De la introvert la extrovert: iată în câte feluri ți se dezvăluie această casă irlandeză

Această casă, aflată nu departe de Oceanul Atlantic, în districtul irlandez Connemara, este mai… introvertită decât ne-am fi așteptat: se camuflează în contururile dealurilor înconjurătoare, pe care le transformă într-o “curte” doldora de vegetație, dar se deschide prin vitraje generoase odată ce ajungi în apropierea ei.

Casa se numără printre proiectele de arhitectură nominalizate la EU Mies van der Rohe Award 2022

Curtea-grădină se apropie de statutul de cameră exterioară: echipa A2 Architects (Peter Carroll și Caomhan Murphy) au păstrat bolovanii uriași acoperiți de licheni, plantele luxuriante și le-au adăugat alei pavate cu granit și ziduri din piatră, care îmblânzesc minimal spațiul, fără să îl invadeze cu reguli artificiale.

Citește și: 5 amenajări care aduc grădinile în casă și le fac parte din designul viu

Exteriorul casei este fundalul neutru pentru flora curții: este acoperit de beton și tencuială și are finisaje din granit.  

Construcția este împărțită în două aripi paralele unite de o a treia latură perpendiculară mai înaltă, cu grinzi de beton, toate însumând la interior o suprafață utilă de 350 mp. Dormitoarele se află în prima latură laterală, zona de zi este în centru, iar anexele utilitare, în cea de-a treia laterală. Proiectul își propune să lase cât mai multă libertate de expresie naturii, așa că geometria casei este reținută și redusă la strictul necesar.

Citește și: 5 case care se integrează în relief și îl fructifică arhitectural

Blocul central al construcției, o pasarelă vitrată supradimensionată, funcționează ca un filtru pentru lumina naturală care o traversersează dinspre ocean spre curte și invers. 

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed