Vrem să locuim altfel: locuințele colective care explorează țesutul urban local

Trăim într-un țesut urban fragmentat, așa că, printre multe altele, arhitectura primește și rolul de explorator: fie unifică, fie valorifică. Astăzi, “răsfoim” din nou prin Anuala de Arhitectura Bucuresti și punem reflectorul pe arhitectura locuinței colective. Am ales 7 proiecte arhitecturale din București și împrejurimi (ba chiar am ajuns până la Brașov) care ne fac să privim altfel locuitul la comun, fie că e vorba de blocuri de locuințe sau case înșiruite. Totul în încercarea de a recupera micile obișnuințe și tabieturi care ne fac viața acasă mai frumoasă. Sau de a inventa unele noi. 🙂

Urban Spaces – Badea Cârțan 13 (Cumulus Architecture) – premiul secțiunii

Clădirea este un resort al conexiunii din fiecare unghi: echipa Cumulus Architecture a imaginat locuirea în relație cu două curți urbane private, destinate comunității clădirii, și în relație organică, directă, cu edificiile din jur. Curțile private sunt, de altfel, un nucleu al întregului ansamblu: scările de acces și toate apartamentele comunică vizual cu ele, deschizându-se cu logii întinse și ferestre fără parapet.

Atât la interior, cât și la exterior, cărămida aparentă este finisajul dominant care bifează și aspectul estetic, și pe cel al tradiției: cartierul adăpostea în trecut o mulțime de activități meșteșugărești și o zonă industrială formată, în principal, din mici fabrici de cărămidă. În rest, apartamentele vin într-o mare varietate de dimensiuni și compartimentări: studiouri, 2 camere, 3 camere pe un singur nivel, dar și duplexuri și 4 camere cu terase generoase. Toate, cu livinguri mari și luminoase, cu logii și terase.

Citește și: 8 proiecte arhitecturale din România, nominalizate la EU Mies van der Rohe Award 2022

📢 Autori principali: arh. Eliza Yokina, arh. Adrian Soare / Co-autori: arh. Cosmin Anghelache, arh. Anca Ionescu, arh. Simina Ignat / Echipa de proiectare: arh. Irina Plopeanu, arh. Andrei Cumpănășoiu, arh. Mara Tomulescu, arh. Alexandru Cătăuță, arh. Maria Oprea, arh. Diana Iordache, arh. Mihai Toader

📢 Colaboratori: POPP & ASOCIAȚII Dragoș Alexandrescu, MC GENERAL CONSTRUCT SRL Robert Ciubotaru, Mavrodin Valeriu, Claudiu Guță, Alexandru Valsan, ASPRO INVEST, Otilia Fiastru

La Gloire Strada Varșovia (Corvin Cristian Studio, AIM Studio, Workroom Architecture) – nominalizare

Marea varietate stilistică a zonei străzilor cu nume de Capitale au determinat arhitecții Corvin Cristian Studio, AIM Studio, Workroom Architecture să opteze pentru un mix al echilibrului: austeritate volumetrică & materiale excepționale, ca piatra naturală de Salzburg, puternic texturată, și detaliile din lemn masiv exotic (ayous sau cumaru) și de frasin. “Decența, ca normalitate culturală”, așa cum au explicat ei.

Spațiile interioare mizează pe finisaje fără vârstă (parchet de mari dimensiuni, terazzo cu pietre de marmură naturală, placări de furnir natural), spații ample și suprafețe vitrate generoase. În același timp, balcoanele și logiile devin spectaculoase prin extindere, potențiale grădini suspendate delimitate de stâlpi și balustrade solide, pentru un plus de farmec, siguranță și confort.

Citește și: Traseu de weekend prin cafenelele din Piața Amzei și Calea Victoriei

📢 Autori: arh. Corvin Cristian, arh. Alina Stoica, arh. Iulian Ungureanu, arh. Șerban Roșca, arh. Ana Mălăianu, arh. Alia Al-Jabbari, arh. Petru Lăluț, arh. Vlad Hani

📢 Colaboratori: Zenith Engineering SRL, Incona SRL, Atcon Exim SRL, Floors4You, Terpan, Punto Casa, Arcade Group, Atelierele Antim, Gineta Design, Arcade Group, Faber Metal, Unilux, Mafi, Gineta Design, Arcade Group, Kubik Design

Patrulei (Studio 3+) – nominalizare

Un mic bloc interbelic a trecut printr-o transformare de proporții: renovare, consolidare, recompartimentar, refațadare și modernizare tehnică. Scopul arhitecților Studio 3+: explorarea unui nou model de locuire pe verticală pentru mai multe generații, dar și punerea în valoare a eterogenității arhitecturale a zonei. Iar soluția este o formă arhitecturală minimalistă, creată prin materiale durabile și detalii originale.

Citește și: Case din România în care arhitectura negociază continuu cu natura

După transformări, spațiile interioare s-au întors către cele trei curți remodelate, iar vitrajele mari au plusat nu doar cu luminozitate, cât și cu legătura constantă cu exteriorul, fie el dens construit. Refațadarea a însemnat înlocuirea tencuielii de la exterior cu un placaj de cărămidă aparentă (o trimitere solidă la perioada interbelică), tabla fălțuită care învelește acoperișul și placările metalice ornamentale, rame pentru noile ferestre, într-o manieră contemporană.

Citește și: După 90 de ani, o casă interbelică este readusă în contemporan

📢 Autori: arh. Dragos Scurtulescu, arh. Raluca Scurtulescu, arh. Iulia Radion, arh. Alina Ionescu

Imobil de apartamente pe strada Calderon (ADNBA) – nominalizare

Printre arcade, detalii de stuc și curți, specifice zonei Grădina Icoanei, proiectul din strada Calderon crește într-un imobil cu arhitectură sobră care include patru apartamente cochete și un spațiu flexibil, la parter, pe care abia așteptăm să îl vedem deschizându-se către curtea din spate și către public. Cu atât mai mult cu cât echipa ADNBA a accentuat soluțiile inițiale ale clădirii, sobre și reținute, în linie cu eleganța zonei.

Încăperile au ferestre adânci și generoase, care funcționează ca un filtru al conexiunii constante interior-exterior. Este o trecere lină de la public la privat și ne-a plăcut explicația autorilor proiectului: “Parcursul dinspre spațiul public spre fiecare apartament este secvențial, marcat de schimbări ale materialității“.

Citește și: Despre Hilariopolis, amenajările în miniatură marca ADNBA

📢 Autori: arh. Andrei Șerbescu, arh. Adrian Untaru, arh. Bogdan Brădățeanu, Arh Valentina Țigâră, arh. Elena Zară, arh. Mihail Filipenco, arh. Cristina Budan, arh. Oana Codru

📢 Colaboratori: Popp și Asociații, General Instal Comp și Alma Instal

Mărășești 125 (STARH – arhitectură, construcții, design)

Prins în țesutul de locuințe interbelice din apropiere de Splaiul Unirii din București, imobilul de apartamente profită de păstrarea și restaurarea unei case art-deco moderniste de început de secol XX, care devine imaginea ansamblului. Arhitecții de la STARH au apelat la o serie succesivă de detașări de la stradă, care funcționează ca niște filtre de protecție a apartamentelor: de la stradă la grădină, apoi la terasa proprie, care devine o extensie a camerelor.

Astfel, noul corp arhitectural i se adaugă imobilului modernist, iar etajele superioare se retrag treptat, pe măsură ce se înalță. Unicul balcon continuu general, care înconjoară fațada și decalajul octogonal al apartamentelor, devine un joc subtil între diafan și solid. Surprinzător, poate, construcția este una convențională, poate chiar banală: structură pe cadre din beton armat și pereți de închidere și separare alcătuiți din cărămidă cu goluri, sau subansambluri din gips-carton.

Citește și: Tur prin Casa OAR, sediul filialei din București și un apel umanitar

📢 Autori: arh. Florian Stanciu, arh. Iulia Stanciu, arh. Cosmin O. Gălățianu, arh. Cristian Beșliu, arh. Octavian Bîrsan, arh. Cosmin Georgescu, arh. Roberta Frumușelu, stud. arh. Eduard Untaru, arh. Andrei Theodor Ioniță, arh. Oana Grămadă, arh. Cezara Lorenț

📢 Colaboratori: Prima Central Apartments, Solidis Structuri de Rezistență, Arc Engineering, Poteca Studio

Avangarde VII (Republic of Architects)

Din centrul Bucureștiului mergem la periferie, unde localitățile satelit ale orașului se extind rapid pe foste terenuri agricole, cu locuințe izolate, cuplate sau înșiruite, dar și cu locuințe colective care primesc sarcina de a desena un nou peisaj urban. Noul proiect Republic of Architects a adăugat briefului o atenție deosebită pentru spațiul comun exterior, ocupat de locurile de parcare și spațiile necesar carosabile: un sistem de pergole metalice ample, care asigură umbră și “domesticesc” peisajul arid.

Alte bonusuri ale proiectului, pe care nu le vedem în imagini, sunt piscina construită pentru comunitatea de rezidenți și locuri de joacă: “sperăm ca, prin prevederea unei reţele minore de funcţiuni complementare, să poată fi recompusă o urbanitate incipientă pentru ansamblurile construite în periferie”, așa cum au explicat arhitecții.

Citește și: Scurtă poveste despre o casă din Bucureștii Noi și mini-curtea ei suplimentară

📢 Autori: arh. Emil Burbea-Milescu, arh. Radu-Tudor Ponta, arh. Oana-Gabriela Iacob, arh. Voica Andrei-Cătălin

📢 Colaboratori: Rantech Proiect, Marna Proiect Group

Imobil de apartamente în Brașov (ADNBA)

Luăm distanță de Capitală și ajungem la Brașov, unde ADNBA a compus un imobil de locuințe cu dublă deschidere între două străzi cu caracter diferit, Olarilor și Neagoe Basarab. Coordonatele au dus către o soluție care mediază vecinătățile: o alăturare de volume aparte, două vârfuri montane cu diferențe de nivel, care se deshid atât către orașul vechi, cât și către dealurile împădurite.

La nivelul curții, decalajele dictează o serie de terase la înălțimi diferite, cu caracter semi-privat. Iar la interior, imobilul cuprinde 38 de apartamente cu 29 de tipologii, majoritatea duplexuri sau triplexuri, cu logii, terase și curți ample, ca rezolvare intermediară între locuirea privată și cea colectivă.

Citește și: Idei de preluat din studiouri de închiriat pentru turiști, în centrul Brașovului

📢 Autori: arh. Adrian Untaru, arh. Andrei Șerbescu, arh. Bogdan Brădățeanu, arh. Laura Mihalache

📢 Colaboratori: Plan Expert, Termian și Romelectro

Anuala de Arhitectură București este un festival organizat de Ordinul Arhitecților din România – Filiala București (OAR-B), care premiază și promovează fie proiecte arhitecturale din București, fie proiecte realizate de arhitecți și birouri de arhitectură localizate în Capitală și în diaspora. În 2021, cea de-a XIX-a ediție a Anualei de Arhitectură București (AAB2021) a avut ca temă codul CAEN 7111, specific activității de arhitectură. Prin această temă, OAR-B și-a propus să tragă un semnal de alarmă asupra condiției de decizie a profesionistului român, condiție ce determină calitatea construcțiilor în mediul autohton.

Poți vedea și alte proiecte înscrise în categoria “Arhitectura locuinței colective” din cadrul Anualei de Arhitectură București 2021 aici. Stai cu ochii și cursorul pe Designist.ro pentru următoarele povești.

Foto: Urban Spaces – Sabin Prodan; La Gloire – Laurian Ghinițoiu, Corvin Cristian, Vlad Pătru; Patrulei – Vlad Petri, Radu Gospodinov; Avantgarde VII – Vlad Albu; celelalte proiecte – prin birourile de arhitectură

One Comment

  1. […] Vrem să locuim altfel: locuințele colective care explorează țesutul urban local Trăim într-un țesut urban fragmentat, așa că, printre multe altele, arhitectura primește și rolul de explorator: fie unifică, fie valorifică. Astăzi, “răsfoim” din nou prin Anuala de Arhitectura Bucuresti și punem reflectorul pe arhitectura locuinței colective. Am ales 7 proiecte arhitecturale din București și împrejurimi (ba chiar am ajuns până la Brașov) care ne fac să privim altfel locuitul la comun, fie că e vorba de blocuri de locuințe sau case înșiruite. Totul în încercarea de a recupera micile obișnuințe și tabieturi care ne fac viața acasă mai frumoasă. Sau de a inventa unele noi. […]

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed