarea perspectivei

Bucătăria, și ea deschisă, dar ocupând propria nișă, transformă spațiul foarte limitat într-o grădină cu multe spații de depozitare. Mobilierul este simplu și funcțional, executat de Kitchen Expert.

Pardoseala cu terrazzo de la Osmyum dinamizează un pic amenajarea bucătăriei, păstrând gama cromatică.      

Multitudinea de spații de depozitare de pe hol sunt custom made. 

Dormitorul, separat de restul apartamentului, reia câte puțin din elementele despre care am povestit până acum (plante, o fâșie de beton aparent pe tavan, geamuri largi, corpuri de iluminat de la Domicilio) și păstrează spațiul aerisit, fără piese superflue. Patul, noptierele și polița sunt realizate de Cioata.

Citește și: Malul mării a ajuns în Lujerului, într-un apartament de trei camere luminoase

Din dormitor ajungem direct în dressing, custom made electrizant și el…

…și turul apartamentului se încheie în baia care reia griurile bucătăriei. Pentru mobilier s-a folosit cu precădere MDF vopsit.

Bugetul total a fost 23.700 euro, iar proiectul a avansat cu pași repezi: proiectarea a început pe la mijlocul lunii septembrie, iar Crăciunul a prins noii proprietari în noul lor Kulcuș 😊. Este firesc: arhitectele ne-au mărturisit că până să primească întrebarea noastră legată de eventualele dificultăți întâmpinate, nici nu și-au pus vreo problemă legată de acest subiect, deci încheiem cu optimism!

Fotografii: Cătălin Georgescu

3 Comments

  1. Adriana

    Foarte bun articolul, multumesc pentru sfaturi!

  2. Andra

    M-ar putea ajuta designerul cu un tip? Probabil partitia aceea cool dintre birou si living este custom made. Unde as putea merge sa fac si eu ceva asemănător?
    Multumesc mult!

  3. Designist

    Andra, îți putem răspunde chiar noi: partiția dintre birou și living este o bibliotecă custom made de The Metal, aceiași care au făcut și biroul.

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed