Casa în care de cum intri, ai și plecat în călătorie

Cred că e unul dintre cele mai frumoase complimente pe care le poți face unei case. Să trăiești în București, să ajungi acasă și să ai senzația că ai pornit deja într-o călătorie relaxantă e mare lucru! Unde mai pui că se află și într-unul din cartierele orașului nostru în care va fi întotdeauna o plăcere să te plimbi. Descoperi străzi cu case care au scris pagini de istorie, scutite de blocurile cu 4 etaje din BCA, și unde nu se căsăpesc, una după alta (după cum am văzut de curând), prea multe case vechi, unele de patrimoniu.

Foto sus: Oglinda este de la Mis en Demeure, iar masa și scaunele din stejar sunt de la Massant.

Canapeaua vine de la brandul Marie’s Corner. Tapetul este de la Farrow&Ball, la fel ca și vopseaua cu care au fost finisați pereții, a cărei nuanță se regăsește în tapet.

Casa aceasta își retrăiește, de data asta mai haute couture, a doua viață. Atent reconsolidată, păstrându-i-se atât cât s-a putut elementele originale, și amenajată superb, cu o minuțiozitate pe care o impune cu eleganță, este locuită de o familie de oameni care călătoresc mult, citesc, au pasiuni și fler pentru lucruri autentice, frumoase și care au știut fără ezitări ce să ceară de la ea.

Draperiile sunt de la Lewis&Wood.

Am ieșit la o cafea cu Martine Claessens, designer interior în cadrul echipei La Maison (owners Cristina și Patrick Zelmat), și am stat la povești despre această casă, unul dintre cele mai dragi proiecte ale ei de până acum. Ne-a spus că, de fiecare dată când revine aici, are senzația că e soare în casă chair dacă afară e înnorat. Noi zicem că are un simț special al culorilor și că felul în care le combină și le coordonează e unul dintre atuurile proiectelor sale.

Masa și scaunele au fost special patinate pentru a fi coordonate nuanței pereților.

Fotoliu brand Massant

Când intri prima dată într-o casă, ai un feeling…
Îți place sau nu.  E ca la oameni… acea primă impresie, care contează. Apoi, fiecare casă are un miros al ei. În casa asta miroase a levănțică și a mere, până și aromele parcă sunt coordonate cu anumite anumite bucăți stilistice. Prima impresie a lui Martine a fost că e cazul să se gândească de două ori atunci când va face propunerea proiectului de design; casa are încăperi relativ mici, ceea ce o face însă foarte intimă,  iar parterul este destul de labirintic. Suprafața totală a casei este de 240 mp.

Colecția din porțelan e de la Mis en Demeure. Plăcuțele din ceramică sunt de la Emery et Cie.

Bucătăria este făcută la comandă de echipa La Maison. Lustra e de la brandul britanic Original BTC.

Felul în care e compartimentată casa nu i-a ușurat designerului alocarea funcțiunilor fiecărei încăperi. Martine însă a gândit așa: dacă tot există acest spațiu aproape pătrat la intrarea în casă, de ce să fie doar un spațiu mort, ca o prelungire a antreului, când poate fi perfect pentru dining, mai ales ca are șemineu, poziționat exact între bucătărie și living. Același raționament a funcționat și la etaj, unde găsim aceeași dispunere a încăperilor, și uite așa casa s-a ales cu un al doilea living.

Livingul de la etaj. Lustra și aplicele sunt brand Ochre. Canapeaua este Ligne Roset.

Măsuța de cafea este o piesă asiatică, comandată prin Oltrefrontiera.

Urci la etaj și ai ajuns în orient
Ideea condimentării decorului în stil oriental nu a făcut parte din conceptul inițial, dar a venit într-o zi, când Martine a aflat de la clienta sa că este foarte pasionată de China și că vorbește chineza. Atunci a modificat proiectul etajului și a înlocuit câteva elemente esențiale (gama de culori, tapetul din dormitor, corpul de iluminat, mici piese de mobilier) care te trimit cu gândul către turmeric, cardamom, chilli, chimen, red curry…

Patul și noptierele dormitorului mare au fost comandate tot prin Oltrefrontiera. Lustra este de la brandul Spiridon, iar tapetul de la Iksel.

În băi obiectele sanitare sunt de la Devon&Devon.

A început în 2008, s-a terminat în 2010
Nu au reușit să se mute foarte repede, pentru că totul – reconsolidarea, finisarea și decorarea interioara – a durat mai mult decât estimaseră. Deși nu au fost aduse modificări de compartimentare (cu excepția unui perete din gips-carton care a fost ridicat în baia matrimonială pentru a crea dressingul), multe elemente și zone ale casei au trebuit refăcute. De exemplu, bucătăria, pe care inițial proprietarii doreau s-o păstreze așa cum era, a fost refăcută total. Au descoperit apoi că pardoseala era deteriorată pe anumite porțiuni și în final au decis s-o schimbe în întregime. A mai fost nevoie de lucrări de izolare la demisol, unde se infiltrase apă.

La demisol, zona de lucru poate fi și încăpere pentru oaspeți. Canapeaua extensibilă și puful sunt de la Marie’s Corner.

Scara are motive tradiționale românești și a fost în mare parte refăcută, dar au fost păstrate și câteva elemente originale, care au fost recondiționate. Biroul este de la Mis en Demeure, iar lampa de la Bella Figura.

“Parcă mi-ai citit gândurile”
A fost reacția proprietarei când Martine i-a prezentat conceptul dormitorului matrimonial și al livingului de la etaj, deși la început a crezut că nu o să-i placă. Ca designer (și ca orice, de altfel) ai o mare satisfacție să auzi asta de la clientul tău. Trebuie să ai însă câteva date pentru a-l citi și o intuiție fină. Pe Martine a ajutat-o că, încă din primele lor întâlniri, aflase că aveau același film preferat – In the Mood for Love, iar asta a însemnat mult pentru ea și a contribuit esențial la crearea conceptului. Totul a mers foarte lin, au comunicat excelent, iar în ansamblu beneficiarii au spus “nu” doar la câteva accesorii.

Mobilierul mansardei a fost realizat pe comandă de La Maison. Pernele sunt tapițate cu material Kenzo.

Lustra ceramică este de la Original BTC.

Cu vreo 2-3 săptămâni înainte ca și ultimul buchețel de lavandă din baie să fie inclus în compoziție, Martine i-a spus clientei sale, care luase singură cam toate hotărârile legate de casă, să nu vină decât când va fi totul gata. În ziua cu pricina a apărut singură, fără soțul ei, de teamă că el va avea ceva rezerve. Abia a doua zi a venit și el, tot singur. Verdictul a fost un lucru pe care cu toții ne dorim să-l simțim cât mai des posibil: “Când suntem acasă, parcă uităm de tot”. Adică cam cum ne simțim noi în vacanță. 🙂
 Toate obiectele de mobilier, finisajele și accesoriile au fost cumpărate prin magazinul La Maison, din București. 

În final, nu m-am putut abține să nu pun aici acest fragment din In the Mood for Love, care pe mine, de fiecare dată când îl revăd, mă hipnotizează. Iar rochia pe care o poarta EA în secvența asta are câteva din culorile acestei case de… designist.

Toate drepturile asupra fotografiilor și textului aparțin designist.ro.
Orice reproducere sau preluare nu poate fi făcută decât cu acordul nostru.

All rights reserved. 

15 Comments

  1. Dora

    Casa asta e in Bucuresti??

  2. Elis Popescu

    Da, chiar in Bucuresti. Nu prea iti vine a crede, nu? 🙂

  3. Constantin Alupoaei

    Curat si academic tratat spatiul. De mare ajutor, pentru informare, o idee de buget ar prinde bine. Vorbesc de costurile amenajarii.

  4. Iulia

    M-as muta maine in casa asta. E superba!

  5. Elis Popescu

    Având în vedere starea inițială a casei, finisajele folosite și brandurile de la care au fost luate mobilierul și accesoriile, bugetul a fost considerabil. Totul s-a întins însă pe 2 ani, inclusiv bugetul. 🙂

  6. Madalina

    Da, e o amenajare foarte rafinata. Iar culorile folosite sunt minunate! Mansarda e preferata mea – incerc sa imi dau seama cum arata tot spatiul, nu numai ce se vede in imaginea aleasa de voi:)

  7. matei

    da imi place mult. sunt tare curios cum arata casa afara si in ce zona e 🙂

    multumesc

  8. Elis Popescu

    Da, mansarda e superba! Ne bucurăm ca-ți place, mădălina! 🙂

  9. Elis Popescu

    Matei, ne place că îți place. 🙂 Nu ne-am permite însă să dăm astfel de detalii nici dacă le-am ști noi.

  10. Foarte echilibrate culorile si cu amenajarea este facut cu mult bun gust. Nimic nu face nota discordanta. Mai ca iti vine sa ramai in casa in loc sa iesi pe afara 🙂

  11. Elis Popescu

    Laura, ai spus totul! 🙂

  12. […] și un rafinament desăvârșit al detaliilor. Despre proiectele sale ți-am povestit și pe designist.ro. A absolvit Royal Academy of Fine Arts în Belgia, a lucrat ca designer de modă în Italia, țara […]

  13. […] Casa în care de cum intri, ai și plecat în călătorie […]

  14. […] momentul în care a sosit în România, iar de atunci, ea semnează unele dintre cele mai frumoase decoruri de la noi, împreună cu echipa La Maison: cosy, subtile și cu un rafinament desăvârșit al […]

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed