Paradisul în stil industrial: un penthouse cu minigrădină, în București

Sigur, nu este un “fă rai din ce ai” clasic, al adaptabilității în spații mici – de data aceasta, vorbim despre un penthouse de 200 mp, cu o înălțime a camerelor de 340 cm ❤️ Dar o curte/grădină de interior în vremuri în care avem o relație dificilă cu exteriorul este, cu siguranță, o felie de rai neașteptat și foarte designist! 😊 Se întâmplă la ultimul nivel al unui bloc din zona Pieței Unirii din București, unde plantele tropicale cresc în mijlocul spectaculoasei zone de zi amenajate în stil industrial, într-un proiect semnat de arhitecții de la Dofinteriors (arh. Ralu Dofin și arh. Radu Dofin).

Canapeaua este produsă de Divanissimi la comandă.

Arhitecții ne-au povestit: “Pe lângă factorul estetic și emoțional neașteptat pe care îl are această curte cu plante tropicale, se adaugă și un criteriu funcțional necesar: curtea se deschide sub un luminator care aduce lumină naturală și culoare într-un spațiu care altfel ar fi fost întunecat și anost. În plus, curtea este elementul central în jurul căruia gravitează toate celelalte funcțiuni ale casei”…

…iar acestea sunt împărțite în zona de zi – holul de intrare, livingul, diningul, bucătăria și baia oaspeților – și zona de noapte formată din 3 dormitoare cu băi proprii.

Citește și: Un penthouse din București are idei de dat

Corpurile de iluminat tehnice au fost achiziționate de la Vem Lighting.

Dar să luăm totul de la început. Mai precis, de la dorința proprietarilor de a trăi într-un spațiu inspirat din stilul industrial, cu elementele lui dificil de adaptat unei locuințe obișnuite din București: cromatică întunecoasă, ferestre foarte mari, materiale dure. Totul e bine când e planificat cu grijă, însă: proprietarii au început colaborarea cu echipa Dofinteriors din faza în care proiectul de arhitectură era încă în lucru, așa că dorințele lor de amenajare au crescut în același ritm cu spațiul de locuit în sine.

Tapetul din living este Diseno de la Glamora.

Mobilierul a fost realizat pe comandă de Movi Design. Accesoriile vin de la Norda.

Urmarea: elementele specific industriale și-au găsit locul cu mai mare ușurință în penthouse-ul cu înălțime mare, ferestre ample, paleta cromatică în care negrul este predominant, materiale naturale și oneste, precum lemnul periat și netratat, metalul, cărămida și betonul cofrat.

Citește și: Funcționalitatea și estetica se privesc în oglindă

Plafonul expune betonul aparent în întregul penthouse. 

Lumina naturală a primit numeroase căi de acces: de la curtea de lumină, la suprafețele mari vitrate și terasa penthouse-ului (pe care nu o vom vedea în fotografii). Dintre toate acestea, curtea interioară în sine a fost marea provocare:

“Realizarea curții interioare din apartament a fost o provocare deoarece a fost necesar ca aceasta să aibă un întreg „ghiveci” în care să putem planta copacii tropicali și pe care – evident – îl doream montat la același nivel cu pardoseala 🙂 “, ne-au spus arhitecții. 

Lucrările concomitente cu proiectul de arhitectură al penthouse-ului au ușurat parcursul – un tip and trick dacă vă atrage ideea unei curți interioare: faceți-vă planurile din timp, totul devine mult mai dificil atunci când e nevoie de completări ulterioare.

Mobilierul de bucătărie este semnat tot de Movi Design. 

Bucătăria deschisă este orientată către living, de partea cealaltă a curții interioare, punctul central al zonei de zi. Am mai întâlnit amenajări suficient de curajoase încât să includă o bucătărie neagră, dar varianta pe care o vezi aici a urcat foarte sus pe lista preferatelor noastre: ne imaginăm că până și spălatul vaselor devine o plăcere când ai în față ferestre așa de mari 🙂 .

Masa de dining vine de la Norda.

Alături, în dining, scaunele foarte grafice devin elementele sculpturale ale cadrului, lângă blatul din lemn masiv al mesei. Pereții din cărămidă vopsită aduc un plus de textură.

Banda LED are un efect vizual contradictoriu: pe de-o parte, unește plafonul și pardoseala, creând un plan luminos, pe de alta, despică suprafețele și separă zona de zi de cea de noapte.

Ușile filomuro care duc spre dormitoare se camuflează în perete și păstrează unitatea și continuitatea amenajării.

Ușile glisante cu oglindă și noptierele sunt produse tot de Movi Design. Patul din dormitorul matrimonial vine de la Divanissimi. 

În spatele ușilor filomuro, dormitoarele sunt menite să contribuie la teatralitatea penthouse-ului prin elementele de decor și scenariile de iluminare, așa cum ne-au spus arhitecții.

Baia oaspeților este și cea mai spectaculoasă, în ciuda dimensiunilor restrânse: oglinda înaltă se prelungește până în luminatorul care dă drumul luminii naturale în cameră.

Celelalte băi urmează tiparul stilului industrial dictat de zona de zi: lemnul masiv din volumul lavoarelor, finisaje în tente neutre, griuri închise, metal, toate puse în balanță de benzile de lumină.

Întregul proiect a fost îndelungat: aproximativ un an și jumătate. Dar e ușor de înțeles de ce: durează ceva să împaci și cadrul urban, și natura, și confortul, toate într-o compoziție spațială/acasă ceva mai neconvențională decât media 🙂 .

Fotografii: prin Dofinteriors

One Comment

  1. tudor

    superb…

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed