Malta: o casă mai veche de un secol găsește echilibrul între industrial și minimalism

La capătul unei alei anonime și în spatele unei intrări care nu lasă loc de așteptări prea mari, această casă din zona protejată a orașului maltez Qormi își ține ascunse transformările. Este firesc: după ani întregi în care a fost lăsată în părăsire, invadată de o grădină interioară supraaglomerată și de anexe superflue, casa a revenit în prezent cu ajutorul arhitecților MMK Studio. Mai întâi au restaurat-o și apoi au completat-o găsind calea de mijloc între stilul industrial, cel minimalist și un spirit rustic desprins din estetica Wabi-Sabi.

Casa industrialo-minimalistă se numără printre proiectele de arhitectură nominalizate la EU Mies van der Rohe Award 2022

De fapt, la baza briefului conceput de proprietari a stat o cerință care se potrivește cu principiul Wabi-Sabi că totul se transformă inevitabil sub influența timpului, dar această transformare își are propria frumusețe autentică: arhitecții au fost nevoiți să creeze suficient spațiu pentru noile nevoi ale locatarilor casei, să conserve spațiul care exista deja și să împace stilistic cele două cereri.

Citește și: O mansardă de pe la 1920, în care stilul industrial este la potențialul maxim

Volumul monolitic superior, nou adăugat, mizează pe vitraje continue, în contrast cu blocurile de beton ranforsat din care este construit. Arhitecții au restaurat atent structura originală din piatră și au păstrat-o vizibilă.  

Provocarea de bază a proiectului a fost logistica și a ținut exact de aleea îngustă despre care îți spuneam în introducere: accesul limitat a îngreunat transportul materialelor și a crescut durata lucrărilor. Dacă adaugăm aici și suprafața extinsă (295 mp), dar neuniformă a casei, obținem informații despre o a doua dificultate: și extensia contemporană a casei, și piscina aveau nevoie de mai mult spațiu ca să devină cu adevărat utile, dar arhitecții nu au vrut să sufoce grădina pentru asta. Ca urmare, au creat o mini-terasă în consolă, din oțel și lemn, așezată deasupra piscinei.

Materialele alese la interior – lemn, tablă, fonta neagră și piatră naturală – fac parte din categoria celor care îmbătrânesc simplu și își transformă estetica prin utilizare repetată. Vitrajele și transparențele plusează cu lumina minimalismului, iar metalul și nuanțele întunecoase ale mobilierului conturează stilul industrial.

Scara din oțel perforat dinamizează perspectiva filtrând lumina și proiectând umbre jucăușe pe casa scării.  

Citește și: Paradisul în stil industrial: un penthouse cu minigrădină, în București
La etaj, dormitorul principal reia pereții placați cu piatră naturală și piesele de mobilier din tablă perforată neagră, însă completează totul cu texturi moi și confortabile.   

Apropo, dacă te-ai gândit până acum să faci loc unei căzi freestanding în dormitorul tău, iată surse de inspirație aici ⬆⬇

Citește și: O casă chic la muzeu sau povestea frumoasei adormite de pe Strada Frumoasă

Pardoselile, care ar putea să îți pară cam sobre și reci, preiau motivul materialelor naturale: marmură de Carrara în dormitor , piatră naturală la etajul inferior al casei .

Proiectul maltez este, pe scurt, rezultatul interacțiunii unui teren ascuns, a unui brief solicitant și a unor proprietari cu viziune. Mai exact, coordonate care se anunță complicate inițial, dar care se pot dovedi extrem de generoase pentru arhitecți care primesc libertate de interpretare 😉.

Fotografii: Melissa Giordimaina, Alan Carville

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed