Cum se joacă designerii polonezi cu designul

Ne-ați tot auzit vorbind de Łódź Design Festival și vor mai urma câteva episoade. Ne-am întors marți din Polonia, din orașul Łódź, cu tolba plină de obiecte semnate de designeri polonezi, unele dintre ele doar prototipuri, altele produse de serie aflate în portofoliul unor producători polonezi sau obiecte deja cunoscute, create de designeri polonezi și produse de branduri faimoase. Astăzi, pentru că e vineri și avem chef de joacă, am făcut un top al celor mai ingenioase, ludice și interactive obiecte destinate copiilor, pe care le-am văzut în cadrul festivalului.

Miniio Doll House este o casă pentru păpuși adusă în actualitate. Este, de fapt, transpunerea în miniatură a casei la care visăm cu toții. Autorii ei (Małgorzata Drozdowska, Agnieszka Klimczak-Pyryt, Bogusław Saganowski) au plecat de la premisa că, pentru orice copil, joaca este un lucru serios. 🙂 Așadar jucăriile trebuie abordate cu toată seriozitatea. Păpușa Barbie se simte aici ca acasă, doar a fost croită pe stilul și dimensiunile ei. Producător: Miniio

Plateboards (2012) sunt farfurii din ceramică acoperite cu vopsea-tablă de scris. Sunt create de designerul polonez Alicja Patanowska, care recuperează farfuriile respinse în procesul de producție din motive calitative și le transformă în farfurii decorative, cu interacțiune. Plateboards se pot agăța pe perete, desenate de fiecare dată altfel, sau te ajută să-ți înveți copilul alfabetul, formule matematice de bază etc.

Hocki (2012) sunt felii de turtă dulce care, asamblate, recreează căsuța lui Hansel și Gretel. Glumim! 🙂 Ar fi fost mâncate până acum și nu am mai fi avut ce să prezentăm. Sunt cartoane astfel gândite pentru a fi asamblate ușor și a crea căsuțe, minicastele sau tot felul de ansambluri care să le ofere copiilor un mediu propice pentru a-și exersa creativitatea, fără prea mulți stimuli din exterior. Hocki este un design care încurajează jocurile în echipă și integarea copiilor în grupuri. Suprafața neutră stimulează creativitatea, pentru că poate fi decupată, pictată, desenată, iar componentele pot fi asamblate astfel încât să creeze tot felul de structuri. Design: Wojciech Drab. Producător: Od Rzeczy, Polonia.

Cardboard toys, din hârtie reciclată – adică mașină de spălat, aragaz, dulap și leagăn, pe care copiii și le pot crea singuri din foi de carton colorat. Designerii polonezi Farida și Krzystof Dubiel s-au gândit că e nevoie de o alternativă la jucăriile din plastic, cam înzorzonate, care se găsesc în magazine. Iar pentru că cei mici au nevoie să-și creeze propriul lor univers, aceste jucării le dau posibilitatea să facă tocmai asta: să-și construiască și să-și decoreze jucăriile ei înșiși. Producător: Trzy myszy.

Robol (2010) este un robot polonez din lemn. De fapt, vorbim despre mai mulți roboți, pentru că înfățișarea lor depinde de imaginația proprietarului. Elementele din lemn din care este compusă jucăria se prind cu ajutorul magneților și nu au nici o funcțiune. Rolul lui Robol este să ne distreze pe toți, cu mic cu mare, și să ne surpindă prin nenumăratele fețe pe care le poate lua. Designeri: Małgorzata Żółkiewska, Przemek Ostaszewski.

Dacă vrei să vezi cu ochii tăi creații semnate de designeri polonezi, la MNAC te așteaptă până pe 11 Noiembrie expoziție UNPOLISHED.

Fotografii: prin Łódź Design Festival

Sunteți părinți în devenire sau aveți deja experiență?
Intrați pe totuldespremame și aflați tot ce trebuie să știe un părinte.

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed