Traseu de weekend prin cafenelele din Piața Amzei și Calea Victoriei

Altfel spus, unde citybreak-uri nu sunt, măcar plimbări de weekend prin propriul oraș să fie! Așa că, pentru fiecare dintre cei care s-au încruntat văzând luminile stinse și ușile ferecate ale cafenelelor preferate din alte vremuri, am pus la cale o listă cu cele mai simpatice localuri noi de descoperit prin București (deocamdată, de la distanță sau scurt, doar cât faci comanda la bar). Mai precis, prin inima lui urbană, cu design inclus și concepte cool, pe care merită să le susții, mai ales în zilele acestea anapoda.

Apropo, abia așteptăm să vedem și propunerile tale!

Ototo – fratele mai mic și atent organizat

Și japonez (în identitate grafică și denumire – „Ototo” înseamnă fratele mai mic în limba japoneză, dar deocamdată nu știm al cui), și scandinav (în simplitatea conceptului și amenajarea foarte atent organizată), și grocery shop, și cafenea, totul într-o clădire înălțată nu demult în Piața Amzei, pe Strada D. I. Mendeleev nr. 5. Și, hei, cum să nu vrei să faci cumpărături cu o cafea de specialitate la îndemână? ☕

Vei găsi pe rafturi o sumedenie de branduri independente, de la alimente până la cosmetice, în care package designul este (cel puțin) la fel de important ca ingredientele – pe unele dintre ele (Prăvălia Idicel, Lăptăria cu Caimac etc.) ți le amintești, cu siguranță, din Cartierul Food al Made in RO, altele sunt nou intrate în peisajul de la noi.

Din culise, îți putem spune despre clădirea din care face parte și Ototo că a fost gândită ca hotel, însă după finalizare și-a schimbat destinația în spațiu de birouri. Cât despre interiorul magazinului-cafenea, am aflat chiar de la echipa Ototo că designul amenajării a fost imaginat de arh. Corvin Cristian și echipa PlusMinus Arhitectura (Ana și Adrian Oancea), iar mobilierul a fost produs de WorkWork.

Unicitatea produselor este linia directoare a amenajării, iar inspirația vine din fluiditatea și coerența stilurilor japonez și scandinav: multă ceramică, mult lemn masiv, completate cu beton aparent și grilaje metalice pentru un plus industrial.

Bonus: exact vizavi de cafeneaua interioară, te așteaptă o mini-secțiune cu piese de design, cărți și reviste pe care să le adaugi pe lista de cumpărături până termini cafeaua. 

Citește și: Despre localuri din București pe care le-am vizitat în ultima vreme

Sloane Specialty Coffee Roastery – cafeaua și concept store-ul ei

Un cocktail între concept store, pretext de promenadă și cafenea-pit stop pentru people watching, Sloane Specialty Coffee Roastery este cea mai nouă completare a Căii Victoriei (intrarea este după colț, pe Strada Echinocțiului nr. 45). A apărut din dorința de a grupa sub același acoperiș toate originile de cafea din portofoliul localului (16 la număr momentan ) + de a-ți da ocazia să le guști pe loc, nu doar să visezi la ele de când cumperi pachetul de cafea și până ajungi acasă 😎. Asta pe timp de zi pentru că, după lăsarea serii, Sloane își extinde pasiunea pentru lumea aromatică a băuturilor și se transformă în bar.

Dacă ai nevoie de un ghidaj înainte să optezi pentru un anume tip de cafea de la Sloane, îți recomandăm să dai atenție variantelor din categoria Experimental, cu profile aromatice de iasomie, fructe tropicale sau cremă de ciocolată neagră. 

Multiplele valențe ale spațiului au condus la un brief extins, de care s-a ocupat arh. Andrei Rotariu de la Coplanar Studio. Așa a apărut o zonă de degustare și una de expunere, care pune cafeaua în prim plan, și s-a conturat un flux de lucru fluid în ciuda suprafeței restrânse a localului. Echipa Kaustik, condusă de Florin Nicolae, a fost cea care a creat mobilierul custom made cu blaturi din lemn masiv, cu siluete organice, și a conturat spațiul suficient de luminos ca să te trezească în zilele de lucru și suficient de cosy ca să te relaxeze în zilele de weekend.

Citește și: În ce localuri designist mâncăm anul acesta în București?

Fika18 – răgaz scandinav cu foitaj inclus

Dacă nu ai folosit până acum cuvântul croissanterie, înseamnă că nu ai ajuns încă la Fika18, pe Calea Victoriei nr. 101: este un mic univers al croissantelor cu cremă și al liniștii și tihnei specifice pauzelor de cafea suedeze, fika. Amenajarea este simplă și respiră fără semne de exclamare superflue, dar ne-a atras atenția prin mica expoziție de afișe românești „Viitorul Nostalgiei” – știm, nu te-ai aștepta neapărat la asta în tărâmul patiseriei.

În cazul în care plănuiești să ajungi la Fika18 în weekend, pune-ți un reminder să comanzi un croissant cu fistic – l-am încercat la ultima noastră vizită și a urcat fulminant pe lista noastră de plăceri vinovate!

Miss Alé Espresso Bar – cafea și ilustrații

Doar la câțiva pași distanță de Fika, de partea cealaltă a bulevardului, pe Calea Victoriei nr. 100, te așteaptă Miss Alé, o altă cafenea / espresso bar ca un moment de pauză. Ne-au plăcut mult plăcile ceramice de pe pardoseală și zidul de cărămidă aparentă – mini-galerie a câtorva dintre ilustratorii români.

Recomandarea noastră: un matcha latte, pentru un pic de varietate 😊.

Fotografii: Sloane – Cătălin Georgescu / prin localurile prezentate

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed