Despre liniștea de a documenta spații armonioase: de vorbă cu fotograful Vlad Crețeanu

Dacă fiecare fotografie ar face cât 1.000 de cuvinte, atunci matematica poveștilor pe care le-am adunat în ultimii aproape 10 ani de Designist.ro depășește cu siguranță ordinul milioanelor. Și asta pentru că frazele prin care “traducem” limbajul fiecărei case se sprijină întotdeauna pe imagini: acolo unde sunt echilibru, lumină, estetică și funcționalitate, și cadre spectaculoase trebuie să fie!

Așa că a venit momentul să schimbăm un pic traseul obișnuit al poveștilor noastre, să tragem cu ochiul în spatele obiectivului aparatului foto și să îți facem cunoștință cu autorul unora dintre aceste cadre spectaculoase. În continuare, stăm de vorbă cu fotograful de design interior, arhitectură și produs Vlad Crețeanu despre ecuația unei ședințe foto de succes, despre locuirea de calitate și despre liniștea de a documenta armonia unui spațiu, “în imagini de arhivă, fără vârstă”. Da, exact ca un istoric-reporter cu aparat foto 😊.

Vlad, într-o fotografie behind the scenes, din timpul unei ședințe foto.

Înapoi la start

De fapt, pe Vlad îl cunoști deja, chiar dacă indirect: de-a lungul timpului, ți-am prezentat  4 povești în care fotografiile lui sunt ingredient de bază. Portofoliul lui cuprinde, însă, un număr impresionant de proiecte foto: între 2011 și 2021, a fotografiat aproximativ 700 de proiecte imobiliare (apartamente, vile, blocuri, spații comerciale, industriale, clădiri de birouri, cinematografe, hoteluri, cafenele) din toată România!

Apartamentul La Gloire (București), cu lumină naturală din belșug. Design interior: arh. Laura Boghiu  ⬆⬇

Dar totul are un început. Așa că ne întoarcem în 2001, când Vlad avea doar 14 ani, iar instrumentul de lucru era un Pen Camera Medion MD5319 fără ecran, dar cu un counter care îl trăgea de mânecă pe măsură ce se apropia de limita memoriei de 16 Mb.

2007 a însemnat o nouă bornă: primii 200 de lei câștigați pentru că a fotografiat cununia religioasă a unui prieten 😊. A urmat un vârtej de ședințe foto de familie și eveniment, dublate de proiecte de arhitectură și design interior, un domeniu care, încet-încet, s-a strecurat în fruntea listei de priorități a lui Vlad, care, din anul 2017, s-a specializat pe fotografia de arhitectură și design interior:

“Între 2011-2016, am avut o perioadă cu un volum foarte mare de muncă în domeniul imobiliar. Erau săptămâni când fotografiam și livram până la 20 de apartamente către agențiile imobiliare cu care lucram. Aveam 30-60-90 minute într-o locație și am descoperit că îmi place mult conceptul de a reprezenta în imagini un spațiu, modul în care acesta este folosit, precum și starea pe care o induce“, ne povestește fotograful Vlad Crețeanu.

Wooden Nest, un apartament proaspăt renovat, care aduce Scandinavia în nordul Bucureștiului. Design interior: echipa iDecorate (arh. Irina Radu, arh. Alexandru Roșu și arh. Corina Roșu-Stănescu). Iar noi i-am spus povestea designist aici.

Activitatea sa prolifică de atunci a avut un rezultat care se face simțit și acum: l-a ajutat pe Vlad să-și rafineze stilul, dar și să-și eficientizeze modul de lucru, așa cum face de fapt, orice antreprenor care își dorește să crească:

“Cu fiecare proiect fotografiat, m-am perfecționat și am experimentat, iar după 2016 am încetinit ritmul și am început să fiu atent mai degrabă la armonia unui interior, la energia și starea generală a spațiului. Am devenit foarte orientat către detalii și m-am lăsat purtat într-o cu totul altă lume, inaccesibilă celor care “consumă” în fugă o amenajare de interior și nu își dau timp să simtă vibe-ul unui proiect“, adaugă Vlad.

Duplexul White Fairy, diafan și luminos. Design interior: arh. Cristiana Zgripcea ⬆⬇

Fotografia ca ecuație

Până la compoziția echilibrată, până la focus, simetrii și accente, sincronizarea este cheia. Mai bine spus, pentru o ședință foto reușită este nevoie de comunicare detaliată: Vlad își propune să afle cât mai multe informații despre ce și-a dorit clientul de la spațiul respectiv și despre cum a reușit arhitectul să transpună aceste dorințe în realitate. Apoi, folosește toate aceste informații pe post de combustibil creativ 😊.

“Mă implic și fac întotdeauna consultanță extensivă cu toți clienții mei. Și asta pentru că scopul meu este să creăm imagini de arhivă, fără vârstă, care vor arăta și peste 50 de ani despre „ce a vrut să spună autorul” (clientul meu). De altfel, văd fotografiile reușite ca pe o ecuație, în care eu mă implic cu toată experiența și entuziasmul, iar clienții cu toată valoarea meseriei lor. Pe lângă pasiunea pentru fotografii de calitate, mă bucură faptul că am ocazia să documentez vizual parcursul unor profesioniști care construiesc Frumos și Armonie”, ne-a spus Vlad.

Un apartament scenografic din București, în care zona de zi în stil industrial este integrată într-un spațiu luminos, cald, primitor. Design interior: arh. int. Cristina Golban (Delta Studio Design). Citește povestea scrisă de noi aici.

Dacă tot a venit vorba despre comunicare și client service, am vrut să aflăm mai multe despre cum decurge lucrul la un proiect în cazul lui Vlad – cu alte cuvinte, la ce se poate aștepta un designer sau arhitect care își dorește să colaboreze cu un fotograf profesionist?

Răspunsul are la bază o calibrare eficientă: nu pune niciodată pe listă mai multe proiecte decât poate fotografia și livra la un nivel maxim de calitate și în cel mai scurt timp posibil. “Este vorba despre o combinație de tehnică, precizie, viteză și energie pozitivă: știi ce primești, când primești, fără ascunzișuri sau surprize neplăcute”, așa cum ne-a spus Vlad.

Această vilă fotografiată pentru albumul Lifestyle Design Interior 2021 a trecut recent printr-un proces de renovare interioară și exterioară. Arhitectură și design interior: Alfa Invest

Ca urmare, în funcție de specificul proiectului, Vlad a creat coordonate clare, cu termene de livrare și tarife dedicate. Astfel, fotografiile de design interior și arhitectură urmăresc în primul rând energia locului, relația dintre elementele arhitecturale, starea pe care o redă fiecare zonă a amenajării. Iar fotografiile destinate promovării unui imobil pentru vânzare sau închiriere înseamnă mai degrabă cadre largi, care includ cât mai multe elemente ale spațiului.

Rezultatul: Vlad ne-a spus că are relații longevive de colaborare cu 90% dintre clienții actuali. Chiar și de peste 10 ani!

“Partea mea preferată din tot procesul de fotografiere este momentul în care intru pentru prima dată într-un spațiu și se face liniște: o stare de bine pe care o obțin când încep să descopăr locul, să îi caut zonele de interes, să îi simt energia. Este ceva ce îndrăznesc să recomand tuturor: să își găsească acel ceva care face să fie liniște în jur”, ne-a explicat.

Structuri geometrice și o mulțime de elemente metalice industriale, în acest apartament din București. Design interior: arh. int. Irina Radu (iDecorate) ⬆⬇

Sucursală Procredit Bank. Pentru că #workfromhome este încă la ordinea zilei, proiectele de birouri au putut fi fotografiate în voie în ultimul an și jumătate.

Efectul fotografiei asupra fotografului

Dincolo de multitudinea de cadre și amintiri, ce rămâne după mai bine de 700 de proiecte imobiliare fotografiate? L-am întrebat pe Vlad care este acel “defect profesional” pe care l-a obținut, care exclude întru totul conotația negativă, dar i-a lăsat în urmă pasiuni adiacente. 😊

“Proiectele de design interior fotografiate m-au șlefuit treptat și mi-au deschis apetitul pentru locuirea de calitate: prefer oricând un stil cât mai funcțional, dar cald, armonios, lejer, cât mai puțin încărcat vizual. Sunt o persoană foarte practică și nu îmi place să fac 10 pași pentru o acțiune pentru care aș putea face 5 sau mai puțini cu același rezultat. De exemplu, visez la o bucătărie în care să am posibilitatea să gătesc și să servesc masa pentru 20 de persoane dacă vreau, cu toate echipamentele profesionale incluse, plus o zonă de cafenea lângă bucătărie, cu tot ce e mai divers în domeniul preparării cafelei”.

Restaurantul Bread&Butter, București / Design interior: Wow Project

Sfârșim discuția în aburii cafelei – apropo, dacă și tu ești pasionat de cafeaua de specialitate proaspăt prăjită, trebuie să știi că Vlad a dezvoltat și un Coffee Bar mobil pentru evenimente, cu care organizează degustări prin toată țara .

Iar acum te lăsăm mai jos cu câteva întrebări scurte și răspunsuri asemenea, ca să îl cuonști pe fotograful Vlad Crețeanu și dintr-o altă perspectivă 😊

Îți mai spunem că pe Vlad îl poți contacta pe e-mail (foto@vladcreteanu.ro), pe Facebook și Instagram, dar îi poți lăsa un mesaj și pe WhatsApp, la +40 751 230 719.

1. Dacă ai fi o fotografie celebră, ce ai fi?

“The Tetons and the Snake River” a lui Ansel Adams. E prima fotografie care mi-a venit în minte și este una din primele fotografii care mi-a atras atenția când eram în liceu.

2. Cum i-ai explica activitatea ta unui extraterestru care vorbește limba română?

L-aș răpi într-o amenajare pe care urmează să o fotografiez, i-aș găti, i-aș face o cafea, mi-aș face sesiunea foto, apoi i-aș arăta ce a ieșit și unde vor fi publicate imaginile. Dacă ar vrea neapărat o denumire, i-aș spune că sunt un soi de istoric-reporter cu aparat foto, care documentează clădirile și interioarele reușite.

Lavoar DALET Color by Karim Rashid – fotografie de produs by Vlad Crețeanu.

3. Care este cea mai recentă descoperire pe care ai făcut-o în domeniul designului?

Pe de-o parte, lavoarele colorate, pe de alta, infinitatea de corpuri de iluminat splendide, apărute de când se folosește banda led ca sursă de lumină.

4. Ce piesă de design ai lua cu tine pe o insulă pustie sau într-un lockdown?

Un fotoliu de piele cu spătar înalt, în care te poți afunda și citi sau poți sta lângă foc.

Hacienda de Mare, Olimp

5. La ce te gândeai înainte să răspunzi acestui interviu?

La cât de frumoasă este lumina de afară, cu 12 grade și soare în noiembrie.

Fotografii: Vlad Crețeanu

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed