Vlad Pașca ne propune un ready-made: șevaletul transformat în lămpi

Vlad Pașca a studiat designul ambiental la UNARTE și, pentru că a crescut printre artiști, vrea să (re)introducă șevaletul și în vieților altora sub formă de lămpi. Vlad ne propune un ready-made: un obiect de masă, aproape banalizat, pus acum într-un nou context – corp de iluminat.

Vlad Pasca - lampi sevalet - Designist (1)

Seria de lămpi-șevalet se numește Swift, iar preferatele noastre sunt lămpile de masă alb-negru, pentru că deja vedem deschis pe suportul lor un album de artă sau de fotografie, în fiecare zi la altă pagină. Mai multe lămpi găsești pe site-ul său și pe pagina de facebook.

Vlad Pasca - lampi sevalet - Designist (3)

De ce Swift?

Am ales corpurile de iluminat, transpunând mot-a-mot conceptul de iluminare prin artă, făcând o paralelă între iluminatul spiritual/cultural și iluminatul fizic al unui spațiu. Denumirea colecției este inspirată din numele lui Jonathan Swift – iluminist britanic.

Vlad Pasca - lampi sevalet - Designist (5) Ai creat și șevaletele-suport pentru lămpi?

Am crescut într-un mediu artistic şi am avut mereu un şevalet prin preajmă. Folosind conceptul de “ready-made” dezvoltat de Marcel Duchamp, am ales să folosesc şevalete de pe piaţă pentru a păstra autenticitatea conceptului. Obiecte produse în masă selectate şi modificate, folosite într-un context cu totul diferit de cel pentru care au fost create.

Vlad Pasca - lampi sevalet - Designist (4)

Seria Swift înseamnă și veioze, și lampadare. Care dintre modele are mai mult succes?

A trecut un timp relativ scurt de la lansarea seriei până la acest interviu, dar pot să spun că lampadarele au deja câţiva proprietari bucuroşi.

Vlad Pasca - lampi sevalet - Designist (7)Mai multe lămpi vezi aici.

Fotografii: prin Vlad Pașca

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed