Cum extinzi o casă victoriană cu o construcție modernă, din oțel și sticlă?

Întotdeuna ne-a atras mixul de nou și vechi și am fost cu atât mai curioși să vedem cum poți împăca o clădire istorică cu o structură cât se poate de contemporană. Din acest punct de vedere, proiectul realizat în Guildford (Anglia) de arhitecții de la Gregory Phillips este unul dintre cele mai faine exemple de arhitectură și design interior descoperite recent.

25Gregory Phillips - Casa victoriana extensie - Designist

O singură reținere am avut: dacă nu cumva ar fi trebuit să vă prezentăm superba casă când și privirea voastră ar fi întâlnit, într-un moment de reverie cu ochii pe fereastră, verdele primăverii. 🙂 Dar era un subiect prea frumos ca să mai așteptăm, iar în soarele deja mai generos, luați-o drept o invitație să visați la aceste culori tonice și la o pajiște de un verde intens în bătaia soarelui. 🙂

21Gregory Phillips - Casa victoriana extensie - Designist 23Gregory Phillips - Casa victoriana extensie - Designist

24Gregory Phillips - Casa victoriana extensie - DesignistProprietarii acestei case victoriene tipică peisajului idilic din zona rurală a Angliei, listată drept o clădire istorică și construită spre jumătatea secolului XIX, și-au dorit o extensie modernă, dar și o reamanejare completă a interiorului casei “tradiționale”. În paranteză fie spus, în anii ’80 (1980) casa a fost deja extinsă, însă acum arhitecții au ridicat, de la zero, construcția contemporană de două nivele pe locul fostei extensii – ale cărei coridoare înguste și camere fără o perspectivă prea amplă nu erau deloc pe gustul proprietarilor.

28Gregory Phillips - Casa victoriana extensie - Designist 29Gregory Phillips - Casa victoriana extensie - Designist 30Gregory Phillips - Casa victoriana extensie - Designist

Extinderea casei victoriene și amenajarea interioară au durat 15 luni. Iar rezultatul este spectaculos! Nu numai că cele două case-ntr-una se completează impecabil, dar arhitecții Gregory Phillips au profitat extrem de ingenios de panta terenului din laterala casei vechi și de panoramă, deschizând noua structură pe toate laturile prin pereții de sticlă. Continuitatea între cele două “aripi” ale casei e dată de zidăria finisată alb a celor două construcții.

Iar pentru a integra totul cât mai compact și discret vizual, piscina a fost amenajată la nivelul de jos al extinderii, după ce a fost excavată panta terenului.

15Gregory Phillips - Casa victoriana extensie - Designist

31Gregory Phillips - Casa victoriana extensie - Designist 33Gregory Phillips - Casa victoriana extensie - Designist

Interiorul aripii nou constuite mizează pe mobilier în linii cât mai simple, curate, animat de contraste tonice, grafice și… de tabloul natural al ferestrelor. La primul nivel a fost amenajată piscina, iar la etaj e livingul deschis spre bucătărie.

1Gregory Phillips - Casa victoriana extensie - Designist 2Gregory Phillips - Casa victoriana extensie - Designist 4Gregory Phillips - Casa victoriana extensie - Designist La o așa priveliște, mobilierul chiar trebuie să fie minimal. 8Gregory Phillips - Casa victoriana extensie - Designist Jocul posterelor poate fi încercat și la noi acasă. 🙂

7Gregory Phillips - Casa victoriana extensie - Designist9Gregory Phillips - Casa victoriana extensie - DesignistAmintiri de familie ca-ntr-o expoziție la galerie.

Mergem acum în aripa tradițională a casei, care are în comun cu noua structură același fundal neutru – asigurat de parchetul din stejar masiv și albul pereților. Elementele și piesele clasice sunt înviorate de accesorii și accente contemporane. Masa de dining, de exemplu, este de aceeași vârstă cu casa – de la 1840, iar acum stă în compania distinsă a scaunelor Louis Ghost.

14Gregory Phillips - Casa victoriana extensie - Designist

13Gregory Phillips - Casa victoriana extensie - Designist 12Gregory Phillips - Casa victoriana extensie - Designist

10Gregory Phillips - Casa victoriana extensie - DesignistBiblioteca și livingul. Ferestrele clasice ale casei au fost păstrate – doar geamurile înlocuite cu unele termoizolante.
11Gregory Phillips - Casa victoriana extensie - Designist

Și baia, la care se poate ajunge prin dressing. 🙂

16Gregory Phillips - Casa victoriana extensie - Designist 17Gregory Phillips - Casa victoriana extensie - Designist 18Gregory Phillips - Casa victoriana extensie - DesignistCum se lasă seara peste această casă și victoriană, și contemporană, din Guildford?

34Gregory Phillips - Casa victoriana extensie - Designist 35Gregory Phillips - Casa victoriana extensie - Designist

Fotografii: prin Gregory Phillips Architects

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed