Meșteșuguri românești reinterpretate contemporan. Toate-s vechi și nouă toate.

În 2009, în timp ce călătorea pe motocicletă din România până în Mongolia, fotojurnalistul Mihai Barbu a întâmpinat o problemă utilitară: cum să explice oamenilor din satele din Kazakhstan, Kyrgyzstan sau Tajikistan, de care îl despărțea o barieră de limbă, de ce are nevoie? Și-a folosit creativitatea și a dat o formă grafică obiectelor tradiționale care îi lipseau: le-a desenat 🙂 .

Traversăm câțiva ani, rafinăm formele, dar păstrăm principiul, și ajungem în 2012, când trendul reinterpretării tradiției prin creativitatea designului de obiect se impune tot mai limpede – cea de-a doua ediție a târgului Made în RO a avut chiar această temă.

Încă 5 ani mai târziu, meșteșugurile sunt din nou aduse în prezent prin designul de obiect contemporan, parcă și mai rafinat și subtil decât acum câțiva ani. 🙂 Și astfel ajungem la subiectul nostru de azi: creațiile din cadrul expoziției ReDesign Crafts, la Romanian Design Week 2017.

Scaunul de oier reinterpretat de designerul Dragos Motica pentru RDW 2017 . Un kit de adus acasă în pachet plat. 🙂

Scenariul expoziției a pornit de la ideea că dialogul dintre tehnicile meșteșugărești și designul contemporan se traduce mai ușor prin creativitate și că obiectele tradiționale capătă noi valențe în urma colaborării dintre artizani și designeri. Cât despre personajele principale, acestea au fost Meșteshukar ButiQ, Honest Goods by Pro Patrimonio, Patzaikin, Deltacraft, Soxen 2.0 by KrafMade, Batem fierul la conac by Prodid. Dar să-i luăm pe rând.

Meșteshukar ButiQ – tradițiile rome și minimalismul suedez

ReDesign Crafts

Obiectele Meșteshukar ButiQ sunt printre cele mai titrate în materie de revitalizare a meșteșugurilor rome de la noi – au fost incluse în expozițiile Vienna Design Week și Stockholm Design Week. De la podoabe din metale prețioase la piese de mobilier din lemn, coșuri de răchită, vase din cupru și genți din piele – toate inspirate din tradiția romă. Despre ele ți-am mai povestit, chiar de curând, când am vorbit despre designerii suedezi de la Glimpt Studio, care au vizitat satele artizanilor romi și au creat împreună cu ei o serie de obiecte tradiționale cu un twist contemporan. De altfel, la RDW-ReDesign Crafts, Meșteshukar BoutiQ a adus chiar colecția creată împreună cu Glimpt Studio.

ReDesign Crafts ReDesign Crafts Honest Goods by Pro Patrimonio –  tradiția care rezolvă nevoile prezentului    

ReDesign CraftsSe spune că un obiect de designer inspirat este rezultatul ecuației dintre utilitate și estetică. Dacă mai adaugi și tradiția, obții seria Honest Goods adusă la ReDesign Crafts de Fundația Pro Patrimonio, realizată de designerii Andreea Machidon, Ruxandra Sacaliș și Veronica Olariu și curatoriată de Mirela Duculescu, istoric al designului.

ReDesign Crafts

Povestea Honest Goods a început în 2016, când designerii au vizitat Vila Golescu, construcție de patrimoniu din Câmpulung, județul Argeș, și s-au inspirat din nevoile locului și ale împrejurimilor păstrând meșteșugurile și materialele specifice regiunii și primind ajutorul artizanilor locali. Un proces de research by design 🙂 . De pildă, în vilă lipseau corpurile de iluminat: a apărut imediat ideea creării unor lămpi ceramice cu forme care să facă trimitere către un tocător pentru servit mămăliga, care o covată întoarsă.
ReDesign Crafts

Încet-încet, din adaptarea principiilor de design și a tehnicilor meșteșugărești, seria Honest Goods a adunat vase și accesorii, ba chiar și o colecție de obiecte pentru picnic inspirate din grădina istorică a vilei.

ReDesign Crafts
Patzaikin – design din Delta Dunării

ReDesign CraftsNatură, sport, campion de renume mondial, fashion și design, Patzaikin le-a pus pe toate la un loc și a obținut o colecție de haine și accesorii inspirate de tradițiile pescarilor din Delta Dunării și de sportivul Ivan Patzaikin. Designerul Olah Gyarfas semnează majoritatea pieselor, cu ajutorul artizanilor locului. Accesoriile sunt create împreună cu țesătoresele din atelierele din Chilia Veche, iar bărcile (da, la Patzaikin găsești chiar și așa ceva! 🙂 ) sunt făcute manual, în Tulcea.

ReDesign Crafts

Piesele cu utilitate clară, hainele unisex și asimetrice, paleta cromatică marină, formele simple și materialele rezistente-lână, tablă smălțuita, pânză -, toate ne-au dus cu gândul la sinceritatea și asprimea traiului din satele pescărești din Deltă.

ReDesign CraftsDELTACRAFT – tradiția sustenabilă a Deltei

ReDesign Crafts

10 artizani, 3 designeri, 2 curatori, 16 sate pescărești și 13 obiecte de design – acestea sunt coordonatele proiectului DELTACRAFT. Suntem tot în Delta Dunării, unde motivele, materialele și obiceiurile locului au luat forme de design sustenabil menit să protejeze mediul înconjurător și să păstreze vii meșteșugurile tradiționale.

ReDesign Crafts

Toate piesele sunt create manual, atât de artizani, cât și de designeri. Colecția reunește țesături și împletituri din papură și lână, din stuf și nuiele, obiecte din fier, din lemn, din piatră, plase de pescuit, hamuri și juguri de cai, ornamente pentru cai, ba chiar și piei de vită argăsite manual. Sună exotic, dar mai tradițional de atât nu se poate! 🙂

ReDesign CraftsSoxen 2.0 by KrafMade – design în ritm domol 

ReDesign Crafts“Spune-ne de ce ai nevoie, iar noi meșterim, construim, inventăm, restaurăm, desenăm, găsim soluții, coasem, țesem, argăsim, scobim, sculptăm, strunjim, brodăm, creăm lucruri pe care înțelepciunea din străbuni le-a perfecționat ca tehnică și îndemânare în sute și sute de ani“, declară echipa KraftMade. Pe noi ne-au convins la ReDesign Crafts cu noua colecție Soxen 2.0, formată din obiecte create în serii mici, inspirate din tehnicile meșteșugărești ale sașilor transilvăneni.

ReDesign Crafts

Designerii Marlene Stanciu și Alex Herberth au creat noua colecție cercetând și imitând ritmul domol al meșteșugarilor, minuțiozitatea și diversitatea pieselor tradiționale și au lucrat totul manual folosind tehnici artizanale.

Batem fierul la conac by Prodid

ReDesign CraftsAnul trecut, în vară, conacul Petre P. Carp din Ţibăneşti, la 50 km depărtare de Iași, vuia. Fusese luat pe sus de Școala de vară “Bate fierul la conac” organizată de Prodid pentru studenții la Arhitectură care voiau să participe la workshop-urile de fierărie, metaloplastie, frescă, sculptură în lemn, restaurare, termoizolaţie cu baloţi de paie, tencuieli tradiţionale cu lut şi balegă, tencuieli experimentale, dulgherie, nuielărit, sobărit, olărit sau hârtie realizată manual.

ReDesign CraftsAu rezultat o serie de piese de mobilier și accesorii (preferatul nostru este balansoarul făcut dintr-o fâșie de piele, pe care îl poți vedea mai sus). Stai cu ochii pe site-ul Prodid pentru detalii – la școala de meșteșugari de la conac poți ajunge chiar dacă nu ești student.

Promovarea tradițiilor artizanale vor mai face parte din povestea Romanian Design Week și în anii următori: organizatorii au lansat concursul ReDesign Crafts pentru a identifica noi proiecte ce își propun să revitalizeze meșteșugurile naționale prin design contemporan. Pentru mai multe informații, intră aici.

Fotografii: prin Romanian Design Week 

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed