Scaune și bănci din elemente reciclate sau reconvertite, made in Ro

Odată ajunși la vernisajul Dancing Frames, la Aiurart, am remarcat în încăperea noastră preferată (cum intri în stânga, unde stă lampa curgătoare albă de la Atelier A4) un scaun nou, cu spătar dintr-un snowboard. Așa am aflat că este vorba de un nou design creat de arh. Justin Baroncea & Point 4 Space Group, aceeași echipă de arhitecți care se ocupaseră de instalarea proiectului Dancing City (de Carmen Lidia Vidu și Dani Ioniță).

SNWB, scaun cu snowboard reciclat pe post de spătar

Pe lângă proiectele de design, Arh. Justin Baroncea împreună cu Point 4 Space Group și arhitecți ca Radu Enescu, Mihai Burunția, Dragoș Dragnea, Adrian Dobre, Constantin Goagea, Ștefan Ghenciulescu se implică și în instalarea proiectelor artistice (cum a fost și instalația de la Aiurart), dar și în proiecte arhitecturale ce vizează reconversii ale zonelor urbane – au fost finaliști la Premiul European pentru Spațiul Public 2012 cu proiectul Magic Blocks, ce urmărește activarea spațiilor libere dintre șirurile aproape neîntrerupte de blocuri și țesutul istoric păstrat, care de cele mai multe ori rămân ascunse și ocupate haotic. Iar studiul de caz ales a fost Calea Moșilor.

SNWB: plăcii recuperate i s-a atașat o structură din lemn de fag.

Cât despre creațiile de design semnate Justin Baroncea & Point 4 Space Group, coordonatele lor sunt reciclarea sau reconversia unor materiale (de exemplu, elemenți de radiator, de la Radox, transformați în bănci urbane). Toate piesele conturează însă un proiect de design, noi l-am numi urban, care ne modelează perspectiva despre cât de bine și contemporan ar putea arăta oazele din orașe fără investiții fabuloase. Ne-ar plăcea ca astfel de piese, din materiale reciclate și reconvertite, cu look-ul lor creativ&ingenios, să puncteze spațiile publice urbane!

SKTB: skateboard reciclat + structură de lemn

Scaun SKTB

 “Scaunele Snowboard și Skateboard pot sta în orice loc. Sunt scaune care se pot pune în sufragerie, în jurul unei mese din lemn masiv sau în jurul unei piese IKEA. Într-o cafenea, living, galerie…, se pot integra în orice decor pentru că își găsesc locul prin una din jumătăți: ori lemnul masiv, ori piesa reciclată”, ne spune Justin Baroncea.

Am vorbit până acum mai mult de spații publice urbane, trebuie însă să spunem că nu e doar singura destinație a pieselor, așa cum explică mai sus și arh. Justin Baroncea. Un alt argument ar fi chiar spațiul Aiurart, a cărui terasă a fost conturată cu băncile și scaunele create de Justin Baroncea & Point 4 Space Group.

TUB, scaune din căzi de fontă reciclate și elemenți de radiatoare convertite, de la Radox

Terasa Aiurart, în timpul unui vernisaj, cu scaunele TUB și băncuțele PV_BV.  Sursa foto

PV_BV sunt băncuțe dublu orientate, care fac un joc interesant la masă: nu ești chiar la același nivel cu vecinul de scaun 🙂 Pot fi poziționate în funcție de prioritățile de comunicare de la fața locului – inițial forma lor a trebuit să suplinească o diferență de nivel în spațiul unde au fost amplasate, o zonă pietonală din Brașov.

Băncuțele PV_BV pe terasa Aiurart.  Sursa foto

Băncile din elemenți de radiator de la Radox, B_RDX, au fost și ele instalate în peisajul urban:

În București, în afară de Aiurart, piesele mai sunt instalate la intrarea în BCU și la Anaid Art Gallery. Iar între 22 septembrie și 22 noiembrie le veți putea vedea pe toate la Băneasa Shopping City, unde pe lângă expunerea pieselor mai sus prezentate, arhitecții ne pregătesc ceva nou: o instalație care să integreze proiectul Dancing City sub forma unui obiect de mobilier sonor, îmbrăcat în diapozitive! Merită un design trip!

Fotografii: arh. Justin Baroncea

3 Comments

  1. Foarte bine, mi se pare o chestie foarte buna sa folosim totusi ce putem folosi si sa nu risipim ce ne ofera natura plus ca arata si ok.

  2. Designist

    Bună, Ioana! Așa credem și noi 🙂 .

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed